Owa

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Lua error in Modul:Automated_taxobox at line 90: attempt to call field 'getTaxoboxColour' (a nil value).

Gibbons[1][2]

Temporal range: 8–0 Ma
Late Miocene–Recent
Hylobates lar pair of white and black 01.jpg
Lar gibbons (Hylobates lar)
Scientific classification e
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Primates
Suborder: Haplorhini
Infraorder: Simiiformes
Parvorder: Catarrhini
Superfamily: Hominoidea
Family: Hylobatidae

Gray, 1870
Type genus
Hylobates

Illiger, 1811
Genera


sister: Hominidae

Distribución hylobatidae.png
Distribution in Southeast Asia

Owa nyaéta kera ti kulawarga Hylobatidae anu baheulana mah ngawengku hiji genus, tapi ayeuna kabagi jadi opat genera jeung 18 spésiés. Owa hirup di leuweung hujan tropis jeung subtropis ti wétan Bangladés jeung kalér India nepi ka kidul Cina sarta Indonésia (kaasup Sumatra, Kalimantan, jeung Jawa).

Disebut ogé kera anu langkung alit atanapi kera anu langkung alit, gibon henteu bénten-béda ti kera anu hébat ( chimpanzees, bonobos, gorila, orangutan, sareng manusa ) dina anu langkung alit, nunjukkeun dimorphisme seksual anu handap, sareng henteu nanggupan. [3] Dina detil anatomis anu tangtu, aranjeunna dangkal langkung seueur nyarupai monyét tibatan kera anu saé, tapi sapertos sadaya kér, sihir anu teu séréd . Teu siga sabagéan ageung anget, giwang sering ngabentuk beungkeut pasangan jangka panjang. Modeu utami lokomosiasi, brachiation, ngalibatkeun ayunan tina cabang ka cabang pikeun jarak dugi ka 15 m (50 ft) , sakumaha gancang saluhur 55 km/h (34 mph) . Éta ogé tiasa ngadamel kabisat dugi ka 8 m (26 ft) , sareng lumampah bipedally sareng pananganna diangkat kanggo kasaimbangan. Éta anu paling panggancangna tur paling lincah tina sagala tempat tangkal, mamalia nonflying. [4]

Hylobates agilis
Siamang, Symphalangus syndactylus

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Groves, Colin (16 Nopémber 2005). D.E. Wilson jeung D.M. Reeder (éd.), ed. Mammal Species of the World (Éd. ka-3 ed.). Johns Hopkins University Press. pp. 178–181. ISBN 0-801-88221-4.  Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "MSW3" didefinisikan berulang dengan isi berbeda
  2. a b Mootnick, A.; Groves, C. P. (2005). "A new generic name for the hoolock gibbon (Hylobatidae)". International Journal of Primatology 26 (4): 971–976. doi:10.1007/s10764-005-5332-4.  Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "Mootnick" didefinisikan berulang dengan isi berbeda
  3. "Gibbon Conservation Center Working to Save South Asia's Hoolock Gibbons & Other "Small Apes"". National Geographic =. Diakses tanggal 14 February 2016. 
  4. "Gibbon". a-z animals. Diakses tanggal 26 March 2015. 

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]