Pangabaran

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas


Pangabaran téh satemenna mangrupa ajian kénéh, nyaéta némbongkeun kakuatan jeung pangawasa nu ngagemna[1] . Nu boga pangabaran biasana sok bisa ngawasa nu lian, bisa meruhkeun haté nu lian, nepi ka sérab tur nurut ka manéhna[1].Pangabaran téh kaasup jampé anu matak ngajadikeun batur isin atawa sieun ku urang [2].

Conto Pangabaran[édit | édit sumber]

Pangabaran Guntur Amuk[édit | édit sumber]

Liman kalak (galak?) tanpa demak (?)[1]
bebed sihung ku Si Naga Ranté,[1]
Satunggal meneng[1]
ah, meneng! (22x)[1]

Pangabaran Taji Maléla[édit | édit sumber]

Dungkuk aing, dungkuk ratu,[1]
sila aing, sila pandita,[1]
pasedahan Perebu Tajimaléla,[1]
bur, putih ku cahyaning Allah,[1]
Sang Géréléng Hérang,[1]
nama Perebu Tajimaléla,[1]
saméméh jumeneng Perebu Taji [1]

Pangabaran Petak Bagenda Ali[édit | édit sumber]

kulitku, kulit wesi,[1]
uratku, urat kawat,[1]
babalungku waja maléla,[1]
bumi tuli, sagara menga,[1]
teka petak Bagenda Ali[1]
sawaraku gelap kasanga,[1]
rat, gurat,[1]
rat, gurat,[1]
rat, gurat,[1]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v [permana, Ruswendi.[s.a].Mantra jeung Pupujian(diktat kuliah).[s.l]: Jurusan Pendidikan Bahasa Daerah Fakultas Pendidikan Bahasa dan Seni Universitas Pendidikan Indonesia]
  2. Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Kaca 1
Nulis.jpg