Laevistrombus canarium

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Laevistrombus canarium
Laevistrombus canarium canarium 01.JPG
Five different views of a shell of an adult L. canarium: abapertural (upper left), right lateral (center), apertural (upper right), apical (lower left) and basal (lower right)
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Filum:
Kelas:
(unranked):
Superfamili:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
L. canarium
Ngaran binomial
Laevistrombus canarium
Leavistrombus canairum distribution map.jpg
The shaded area indicates the distribution of Laevistrombus canarium within the Western Central Pacific, according to Poutiers, 1998.[1]
Sinonim[6][7][8]


Laevistrombus canarium disebut ogé siput gonggong dina basa Malayu.[9][10] nyaéta sato grastropoda sarupa kéong anu hirup di dasar laut. Di Indonésia, ieu sato jadi ikon khas kapuloan Bangka-Belitung.[11]

Wangun Awak[édit | édit sumber]

Ukuran cangkangna gedé, pola spiral nyungcung sedeng, buleud semu nyungcung, awakna kembung, biwir cangkang luar rubak, sisi biwir cangkang luar semu buleud, kanal siphonal pondok pisan.[12]

Sumebarna[édit | édit sumber]

Ieu jenis kéong laut téh asalna ti laut basisir sabudeureun wewengkon Indo-Pasifik jeung sumebar lega ti kiduleun India nepi ka Melanesia, tuluy ka kalér nepi ka Ryuku di Jepang, jeung ka kidul ka Queensland, Australia jeung Kalédonia Baru. Spésiés ieu gastropod téh di semenanjung Malaysia umumna kapanggih di Selat Johor jeung wewengkon séjén saperti Pulau Tinggi jeung Pulau Besar, di wétaneun Johor, jeung Port Dickson jeung Teluk Kemang di Negeri Sembilan.[9] Ieu kéong kapanggih ogé di Teluk Kelabat, Bangka[13].

Ieu kéong hirup dina leutak keusik di dasar laut, di antara alga jeung jukut laut di semenanjung jeung basisir benua.Ieu sato téh dijadikeun kadaharan poko pikeun komunitas pribumi. Iwal ti éta dipaké ogé keur nyieun karajinan saperti hiasan dékoratif, jeung pakakas ngala laut.[9]

Di Riau, ieu sato diolah jadi kadaharan has[14][15][16]. Diolahna ngan ukur digodogkeun, tuluy dicocolkeun kana sambel anu has[17]. Kitu deui di wewengkon Jambi, siput gonggong dijadikeun kaolahan[18].Di Kabupatén Bangka Utara, daging siput ieu biasana digoréng nepi ka garing sarta ngan saeutik diuyahan.[19][20]

Di sawatara tempat, ieu kéong téh dicobaan pikeun dipiara di luar habitatna, atawa diternak[21]. Sanajan, nepi ka kiwari kakara aya dina tahap ékspériméntal[22].

Carita Rahayat (Folklore)[édit | édit sumber]

Siput gonggong dicaritakeun dina lalakon "Burung Tang Tut" nyaéta dongéng ti Bangka[23]. Dina éta lalakon, siput gonggong kacaritakeun minangka kadaharan anu beunang ti basisir di deukeur lembur. Di Batam ogé aya lalakon anu di jerona nyaritakeun siput gonggong, minangka sato anu ditéangan pikeun dikumpulkeun dina waktu cai laut surut.[24] Kitu deui di Riau, aya lalakon anu méh sarua nyebut-nyebut siput gonggong.[25]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Carpenter, Kent E.; Niem, Volker H.; South Pacific Forum Fisheries Agency.; Norsk utviklingshjelp.; Food and Agriculture Organization of the United Nations. (1998-2001). The living marine resources of the Western Central Pacific. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. ISBN 92-5-104051-6. OCLC 40772670. 
  2. Linné, Carl von; Salvius, Lars (1758). Caroli Linnaei...Systema naturae per regna tria naturae :secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. v.1. Holmiae :: Impensis Direct. Laurentii Salvii,. 
  3. a b Quoy, J. R. C.; Gaimard, J. P. (1834). Voyage de Découvertes de "l'Astrolabe", Exécuté par Ordre du Roi, Pendant les Années 1826–29, sous le Commandement de M. J. Dumont d'Urville, Vol. 3 (dalam French). Paris, France: J. Tastu, Éditeur-Imprimeur. pp. 74–75. 
  4. Issel, A.; Tapparone-Canefri, C. M. (1876). "Studio monografico sopra gli strombidi del Mar Rosso" (dalam bahasa Italian). Annali del Museo Civico di Storia Naturale di Genova 8: 337–366. https://www.biodiversitylibrary.org/item/33402#page/341/mode/1up. 
  5. Tryon, G. W. (1885). Manual of Conchology, Structural and Systematic, with Illustrations of the Species, Vol. 7. Philadelphia, USA: Published by the author. p. 110. 
  6. Carpenter, Kent E.; Niem, Volker H.; South Pacific Forum Fisheries Agency.; Norsk utviklingshjelp.; Food and Agriculture Organization of the United Nations. (1998-2001). The living marine resources of the Western Central Pacific. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. ISBN 92-5-104051-6. OCLC 40772670. 
  7. "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. Diakses tanggal 2020-03-22. 
  8. Visser, G. J.; Veld, L. A. Man In ’T; Voskuil, R. P. A. (1996). Contributions to the knowledge of Strombacea. 3. Some notes on the range of Strombus (Dolomena) plicatus pulchellus Reeve, 1851 (Gastropoda, Prosobranchia Strombidae). 
  9. a b c WAN HASSAN et.al., WAN NURUL HUSNA (1 February 2019). "EFFECTS OF TEMPERATURE ON FOOD CONSUMPTION OF JUVENILES DOG CONCH, Laevistrombus canarium (LINNAEUS, 1758) IN LABORATORY CONDITION". Journal of Sustainability Science and Management (Penerbit UMT). http://jssm.umt.edu.my/wp-content/uploads/sites/51/2019/05/bab-1-14.1.pdf. Diakses pada 25/03/2020. 
  10. Clifford, Sir Hugh Charles; Swettenham, Sir Frank Athelstane (1894). A Dictionary of the Malay Language. authors at the Government's printing Office. 
  11. "Siput Gonggong, Ikon Khas Bangka Belitung yang Terancam Punah - Semua Halaman - Bobo". bobo.grid.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-03-25. 
  12. "Laevistrombus canarium". keralamarinelife.in. Diakses tanggal 2020-03-25. 
  13. Sujitno, Sutedjo (2007). Sejarah penambangan timah di Indonesia: abad ke-18-abad ke-20 : sekitar sejarah perkembangan teknologi dan pengelolaan penambangan timah di Indonesia (dalam Indonesian). Cempaka Pub. ISBN 978-979-3780-38-2. 
  14. Co, Tim Women Script & (2013-10-25). Storypedia: Nusantara (dalam Indonesian). Buah Hati. ISBN 978-602-7652-29-3. 
  15. Workshop, Tropical Marine Mollusc Programme (1995). Proceedings of the Fifth Workshop of the Tropical Marine Mollusc Programme (TMMP): Conducted in Indonesia at Sam Ratulangi University, Manado, and Hasanuddin University, Ujung Pandang, 12-23 September 1994. Phuket Marine Biological Center. 
  16. Jurnal Penelitian Perikanan Laut (dalam Indonesian). Balai Penelitian Perikanan Laut. 1987. 
  17. Khadafi, Rizal (2008). Atlas Kuliner Nusantara; Makanan Spektakuler 33 Provinsi (dalam Indonesian). Bukune. ISBN 978-602-8066-14-3. 
  18. Kesenian masyarakat Melayu di Jambi (dalam Indonesian). 2012. 
  19. Hidayah, Dr Zulyani (2015). Ensiklopedi Suku Bangsa di Indonesia (dalam Indonesian). Yayasan Pustaka Obor Indonesia. ISBN 978-979-461-929-2. 
  20. SUK & M: Kerupuk Bangka (dalam Indonesian). Gramedia Pustaka Utama. ISBN 978-979-22-3871-6. 
  21. Prosiding: Pertemuan Ilmiah Nasional Tahunan VIII ISOI 2011, Hotel Sahid Jaya, Pangkal Pinang, Makassar, 25-27 September 2011 (dalam Indonesian). Ikatan Sarjana Oseanologi Indonesia. 2012. ISBN 978-979-98802-8-4. 
  22. Gamma (dalam Indonesian). Garda Media Mandiri. 2000-11. 
  23. Savitri, Lala (2002). Cerita rakyat dari Bangka (dalam Indonesian). Grasindo. ISBN 978-979-695-415-5. 
  24. Dari Nongsa ke Pulau Terong: cerita-cerita pusaka dari Batam (dalam Indonesian). Cindai Wangi Publishing House Batam bekerjasama dengan Yayasan Adikarya IKAPI dan the Ford Foundation. 2003-01-01. ISBN 978-979-96725-2-0. 
  25. Cerita rakyat daerah Riau: Daerah Tingkat II Kepulauan Riau (dalam Indonesian). Pemerintah Daerah Tingkat I Propinsi Riau, Proyek Inventarisasi dan Dokumentasi Kebudayaan Daerah Riau. 1991.