Pérépét jéngkol

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Pérépét jéngkol nyaéta kaulinan lalaki bari kakawihan jeung nyangkedkeun unggal suku sabeulah, terus puputeran teu meunang leupas.[1] Nu maenna 3-5 urang, gerakanana engkle bari muter, biasana dipaenkeunna di buruan imah atawa di sakolaan.[1] Ieu kaulinan bisa jadi lomba mun dipaenkeun ku sababaraha kelompok.[1] Tiap-tiap kelompok kudu mertahankeun ulah nepi ka leupas si kakaitan suku teh.[1] Nu meunang nyaéta nu bisa nahan/ lila teu leupas-leupas.[1]

Maenna, tiap-tiap budak milih kelompokna, tuluy patukang-tukang bari pacekel-cekel leungeun, salajéngna suku kenca atawa suku katuhu éta budak dikaitkeun kana leungeun nu keur pacekel-cekel téa, disusul deui ku suku budak nu séjén, budak nu pamungkasngaitkeun suku kudu bari ngonci suku-suku nu séjén, meh teu gancang leupas.[1] Sanggeus dikonci, tuluy leungeun barudak nu pacekel-cekel dileupaskeun. satuluyna engkle bari muter, salian ti muter bari emprak jeung ngawih. Ngawihna kieu: "Pérépét jéngkol jajahéan,kadémpét kohkol jéjérétéan".[1] Mun di antara budak, sukuna aya nu leupas, nya lasut, sedengkeun nu masih kuat mah nya dituluykeun.[1] Mun kabeneran aya kénéh sababaha kelompok nu kuat, kelompok-kelompok éta patubruk-tubruk; sing saha nu teu bisa nahan tuluy labuh, éta nu éléh.[1]

Kawih Pérépét Jéngkol[édit | édit sumber]

Kieu kawihna: Pérépét jéngkol

Laras: Saléndro,

Surupan 1 = Barang

2 1 5 1 2 1 5 1 1 2 1 5 1 2 2 1 5 1 1

pé ré pét jéng kol ja ja hé an ka dem pét koh kol jé jé ré té an

Mangfaat Pérépét Jéngkol[édit | édit sumber]

Kaulinan Pérépét Jéngkol miboga manfaat , diantarana :

  1. Ngalatih kasaimbangan.
  2. Ngalatih Kakompakan.
  3. Ngalatih kakuatan Suku.
  4. Ngalatih kapinteran angkan suku pamaén teu babari leupas méh teu gampang labuh.
  5. Ngalatih Kalincahan, sabab pamaén kudu bisa gagajlengan bari puputeran.[1]

Daftar Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j "Perepet Jengkol, Permainan Tradisional Jawa Barat". Informasi Budaya Jawa (dalam id-ID). Diakses tanggal 2019-11-23. 
Arjuna Wayang.jpg