Siamang

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Siamang
Siamang Zoli.jpg
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Filum:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Symphalangus

Gloger, 1841
Spésiés:
S. syndactylus
Ngaran binomial
Symphalangus syndactylus
(Raffles, 1821)

Siamang; hylobates syndactylus nyaéta kera hideung anu lengeunna panjang, sarta hirup dina tatangkalan.[1] Ilaharna, siamang pohara gesit mangsa luluncatan di luhur tangkal, ku kituna euweuh prédator anu bisa néwak maranéhanana.[1] Siamang mangrupa spesiés kaancam, alatan deforestasi habitatna gancang ngurangan.[1] Siamang henteu miboga buntut sarta mibanda postur awak anu kurang ajeg.[1] Siamang ogé mibanda perkembangan otak anu luhur.[1] Siamang boga warna hideung rada coklat semu beureum.[1] Kera ieu mibanda anyaman antara ramo kadua sarta katilu.[1][2]


ciri has kera ieu miboga beungeut kawas lélépén sarta boga warna bodas.[3] Awakna ditutupan buuk leubeut, iwal dibagian beungeut, telapak leungeun, suku sarta kélék.[3] siamang miboga kelir hideung legam berlengan panjang sarta hirup dina tatangkalan. Maranéhanana hirup dina jumplukan leutik, panglobana tiluan] sarta henteu mibanda tempat saré husus kawas kera séjénna.[3] siamang kaasup jenis sato anu sieun kana cai kawas ucing.[3] sorana pohara tarik pisan sarta bisa kadéngé nepi ka jarak 6,5 méter.[3] kera jenis ieu pohara tangkas dina hal ngagalantung ti tangkal ka tangkal.[3] ieu sebabna manéhna miboga anyaman antara ramo kadua sarta katiluna.[3] sanajan mibanda lima ramo, sabot gulawing di tangkal , manéhna ngan ngagunakeun opat ramo leungeunna.[3] Manéhna ogé mibanda tingkat kacerdasan luhur dibandingkeun jenis sato séjénna.[3] Maranéhanana nyapih anakna nepi ka umurna sataun. Kera jenis ieu kaasup sato omnivora anu ngadahar tutuwuhan atawa serangga.[3]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g (id)[1](diakses kaping 18 november 2011)
  2. Supriatna, Jatna (2008). Melestarikan alam Indonesia. Jakarta: Yayasan Obor Indonesia. p. 20. ISBN 9789794616963. Diakses tanggal (disungsi – 7 Peb 2021). 
  3. a b c d e f g h i j (id)[2](diakses kaping 18 november 2011)