Paku cai

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Paku cai
Ceratopteris thalictroides.JPG
Ceratopteris thalictroides, Dina taneuh garing
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Subfamili:
Génus:
Spésiés:
C. thalictroides
Ngaran binomial
Ceratopteris thalictroides

Paku cai; Paku rawa; (Ceratopteris thalictroides) nyaéta hiji tutuwuhan paku anu asalna tina kulawarga Pteridaceae. Ieu paku salah sahiji jinis anu bisa hirup di jero cai anapon di darat. [1] Daun jeung tangkalna bisa dimangpaatkeun pikeun ubar, paku ieu habitatna dina cai anu palidna ngeuyeumbeu tur hérang. Ieu paku sok disebut ogé paku roman jeung paku téspong.

Kagunaan[édit | édit sumber]

Paku ieu sagigireun bisa dituang, ogé mibanda hasiat pikeun ubar. Bisa ogé dimangpaatekun pikeun tutuwuhan hiasan di burusn atawa di jero akuarium. Spésiés Ceratopteris, kalebet Ceratopteris thalictroides, dipelak salaku hiasan di jero akuarium, anu kawentar disebut 'sprite cai'. Ceratopteris thalictroides sareng khususna ogé Ceratopteris richardii Brongn. janten tutuwuhan modél dina biologi pamekaran sareng panalitian molekular. Éta gunana pikeun panilitian sabab ngagaduhan fase kahirupan bébas loid sareng diploid, siklus hirup anu pondok, sistem genetik anu saderhana, sareng baranahan ku spora haploid sél gle. Sipat Alkaloid, arbutin sareng tannin parantos kapendak dina bagéan héjo Ceratop teris thalictroides. Botani Akuatik atanapi semi - pakis cai.

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Paku cai jangkung dugi ka 1 méter, ngambang atanapi akaran dina taneuh, kalayan pondok, ajeg rhizome sareng rosette - sapertos buntelan daun. Daun dimorphous; daun steril nganggo sukcu panjangna 5-50 cm, jarang scaly ku timbangan coklat lega, bulak, ngeusi saluran hawa, lamina tina daun steril 1-3 - pinnate, dugi ka 20 cm x 40 cm, mémbran, glabrous, kalayan evi urat anastomosos dent, sering disayogikeun sareng kuncup adventitious dina axils pinnate, ngawujud tulang daun/pinnae henteu rapih, lobus pamungkas linier.[2]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Heyne, K. (1913). DE NUTTIGE PLANTEN VAN NEDERLANDSCH-INDIË. Library New York Botanical Garden: RUYGROK & Co BATAVIA. p. 15. Diakses tanggal (disungsi) 1 Juni 2021. 
  2. Tanaka, Yoshitaka; Van Ke, Nguyen (2007). Edible Wild Plants of Vietnam: The Bountiful Garden. Thailand: Orchid Press. p. 108. ISBN 978-9745240896. 
Nulis.jpg