Ngalahirkeun

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
ChildBirth.jpg

Ngalahirkeun nyaéta hiji prosés di mana budak dikaluarkeun ti awak indungna. Sanggeus tumuwuh di jero pianakan kira-kira 40 minggu atawa 9 bulan 10 poé mangka orok siap dilahirkeun.[1] Dina prosés kalahiran, aya sawatara hormon anu baris ngagampangkeun jalanana kalahiran, di antarana [[hormon relaksin], éstrogen, prostaglandin, sarta oksitosin.[1] Hormon rélaksin mangaruhan kana kapantengan otot dina simfisis pubis.[1] Naékna kadar éstrogendan prostaglandin baris nurunkeun kadar hormon progesteron anu bisa ngahalangan kontraksi dingding pianakan.[1] Hormon oksotosin baris ngaronjatkeun kontraksi dingding pianakan.[1]


Sanggeus prosés persalinan, idung kudu ngarawat kaayaan awakna. Hal-hal anu perlu diperhatikan di antarana:

  1. Dahar kadaharan anu bergizi utamana anu ngandung loba zat beusi.[2] Lamun dirasakeun kurang, mangka perlu ngonsumsi suplemén zat beusi kalayan dosis nurutkeun anjuran patugas médis.[2]
  2. Ngajaga kaberesihan diri sarta leuwih hadé teu ngalakonan cara-cara tradisional anu picilakaeun, contona ngagunakeun lebu panas pikeun nyageurkrun tatu dina vagina.[2]
  3. Ngalakonan pamariksaan sanggeus persalinan ka dokter kabidanan atawa ka para ahlina.[2]


Sajaba kudu bisa ngurus dirina sanggeus ngalahirkeun, saurang indung ogé kudu bisa ngurus orokna sacara cageur, antara séjén kalayan méré ASI sarta kadaharan anu bergizi.[2] Hal-hal penting anu kudu dipikanyaho indung dina ngurus orokna diantarana:

  1. Geura-giru nyusuan sanggeus ngalahirkeun, méré ASI nu mimiti kaluar (disebut kolostrum, boga warna konéng) dina orok alatan ngandung zat kakebalan ti indung.[2]
  2. Méré imunisasi ka orok pikeun nangtayungan orok ti panyakit tépa, kawas difteri, batuk rejan, tétanus, polio, TBC, sarta campak.[2]
  3. Méré ASI ékslkusif sahenteuna salila 4 bulan (dianjurkeun salila 6 bulan), saterusna kakara dibéré kadaharan tambahan anu ngandung gizi anu alus sarta luyu jeung umur orok.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e (id) Jati, Wijaya. 2007. Aktif Biologi. Jakarta: Ganeca exact. Kaca 218-219
  2. a b c d e f g h (id) Syamsuri, Istamar. Biologi Jilid II Untuk SMA Kelas XI Semester 1. Jakarta: Erlangga. Kaca 153
Nulis.jpg