Laporan laba rugi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Laporan laba rugi nyaéta laporan pikeun ngukur gawé kauangan perusahaan salila hiji périodé.[1] Laporan ieu nunjukkeun aktivitas operasi perusahaan. Numutkeun Van Home jeung Wachowicz (2005:193) laporan laba rugi mangrupa ringkesan ti pendapatan jeung biaya perusahaan salila hiji periode, nu tungtungna bakal mikanyaho kaayaan duiit perusahaan, naha untung atawa rugi pikeun périodé éta.[1]

Laporan laba rugi utamana midangkeun informasi hasil gawé.[1] Hasil gawé perusahaan dibutuhkeun pikeun meunteun parobahan potensial sumber daya ékonomi nu mingkin bisa diolah kahareupna.[1] Informasi hasil gawé éta mangpaat pikeun nebak kapasitas perusahaan dina ngahasilkeun arus kas ti sumber daya nu aya.[1] Salian ti éta sumber daya nu aya ogé mangpaat pikeun ngarumuskeun pertimbangan ngeunaan éféktivitas perusahaan dina ngamangpaatkeun tambahan sumber daya nu aya.[1]

Pos-pos laporan laba rugi[édit | édit sumber]

Numutkeun Standar Akuntansi Keuangan (2004:1.14) dijéntrékeun yén laporann laba rugi nu lengkep minimal kudu aya pos-pos ieu dihandap:[2]

  1. pendapatan;
  2. laba rugi usaha;
  3. beban injeuman;
  4. bagéan ti untung atawa rugi perusahaan afiliasi jeung asosiasi nu diolah maké metode ékuitas;
  5. beban pajak;
  6. untung atawa rugi ti aktivitas normal perusahaan;
  7. pos luar biasa;
  8. hak minoritas; sarta
  9. untung atawa rugi bersih pikeun période éta.

Pernyataan Standar Akuntansi Keuangan (2004:1.15) nyarankeun supaya perusahaan midangkeun rincian beban di laporan laba rugi atawa di Catétan Atas Laporan Keuangan atawa disingget CALK kalayan maké klasifikasi nu didasaran tina sifat atawa fungsi beban di jero perusahaan.[2]

Unsur laporan laba rugi[édit | édit sumber]

Pambagian untung dina laporan laba rugi ngawengku lima bagéan laba, nyaéta:[3]

Laba kotor[édit | édit sumber]

Laba kotor mangrupa hiji pangukuran pendapatan langsung tina ngajual produkna salila hiji période akuntansi.[3] Laba kotor nunjukkeun sacara langsung sabaraha jauh perusahaan mampu nuutupan biaya produkna.[3]

Laba kotor = Pendapatan dari penjualan bersih–Harga pokok penjualan.[3]

Laba operasi[édit | édit sumber]

Laba operasi mangrupa béda antara penjualann jeung sakabéh biaya sarta beban operasi.[3] Laba operasi bisa diigunakeun pikeun ngukur sabaraha jauh kamampuan perusahaan meunanngkeun pendapatan ti kagiatan bisnis utamana.[3]

Laba saacan pajak[édit | édit sumber]

Laba atawa kauntungan saacan pajak nyaéta jumlah kauntungan saacan pajak penghasilan nu ditangtukeun numutkeun Standar Akuntansi Keuangan.[3] Kauntungan ieu teu mangaruan ka jumlah pajak penghasilan nu sabenerna pikeun pamaké laporan kauangan dina hal nyokot iji kaputusan.[3]

Laba bersih[édit | édit sumber]

Laba atawa kauntungan bersih nunjukkeun profitabilitas perusahaan.[3] Laba bersih nyaéta kaleuwihan penjualan bersih kana harga pokok penjualan dipotong beban operasi jeung pajak penghasilan.[3] Faktor-faktor nu mangaruhan laba bersih perusahaan nyaéta pendapatan, beban pokok penjualan, beban operasi, jeung tarif pajak penghasilan.[3]

Laba dari operasi berjalan[édit | édit sumber]

mangrupa laba atawa kauntungan tina bisnis perusahaan nu keur dillakonan sanggeus bunga jeung pajak.[3] Kauntungan ieu ogé ilahar disebut kauntungan saacan pos luar biasa jeung operasi.[3]

Format Laporan laba rugi[édit | édit sumber]

Aya dua format laporan laba rugi nu umumna dipaké dina aktivitas laporan kauangan perusahaan, nyaéta:[4]

Single-Step Income Statement[édit | édit sumber]

Dina wangun single step, kabéh pendapatan jeung kauntungan nu kaasup unsur operasi ditempatkeun dina bagéan awal laporan laba rugi, dituturkeun ku sakabéh beban jeung kargian nu aya kaasup kategori operasi.[4] Béda antara total pendapatan jeung kauntungan sarta total beban jeung karugian Ngahasilkeun laba operasi.[4]

Multiple-Step Income Statement[édit | édit sumber]

Laporan ieu misahkeun transaksi operasi ti transaksi non-operasi, ogé ngabandingkeun biaya jeung beban sarta pendapatan nu aya patalina.[4] Laba operasional nunjukkeun bédana antara aktivitas biasa jeung aktivitas nu teu biasa atawa insidentil.[4]

Conto laporan laba rugi[édit | édit sumber]

                       - LAPORAN LABA RUGI -±
                          per 31 Desember 
                                            
 Pendapatan                             Rp.               235.900.000
 Harga pokok penjualan                  Rp.               212.310.000
                                                           ---------- (-)
 Laba Kotor                                                23.590.000
 Biaya Operasional:
 - Biaya Pemasaran                      Rp.                 3.260.000
 - Biaya Administrasi & Umum            Rp.                11.250.000
                                                           ---------- (+)
                                                           14.510.000
                                                           ---------- (-)
 Laba Usaha                             Rp.                 9.080.000
 Pendapatan Lain-lain                   Rp.                     -
                                                           ---------- (+)
 Laba sebelum Bunga dan Pajak           Rp.                 9.080.000
 Bunga                                  Rp.                47.180.000
                                                           ---------- (+)
 Laba sebelum Pajak                     Rp.                56.260.000
 Pajak                                  Rp.                 3.971.000
                                                           ---------- (-)
 Laba Bersih                            Rp.                52.289.000

Tinggali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f Horne, James C.Van, John M.Wachowicz,Jr (2005). Prinsip-Prinsip Manajemen Keuangan, Edisi Ke-12, Buku Satu, Alih Bahasa : Heru Sutojo. Jakarta: Salemba Empat. 
  2. a b Ikatan Akuntan Indonesia (2004). Standar Akuntansi Keuangan. Jakarta: Salemba Empat. 
  3. a b c d e f g h i j k l m YOUR_NAME. "Pengertian Laporan Laba Rugi Perusahaan Dagang dan Contoh Format | Landasan Teori". www.landasanteori.com. Diakses tanggal 2017-12-09. 
  4. a b c d e "Pengertian dan Contoh Laporan Laba Rugi +Bentuk dan Format Penyusunan" (dalam bahasa en-US). 2017-01-04. http://www.akuntansilengkap.com/akuntansi/pengertian-laporan-laba-rugi-bentuk-format-dan-contoh-penyusunan/. Diakses pada 2017-12-09 
Nulis.jpg