Irian

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
(dialihkeun ti Papua (pulo))
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Irian
(Gini Anyar, Pulo Papua)
Géografi
LokasiMélanésia
Koordinat5°30′S 141°00′E / 5.500°S 141.000°E / -5.500; 141.000Koordinat: 5°30′S 141°00′E / 5.500°S 141.000°E / -5.500; 141.000
KapuloanKapuloan Malayu
Lega786.000 km² (303,4763 mil²)
Rengking lega2nd
Élévasi pangluhurna4.884 m (16,024 ft)
Administrasi
Demographics
Pangeusi~ 11,306,940
Kapadetan pangeusi14 /km² (36 /mil²)
Peta pulitik Pulo Nugini

Irian (Basa Inggris: New Guinea) nyaéta pulo kadua panggedéna di dunya nu aya di kaléreun Australia.

Pulo ieu dibagi jadi dua wilayah nu masing-masing dikawasa ku Indonésia (beulah kulon nu disebut Papua) sarta beulah wétanna mangrupa bagéan nagara Papua Gini Anyar.

Istilah Papua ogé digunakeun keur ngarujuk ka pulo ieu sakumna. Nugini mangrupakuen istilah New Guinea, ngaran kulon nu diindonésiakeun. Maranéhannana baheula boga pamanggih yén lemah Papua siga Guinea, hiji wilayah di Afrika. Jadi wéh disebutna ogé Guinéa anyar.

Di pulo ieu aya gunung pangluhurna sa-Indonésia, nyaéta Puncak Jaya (5.030 m).


Pulo-pulo utama di Indonésia
Irian | Jawa | Kalimantan | Sulawesi | Sumatra
Flag of Indonesia.svg