Néon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Gas néon dina jero tabung debit, nu disebut lampu néon.

Néon nyaéta unsur kimia dina tabél périodik anu miboga simbul Ne jeung nomor atom 10.[1] Néon mangrupa gas mulya kadua anu nyangkaruk di kolom 18 tina tabél périodik.[2] Néon téh unsur kalima anu pang-ngaleuyana di alam samesta.[2] Atom Néon miboga 10 éléktron jeung 10 proton sedengkeun kulit pangluarna miboga 8 éléktron.[2] Ngaran néon asalna tina basa Yunani nyaéta ne nu hartina anyar.[2] Néon mimiti kapanggihanna ku ahli kimia asal Inggris Sir William Ramsay jeung Travers Morris W. dina taun 1898.[2] Nalika maranéhanana manaskeun hawa cair sarta néwak gas anu kaluar tina pamanas hawa cair éta, tuluy kapanggih tilu élemen anyar nyaéta kripton, néon, jeung xenon.[2]

Karakteristik[édit | édit sumber]

Dina kondisi standar élemen néon nyaéta gas anu euweuh bauan sarta teu warnaan.[2] Ieu mangrupa gas inert, nu hartina yén néon téh moal bakal ngagabung jeung unsur-unsur atawa zat séjén pikeun ngawangun sanyawa. Néon miboga rentang cair pangheuretuna tina unggal élemén.[2] Ngan mangrupa cairan antara 24,55 K nepi ka 27,05 K.[2] Néon mangrupa gas mulia panghampangna kadua sanggeus hélium.[2] Nalika néon aya na jero tabung, cahyana warna orén kabeureuman.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Tabel Periodik (Indonesian Periodic Table)". PTable. Diakses tanggal 3/7/2016. 
  2. a b c d e f g h i j k "Pengertian, Ciri, dan Sifat Neon". Budisma. Diakses tanggal 3/7/2016. 
Nulis.jpg