Panthalassa

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Panthalassa ngurilingan Pangéa salami Mésozoikum.

Panthalassa (Yunani πᾶν "sadayana" jeung θάλασσα "sagara"), anu ogé katelah Panthalassik, mangrupa lautan karuhun global anu sakurilingeun Superbuana Pangéa, salila éra Paléozoikum jeung éra Mésozoikum. Éta kaasup Samudra Pasifik ka kulon jeung kalér jeung Samudra Tethys ka beulah wétan. Éta jadi Samudra Pasifik, saatos nitip tina Samudra Tethys jeung putusna Pangéa, anu nyiptakeun baskom Atlantik, Arktik, jeung India. Panthalassik sering disebut Paléo-Pasifik ("Pasifik Kuno") sabab Samudra Pasifik dimekarkeun di dinya dina Mésozoikum nepi ka ayeuna.[1]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. "About: Panthalassa". dbpedia.org. Diakses tanggal 2019-11-09.