Kukang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Pikeun kagunaan séjén tina Kukang, tempo Kukang (disambiguasi).
Kukang, Loris
Temporal range: Miosén - kiwari
Joseph Smit's Faces of Lorises (1904)
Klasifikasi ilmiah
Genera
Sinonim
  • Lorisinae

Kukang atawa Loris nyaéta primata strepsirrhine ti subfamili Lorinae[1] (sakapeung disebut Lorisinae[2]) ti famili Lorisidae. Ieu subfamili ngawengku dua genus, nyaéta Loris jeung Nycticebus.

Kukang hirupna nokturnal, sumebar di leuweung tropis jeung leuweung kai di India, Sri Langka, jeung sawaréh Asia Tenggara. Ojahna laun, ngarayap dina tatangkalan ku opat sukuna quadrupedalisme. Aya anu ampir sagemblengna inséktivora, aya ogé anu ngahakan bungbuahan, gum, dangdaunnan, jeung kéong.[3]

Lamun anakan, anakna ditinggalkeun dina sayang. Saméméh ditinggalkeun, anakna sok dimandian ku ciduh alergén tina jero sikuna, anu ngahasilkeun toksin anu teu dipikaresep ku prédator,[3] najan kadang angger sok dihakan ku orangutan.[4]

Taksonomi[édit | édit sumber]

Famili Lorisidae aya dina infraordo Lemuriformes jeung superfamili Lorisoidea, bareng jeung famili Galagidae. Ieu infraordo téh minangka takson baraya Lemuriformes, nyaéta bangsa lemur. Dina Lorinae, aya sapuluh spésiés (jeung sababaraha subspésiés) loris dina dua genera:[1]

  • Famili Lorisidae
    • Subfamili Perodicticinae
    • Subfamili Lorinae
      • Genus Loris
        • Loris lydekkerianus
          • L. lydekkerianus grandis
          • L. lydekkerianus lydekkerianus
          • L. lydekkerianus malabaricus
          • L. lydekkerianus nordicus
        • L. tardigradus
          • L. tardigradus tardigradus
          • L. tardigradus nyctoceboides
      • Genus Nycticebus
        • Kukang Bangka, Nycticebus bancanus
        • Kukang Bengali, N. bengalensis
        • Kukang Bornéo, N. borneanus
        • Kukang Sunda, N. coucang
        • Kukang Jawa, N. javanicus
        • Kukang Walungan Kayan, N. kayan
        • Kukang Pilipin, N. menagensis
        • N. linglom (fosil, Miosin)
        • Kukang Katé, N. pygmaeus

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Groves, Colin (16 Nopémber 2005). D.E. Wilson jeung D.M. Reeder (éd.), ed. Mammal Species of the World (Éd. ka-3 ed.). Johns Hopkins University Press. pp. 122–123. ISBN 0-801-88221-4. 
  2. Brandon-Jones, D.; Eudey, A. A.; Geissmann, T.; Groves, C. P.; Melnick, D. J.; Morales, J. C.; Shekelle, M.; Stewart, C.-B. (2004). "Asian Primate Classification" (PDF). International Journal of Primatology 25 (1): 100. doi:10.1023/b:ijop.0000014647.18720.32. http://www.gibbons.de/main/papers/pdf_files/2004asianprimates.pdf. 
  3. a b Jurmain (2008). Introduction to Physical Anthropology. 
  4. "Orangutan Ecology | Orangutan Foundation International". Orangutan.org. Diakses tanggal 2014-01-14.