Babadotan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ageratum conyzoides
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Asterids
Order: Asterales
Kulawarga: Asteraceae
Tribe: Eupatorieae
Génus: Ageratum
Spésiés: A. conyzoides
Ngaran binomial
Ageratum conyzoides
L. 1753 not Hieron. 1895 nor Sieber ex Steud. 1840[1]
Sinonim

Babadotan nu boga ngaran Latén Agerotum conyzoides, L mangrupakeun tutuwuhan liar tapi leuwih dipikawanoh minangka pepelakan pangganggu (gulma).[2] Sacara umum, tutuwuhan ieu tumuwuh liar jeung eurih, bisa kapanggih di pakarangan imah, sisi jalan atawa susukan, komo di kebon atawa di huma.[2] Babadotan kaasup tutuwuhan terna sausum, tumuwuh ngadeg jeung cabangan. jangkung Babadotan ngahontal 30-90 cm. Batangna buleud aya rambutan panjang sarta lamun keuna taneuh bakal ngaluarkeun akar.[2] Daunna aya cupatan kaayaana pahareup hareup. Daunna oval sarta boga pangkal buleud nyungcung,sisina rérégéan, aya buluan jeung warnana hejo.[2] Babadotan nyaeta tutuwuhan nu mibanda hasiat pikeun ubar. Sok sanajan kitu babadotan kadang oge dianggap hama. babadotan kaasup kana suku Asteraceae.[3]

Ciri-ciri Fisik Babadotan[édit | édit sumber]

Tutuwuhan ieu tumuwuh ngadeg atawa nangkub handapna, jangkungna kurang leuwih 30-90 cm, jeung cabangan.[4] Babadotan ngabogaan batang buleud jeung bulu panjang, lamun keuna kana taneuh bakal ngaluarkeun akar.[4] Tutuwuhan ieu miboga daun cupatan, ayana pahareup-hareup tur nyilang (Compositae), Daunna oval sarta boga pangkal buleud nyungcung,sisina rérégéan, aya buluan jeung warnana hejo, panjangna 1-10 cm, lebar 0,5-6 cm, dua beungeut dauna aya buluan panjang jeung aya kelenjar anu aya dina beungeut handap tina daun, warnana héjo.[4] Kembang bandotan kaasup majemuk ngumpul 3 atawa leuwih, anu kaluar tina tungtung cupat jeung warnana bodas. Panjang bonggol kembangna 6-8 mm, cupatna aya buluan.[4] Buah hideung jeung leutik.[4] Daerah distribusi, habitat jeung budidaya Babadotan bisa dilobakeun ku siki.

Zat anu dikandung jeung Hasiat Obat tina Bandotan[édit | édit sumber]

Komposisi tina babadotan nyaéta ngandung organacid, pectic substance, asam amino, minyak asiri kumarin, ageratochromene, friedelin, ß-sitosterol, stigmasterol, tanin, walirang, jeung kalium klorida.[4] Akar Babadotan ngandung alkaloid, minyak atsiri, sarta coumarin.[4] Tutuwuhan Bandotan boga hasiat nyageurkeun muriang (antipyretics), stimulan, obat kuat, antitoxic, ngaleungitkeun bareuh, paluruh kahampangan (diuretik), pikeun ngeureunkeun perdarahan (hemostatic), peluruh kareseban (emenagog), sarta palumuh Hitut (kaiminatit). Sedengkeun daun babadotan bisa dipaké ogé minangka inséktisida sayur. Salian Ageratum L. conyzoide.s, aya babadotan variétas séjén anu boga sipat nu sarua, nyaéta Ageratum haoustonianum mill. Ekstrak daun Babadotan (5% jeung 10%) bisa manjangkeun daur estrus jeung ngalambatkeun perkembangan folikel mencit bikang (parawan jeung non-parawan).[4]

Reference[édit | édit sumber]

Nulis.jpg