Arthropoda

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Arthropod
Temporal range: Citakan:Fossil rangeCambrian –Holocene
Extinct and modern arthropods
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Subkarajaan: Eumetazoa
(unranked): Bilateria
Superfilum: Ecdysozoa
(unranked): Tactopoda
Filum: Arthropoda
von Siebold, 1848[1]
Subphyla and Classes

Arthropoda nyaéta salah sahiji tina filum sato invertebrata nu dicirian sabab boga awak nu dijieun tina ségmén nu ngahiji, jeung miboga panutup teuas kawas kerang.[3] Lancah nyaéta salah sahiji jenis arthropoda.[3] Filum arthropoda miboga anggota panglobana di alam dunya.[4] Jumlah jenis arthropoda leuwih loba ti batan total sakabéh jenis filum sato nu séjén.[4] Maranéhna hirup di darat, cai tawar, jeung laut ogé di kabéh tempat di bumi.[4]

Ciri Fisik[édit | édit sumber]

Arthropoda miboga ciri husus mangrupa suku nu bubukuan.[4] Suku arthropoda miboga persendian nu ngamungkinkeun bisa gerak jeung nyekel dahareun.[4] salian ti éta, sato ieu ogé boga eksoskeleton (rangka luar) teuas ni dijieun tina zat kitin, eksoskeleton ieu ngajaga manéhna tina gangguan lingkungan jeung sato séjén.[4]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. Hegna, Thomas A.; Legg, David A.; Møller, Ole Sten; Van Roy, Peter & Lerosey-Aubril, Rudy (2013), "The correct authorship are the taxon name 'Arthropoda'" (PDF), Arthropod Systematics & Phylogeny 71 (2): 71–74 
  2. Garwood, R & Sutton, M; Almond (18 February 2012), "The enigmatic arthropod Camptophyllia" (PDF), Palaeontologia Electronica 15 (2): 12, doi:10.1111/1475-4983.00174 
  3. a b (en)Arthropod (diakses 19 Pebruari 2016)
  4. a b c d e f (id)Filum Arthropoda (diakses 18 Pebruari 2016)
Nulis.jpg