Kohaku

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.
Kohaku (Nishikigoi)
Status konservasi
Domesticated
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Actinopterygii
Order: Cypriniformes
Kulawarga: Cyprinidae
Génus: Cyprinus
Spésiés: C. carpio
Subspésiés: C. c. carpio
Trinomial name
Cyprinus carpio carpio
(Linnaeus, 1758)

'Kohaku (紅白 (kōhaku "beureum jeung bodas"?)) nyaéta variétas koi nu mibanda ornamén éndah.[rujukan?] Kohaku mibanda awak bodas (shiro), kalayan pola beureum (aka), atawa hi', meuntas awakna.[rujukan?] Kohaku nyaéta sahsahiji gosanke; ‘Tilu nu Utama’, nyaéta Kohaku, Sanke, jeung Showa.[1]

Kohaku baranahan dipecaya salah sahiji variétas hias lauk emas nu mimiti dimekarkeun.[rujukan?] Variétas ditetepkeun taun 1888, nalika saurang nu ngaranna Kunizo Hiroi ngabaranahkeun koi bikang hulu-beureum jeung salah sahiji lauk jalu anjeuna, nu polana siga kembang sakura, Sahingga nyiptakeun garis katurunan Gosuke nu ayeuna tumpur ti sakabéh garis katurunan Kohaku nu dipikawanoh (Tomoin, Sensuke, Yagozen, Manzo).[2] Poé ieu, Tomoin jeung Yagozen nyaéta dua garis katurunan Kohaku nu nyésa di Jepang.[3] Kohaku tetep jadi salah sahiji katurunan nu paling kasohor di Jepang.[rujukan?] Pola beureum caang terang katelah minangka hi (?).[rujukan?]

Ciri-ciri[édit | édit sumber]

Kohaku dibaranahkeun kudu mibanda ciri-ciri:[4]

  1. Hi (pola beureum) kudu caang, sarta kelir malah kudu sakabéh awak.[rujukan?] Hi kudu teu boga sisit bodas (ieu dianggap kasalahan sarius).[rujukan?] Pola kudu saimbang, sanajan teu nedunan simétris.[rujukan?]
  2. Sisi-sisi tina hi kudu jelas.[rujukan?] The edges are never as sharp néar the héad as they are néar the tail Sisi-sisina teu kungsi sarua seukeutna siga dina buntutna, Tapi maranéhna tetep standar nu alus.[rujukan?]
  3. Hi kudu henteu ngalébar ngaliwatan mata, henteu kana cécépét, Tapi tetekon ieu teu diturut sacara soson-soson.[rujukan?]
  4. Hi kudu ulah ngaliwatan gurat lateral.[rujukan?] Pasyaratan ieu sakabéh koi ditingali ti luhur balong.[rujukan?] Lauk nu dipiara dina téngki mungkin teu nurut kana tetekon.[rujukan?]
  5. Hi kudu ulah ngalébar di liangbang irung, ogé teu meunang ngalébar kana cécépét buntut.
  6. Kudu aya hi dina hulu lauk.[rujukan?] Lauk tanpa hi dina hulu disebut bozu (坊主 bōzu?), nu nujul kana sirah dugul biarawan Budha: ieu dianggap hiji kasalahan.[rujukan?]

Tetekon-tetekon[édit | édit sumber]

Ieu nyaéta tetekon paméran Jepang, sarta lauk dibeuli saukur pikeun papaés di imah pribadi atawa minangka sato ingon-ingon, teu kudu nurut kana tetekon ieu.[rujukan?] Aya sajumlah kecap nu digunakeun pikeun nggambarkeun tanda dina kohaku:[5]

  • Akamuji (赤無字?) An Akamuji nyaéta lauk beureum polos anu lumangsung sacara normal dina paternakan Kohaku.[rujukan?] Di Jepag, ieu saméméhna dianggap minangka kasalahan nalika ngabudidayakeun Kohaku sarta paling goreng kalayan kelir ieu nu ditumpurkeun; tapi saprak awal taun 1990an popularitasna geus ngaronjat.[rujukan?] Dina paméran, Akamuji biasana dipamérkeun handapeun kategori Kawarimono, minangka Benigoi (紅鯉?) atawa minangka Hiaka (緋赤?).[rujukan?] An Akamuji kalayan bercak bodas di tungtung cécépétna disebut Aka Hajiro (赤羽白?).[rujukan?]
  • Shiromuji (白無字?) A Shiromuji nyaéta lauk bodas polos.[rujukan?] Variétas ieu biasana kajadian minangka bagéan ti pamekaran Kohaku sarta teu dihargaan di Jepang.[rujukan?] Lauk nu mirip, tapi kalayan sisit métalik Platinum koi (プラチナ鯉 Purachina-goi?) kasohor pisan.[rujukan?]
  • Komoyō (小模様?) Dina Komoyo, ukuran polana leutik (kurang ti saparapat panjang hiji lauk).[rujukan?] Lauk ieu teu pati diajénan.[rujukan?]
  • Ōmoyō (大模様?) Omoyou mibanda pola badag, sahenteuna saparapat panjang lauk.[rujukan?] Hal ieu nu dipikaharep, ku sabab minangka lauk umuran, pola baris misah sarta ngabentuk pola nu matak kataji.[rujukan?]
  • Dangara (段柄?) Dangara nujul kana pola nu kapisah kalayan alus anu nyarupaan batu tétécéan dina balong.[rujukan?] Ieu kacida diajénan dina pasanggiri:
    • Sagurat tina hulu kana buntut disebut ストライトsarta teu diajénan di Jepang, tapi lamun ngawangun pola zig-zag, ieu disebut inazuma (稲妻?).[rujukan?] Ngaran, 'inazuma', asalna ti paméran All Nippon Show taun 1970, nalika nu meunangna nangtukeun pola ieu.[6]
    • Two steps (二段 nidan?) nujul kana Dangara kalayan dua belang beureum.[rujukan?]
    • Three steps (三段 sandan?) Sandan mibanda tilu belang beureum.[rujukan?]
    • Four steps (四段 yondan?).[rujukan?] Yondan mibanda opat.[rujukan?]
    • Kohaku kalayan leuwih ti opat tanda pola disebut Komoyo, sarta ku sabab éta ajénna leutik.[rujukan?]
  • Odome (尾止め?).[rujukan?] Ieu nujul kana shiroji antara akhir tina hi dina awak sarta di mana tulang buntut ngahiji jeung awak.[rujukan?] Ieu ukuranna kira-kira 2 cm, sanajan leuwih leutik atawa lebih badag shiroji bisa ditarima.[rujukan?] Dunya Odome, ditarjemahkeun sacara harfiah minangka bentuk kahormatan ti "eureun", nujul kana stop atawa ahir pola hi dina koi.[rujukan?]
  • Zubonhaki (ズボン履き?).[rujukan?] Ieu nujul kana hi nu mungkus buntutna.[rujukan?] Ieu teu dipikaresep.[rujukan?] Di Jepang artina "maké calana panjang".[rujukan?] Kasalahan sabalikna (euweuh hi di sakuliah deukeut buntut) dipikawanoh minangka "bongiri" (kaméja tanpa calana panjang).[rujukan?]
  • Makibara (卷腹?).[rujukan?] Hi nu ngabulen kira-kira beuteung lauk disebut "makibara."[rujukan?]
  • Kuchibeni (口紅?).[rujukan?] Ieu artina "lipen" sarta nujul kana lauk di mana kelir beureum nutup sungutna.[rujukan?] Ieu ilaharna dianggap kasalahan di Jepang.[rujukan?]

Référénsi[édit | édit sumber]

  1. "Guide to Kohaku Koi Variety". Diakses tanggal 10 April 2014. 
  2. http://www.mpks.org/articles/RayJordan/KoiHistory4.shtml Ray Jordan Koi History
  3. http://www.koi-uk.co.uk/koiman/ogawa_kohaku.htm Koiman UK
  4. Tamadachi. p. 194
  5. Tamadachi. p. 195
  6. Tamadachi. p. 203.