Lompat ke isi

Neurosis

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Ilustrasi neurosis.

Neurosis atawa psikoneurosis nyaéta istilah umum anu nuduhkeun kana sikep jeung kabiasaan nalika dina nyangharepan émosi anu negatif[1]. Ieu kondisi ngakibatkeun frustasi pikeun jalma anu teu bisa ngajaga émosina[1]. Ieu panyakit teu mangaruhan pamikiran anu rasional[1]. Ieu panyakit kaasup katégori sedeng dina gangguan émosional[2]. Hasil panalungtikan nyebutkeun yén neurosis miboga hubungan jeung gangguan fisik, méntal, jeung harepan hirup hiji jalma[2]. Ku lantaran kitu, loba jalma, anu leuwih milih hirup aman sangkan jauh tina sebutan gangguan méntal[2].

Jenis[édit | édit sumber]

Gangguan neurosis miboga tilu jenis modél nyaéta:

Modél neurotik ngadeukeutan[3], mangrupa tarékah pikeun nyumponan rasa aman ti sakabéh ancaman ku cara ngadeukeutan ka hiji jalma pikeun meunangkeun pitulung[3]. Akibatna, hirup sok nyorangan, hirup gumantung ka batur, jeung sok ngamangpaatkeun jalma lain[3]. Kabiasaan nalika budak biasana sok hayang diaku aya, jeung hayang ditarima ku masarakat ku cara néangan pitulung ti kolotna[3].

Gangguan neurosis ngalawan[3], biasana miboga ciri temperaméntal, kasar, jeung sok ngambek[3]. Éta sikep téh muncul lantaran pikeun ngajaga dirina sangkan ngarasa aman[3]. Akibatna hirup ngarasa gagal sacara rohani, gagal mekarkeun diri, jeung gagal hirup di masarakat[3].

Gangguan neurosis ngajauh, ieu cara digunakeun sangkan ngajaga diri tina rasa kuciwa ku cara nutup diri[3]. Ieu jalma tara ilubiung hirup jeung masarakat[3].

Ciri-Ciri[édit | édit sumber]

Ciri-ciri tina gangguan neurosis di antarana:

Dampak Positif[édit | édit sumber]

Sanajan neurosis mangrupa salah sahiji jenis tina gangguan méntal, aya sababaraha dampak positif tina ieu gangguan di antarana:

Daftar Référénsi[édit | édit sumber]

  1. a b c brilio.net. "Mengenal Neurosis dan 9 keuntungannya jika kamu mengalaminya". brilio.net. Diakses tanggal 2021-04-26. 
  2. a b c "Apa yang dimaksud dengan Neurosis atau Psikoneurosis?". Dictio Community (dalam en-US). Diakses tanggal 2021-04-26. 
  3. a b c d e f g h i j Suharyanto, Arby. "Gangguan Kepribadian Neurotik". DosenPsikologi.com (dalam id-ID). Diakses tanggal 2021-04-26.  Archived 2021-04-26 di Wayback Machine
  4. a b c d Rina. "Apa Itu Neurotik dan Apa Ciri-cirinya?". Berita dan Kabar Pilihan di Sumut - PojokSumut.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2021-04-26.  Archived 2021-04-26 di Wayback Machine
  5. a b c d e f g h i j k l Media, Kompas Cyber. "Tipe Kepribadian yang Rentan Kecemasan Selama Pandemi Covid-19 Halaman all". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2021-04-26.