Kortison

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kortison
Cortison.svg
Cortisone-3D-balls.png
Wasta
Pronunciation /ˈkɔːrtɪsn/, /ˈkɔːrtɪzn/
Wasta IUPAC
(8S,9S,10R,13S,14S,17R)-17-Hydroxy-17-(2-hydroxyacetyl)-10,13-dimethyl-1,2,6,7,8,9,12,14,15,16-decahydrocyclopenta[a]phenanthrene-3,11-dione
Wasta lian
17α,21-Dihydroxypregn-4-ene-3,11,20-trione; 17α,21-Dihydroxy-11-ketoprogesterone; 17α-Hydroxy-11-dehydrocorticosterone
Pananda
Modél 3D (JSmol)
ChEBI
ChEMBL
ChemSpider
ECHA InfoCard 100.000.149
KEGG
MeSH Cortisone
Sipat
C21H28O5
Massa molar Citakan:Val g·mol−1
Titik lebur 220 to 224 °C (428 to 435 °F; 493 to 497 K)
Farmakologi
H02AB10 (WHO) S01BA03
Kecuali disebutkeun nu lain, data nu dipasihkeun keur material dina kaadaan standar (dina 25 °C [77 °F], 100 kPa).
N verifikasi (naon ieu YesYN ?)
Rujukan kotak info

Kortison nyaéta hormon stériod prégnana (21-karbon) anu dikaluarkeun ku kelenjar adrénal dina nyanghareupan setrés. Sacara wangun kimia, ieu sanyawa kortikostéroid anu deukeut jeung kortisol. Kortison biasa dipaké natambaan rupa-rupa nyeri, ku cara neken sistem imun, ku kituna ngurangan peradangan/inflamasi anu dibarung ku nyeri jeung bareuh lebah nu tatu. Lamun dipaké matuh, kortison bisa bahya ogé. [1] [2]

Pangaruh jeung mangpaat[édit | édit sumber]

Kortison, glukokortikoid, jeung épinéfrin (adrénalin) ngaronjatkeun tekanan getih sarta nyiapkeun awa pikeun réspon lawan atawa ngejat.

Injéksi kortison bisa dipaké pikeun natambaan nyeri & bareuh saharitaeun dina peradangan sendi, urat, atawa bursa, upamana dina tuur, siku, jeung taktak.[1]

Kortison ogé bisa dipaké pikeun ngurangan réspon imun jalma anu boga kasakit otoimun atawa nalika natambaan cangkok organ pikeun nyegah panolakan cangkokan. Suprési sistem imun ogé penting dina ngubaran kondisi peradangan. [3]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b "Cortisone shots". MayoClinic.com. Diakses tanggal July 31, 2013. 
  2. "Prednisone and other corticosteroids: Balance the risks and benefits". MayoClinic.com. Diakses tanggal 2017-12-21. 
  3. Driver, Catherine; Shiel, William. "Cortisone Injection (Corticosteroid Injection) of Soft Tissues & Joints". MedicineNet.com. Diakses tanggal August 7, 2013. 

Bacaeun salajengna[édit | édit sumber]