Pulus

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Daun Pulus

Pulus; Laportea macrostachya nyaéta tutuwuhan anu asalna tina kulawargga Urticaceae. [1] Daun sarta bagéan séjén tina ieu tutuwuhan baris ngabalukarkeun rasa ateul mun seug paantel jeung kulit.[2] Pulus dina basa Inggris disebutna wood-nettle.[3]

Lamun ditempo tina kaca husus (microskop), bulu-bulu anu aya dina tangkal pulus tungtungna henteu marencos malahan bulenek.[4] Ngan lamun paantel jeung kulit ieu bulu baris potong, tah popotongan na ieu anu jadi méncos sarta bisa nyeceb kana kulit.[4] Sabadana nyeceb kana kulit ieu tangkal baris ngaluarkeun hiji racun nu disebut asam kersik; asam format, anu ngabalukarkeun kulit karasa ateul jeung panas. [4] Mingkin digaro ieu rasa ateul malah leuwih nerekab kamana-mana. [5]

Tempat hirup[édit | édit sumber]

Tangkal pulus mikaresep taneuh anu jemlek sarta kaiuhan, jarang katempo pulus hirup di tegalan anu taneuha garing.[3] Ilaharna hirup sisi susukan atawa handapeun tangkal kai gedé, pulus katempo hirup didaérah anu perenahna 800-2000 luhureun beungeut cai laut (mdpl).[6]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Pulus kaasup tutuwuhan Terna bisa hirup nahun anapon perenial, Saperti kalolobaan tutuwuhan tina kulawargga Urticaceae ciri mandiri tayalian Mibanda bulu anu bakal karasa nyeureud mangsa paantel jeung kulit.[7] Jangkung tangkalna kurang leuwih 80 cm, kembangan bulan Juni-Juli sarta buahna asak di bulan Agustus-Séptembér.[3]

Spésiés[édit | édit sumber]

Aya kana 22 rupa genus tina ieu tutuwuhan[7] spésiés, kaasup :

Sebelumnya masuk ke genus ini:

Referensi[édit | édit sumber]

  1. "Taxonomy - GRIN-Global Web v 1.10.5.0". npgsweb.ars-grin.gov. Diakses tanggal 2019-10-10. 
  2. "Arti kata jelatang - Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI) Online". kbbi.kemdikbud.go.id. Diakses tanggal 2019-10-10. 
  3. a b c "Arti kata latang pada Kamus Besar Bahasa Indonesia dalam jaringan". Diakses tanggal 2019-10-11. 
  4. a b c Das, Salirawati (2019). Belj Kimia Mnrk SMA/MA Kls XI (Diknas). Jakarta: Grasindo. p. 3. ISBN 9789790250291.  Disungsi 6 Januari 2021
  5. Schulz, Berhand (2019). Tau Gak Sih? Mengapa Langit Biru?. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. p. 68. ISBN 9789792214949.  Disungsi4 Januari 2021
  6. npgsweb.ars-grin.gov https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Laportea+macrostachya. Diakses tanggal 2021-01-07. 
  7. a b "Laportea". Flora of North America. 
Nulis.jpg