Lompat ke isi

Pendopo

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Pendopo Kraton of Kasepuhan complek, Cirebon, Indonesia

Pendopo nyaéta hiji wangunan tambahan tina wangunan utama anu maké hateup tapi teu maké pipinding jadi atra katempo tihang-tihang panunjelna. [1][2]

Pendopo ilaharna opat juru, perenahna di hareupeun imah, karaton (baheula) atawa kiwari kantor pamaréntahan, paranti ngabagéakeun sémah ngayakeun gempungan, jeung sajabana. [2] Di sababaraha tempat, malah Pendopo téh bisa dieusian ku tamu anu jumlahna rébuan. [3]

Dina basa Madura pendopo disebut mandapa asal tina kecap mandap anu hartina handap, jadi pimaksudeunna kana saurang pamingpin kudu mibanda sikep handap asor sarta deukeut ka rahayatna. [1] Pendopo mibanda rupa-rupa kagunaan utamana anu aya patula patalina jeung pangbagéa ka sémah, ku kituna diwangun dipapantes boh tina hateup, tihang kitu deui jeung bahan séjén anu aralus. <ref name=”Ker”>

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b Herawati, Isni (2019). Keraton Sumenep, Madura. Universitas of callifornia: Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan, Direktorat Pembinaan Kepercayaan Terhadap Tuhan Yang Maha Esa dan Tradisi,. pp. 3, 18, 19.  Disungsi Maret
  2. a b Nas, P. Nas, Martien de Vletter (2009). Masa lalu dalam masa kini: arsitektur di Indonesia. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama. p. 150. ISBN 9789792243826.  Disungsi Maret
  3. Purwadi, Purwadi (2009). Tasawuf Muslim Jawa. Jakarta: Damar Pustaka. p. 44352. ISBN 9789799838452.  DisungsiMaret