Monosakarida

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Monosakarida nyaéta karbohidrat na wujud gula basajan.

Monosakarida, kawas disakarida, sipatna amis, leyur na cai sarta kristalin.

Monosakarida digolongkeun dumasar jumlah atom karbon nu dikandungna (triosa, tetrosa, pentosa, héxosa, jeung héptosa) sarta dumasar gugus aktifna, aldehid atawa keton. Kombinasina bisa jadi rupa-rupa, misalna aldohéxosa, ketotriosa.

Salajengna, unggal atom karbon nu boga gugus hidroksil (iwal nu tungtung) sipatna optik aktif, sahingga bisa aya sababaraha karbohidrat nu struktur dasarna sarua. Misal, galaktosa kaasup aldohéxosa, tapi mibanda sipat béda ti glukosa sabab susunan atom-atomna béda.

Conto séjénna:

Sipat fisik[édit | édit sumber]

Lolobana teu warnaan, padet kristalin (amis).

Struktur[édit | édit sumber]

Fruktosa, salasahiji monoskarida, nurutkeun proyéksi Haworth.

Iwal ti sabagian leutik nu béda, (misalna déoxiribosa atawa gula amino), monosakarida mibanda rumus kimia umum:

(CH2O)n

Monosakarida ngandung boh gugus fungsi keton atawa aldehid.

Struktur siklik[édit | édit sumber]

Cara umum pikeun mintonkeun struktur siklik monosakarida nyaéta ku proyéksi Haworth.

Isomérisme[édit | édit sumber]

Sistim D,L biasana digunakeun.

Tata ngaran[édit | édit sumber]

Monosakarida nu ngandung hiji gugus aldehid digolongkeun kana aldosa, sedengkeun nu ngandung gugus keton digolongkeun kana ketosa.

Réaksi[édit | édit sumber]

  1. Ngabentuk asétal.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Nomenclature of Carbohydrates