Kumbang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Kumbang
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Arthropoda
Kelas: Insecta
Order: Coleoptera

Kumbang (Coleoptera) nyaéta salah sahiji ordo sato tina kelas Insecta (gegeremet) nu mangrupa kelompok pangbadagna.[1] Ngaran Coléoptera sorangan asalna tina kecap Yunani "koleos" nu hartuna panutup jeung "ptera" nu hartina jangjang, ngarujuk kana jangjang nu dimodifikasi nu boga fungsi salaku panutup panjaga pikeun membran tukang jangjangna.[2] Kumbang mangrupa urutan gegeremet nu pohara rupa-rupa jeung lobana di bumi, leuwih kira-kira 30 % tina sakabéh sato.[3] Aya leuwih ti 300.000 spésiés kumbang di alam dunya atawa leuwih ti 28.000 spésiés nu sumebar kana 117 kulawarga.[3] Kumbang sok disalah bédakeun jeung cucunguk (Blattodéa) atawa Bug (Hemiptera), ngan hal ieu bisa dibédakeun ku jangjangna nu dimodifikasi jadi elytra jeung patemu dina garis lempeng ka handap tukang jeung dina daharna nu ku cara ngégél daripada nyedot ku baham.[3]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. (en)Vibrium leaf beetle (diakses 3 Pebruari 2016)
  2. (en)Coleoptera (diakses 3 Pebruari 2016)
  3. a b c (en)Coleoptera (diakses 3 Pebruari 2016)
Nulis.jpg