Manga

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Manga (漫画?) nyaéta kecap Basa Jepang keur komik jeung citakan kartun. Di Jepang, ilahar keur rujukan komik Basa Jepang. Manga diwangun ku campuran ukiyo-e jeung gaya gambar asing, sarta mimiti tumuwuh sanggeus Perang Dunya Kadua. Ilahar hideung bodas, iwal ti kaca judul jeung sababaraha kaca mimiti; di sababaraha Animanga sakabéh kacana berwarna.

Edisi Inggris mimiti InuYasha Vol. 1 novel grafis

Manga nu populer sok dirobah kana anime (Basa Jepang keur animasi) lamun pasar miresep keur dijieun. (Manga kadangkala disebut ogé "anime" sanajan lain animasi.) Adaptasi carita remen nuturkeun kahayang pasar. Sanajan teu ilahar, anime asli dirobah kana manga (saperti Neon Genesis Evangelion jeung Cowboy Bebop).

Asli[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: History of manga.

Sacara literatur, manga hartina "gambar acak (atawa whimsical)". Kecap ieu mimiti ilahar dipaké dina ahir abad ka-18—dina sababaraha citakan saperti Suzuki Kankei "Mankaku zuihitsu" (1771) jeung Santo Kyoden carita nu aya gambarna "Shiji no yukikai" (1798)—sarta dina awal abad ka-19 saperti citakan Aikawa Minwa "Manga hyakujo" (1814) tur Hokusai manga nu diasupkeun tina buku sketsa artis ukiyo-e Hokusai. Sanajan kitu, gi-ga (haritna "gambar lucu", utamana tyō-jyū-jinbutu-gi-ga (鳥獣人物戯画), sacara literatur "gambar lucu keur sato jeung jalma" [1]) digambar dina abad ka-12 ku sababaraha pelukis nembongkeun kualitas tur caria manga nu sederhana, dina garis-garis artistik.

Nulis.jpg