Lompat ke isi

Perang Pasifik

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas

Perang Pasifik atawa Perang Asia Pasifik, atawa nu dikenal di Jepang ku ngaran Perang Asia Timur Raya (Greater East Asia War ( Dai Tō-A Sensō?)) nyaéta perang anu kajadianana di Samudra Pasifik, pulau-pulauna, jeung di Asia. Konflik ieu lumangsung antara taun 1937 jeung 1945. Sanajan kitu, kajadian - kajadian nu leuwih penting lumangsung sanggeus 7 Desember 1941, nalika Jepang nyerang Pearl Harbor, Amerika Serikat tur koloni nagara Sekutu di Asia jeung Pasifik, anu nyieun Amerika Serikat kalibat kana Perang Dunia II jeung Sekutu.[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Perang Tiongkok - Jepang kadua antara Kekaisaran Jepang jeung antara Républik Tiongkok dimimitian dina 7 Juli 1937, sarta mumusuhan dituluykeun 19 Séptémber 1931, nalika Jepang invasi ka Manchuria. Sanajan kitu, leuwih lega ditarima yén Perang Pasifik sorangan dimimitian dina Désémber 7–8, 1941, nalika Jepang nyerang Thailand sarta ngainvasi koloni Britania di Malaya, Singapura, jeung Hong Kong ogé serangan kejutan Jepang ka militér Amérika Serikat jeung pangkalan angkatan laut di Pearl Harbour, Wake Island, Guam, jeung Filipina. Dina Perang Pasifik, pasukan Sekutu perang ngalawan Jepang, sarta Jepang ogé dirojong ku kakuatan Poros séjén kayaning Thailand sarta, ka leuwih rendah, Jérman jeung Italia.[2]

Patempuran ieu diwangun ku sababaraha perang angkatan laut panggedéna dina sajarah, jeung kajahatan perang anu kacida di sakuliah Asia jeung Kapuloan Pasifik, anu nyababkeun leungitna kahirupan manusa anu kacida gedéna. Perang terus dipungkas ku serangan udara ka Jepang, jeung bom atom Hiroshima ogé Nagasaki, dibarengan ku déklarasi perang Uni Soviét ka Jepang, invasi Manchuria jeung wilayah-wilayah séjén dina 9 Agustus 1945, nyababkeun Jepang ngumumkeun niatna nyerah dina 15 Agustus 1945. Pasrahna Jepang lumangsung dina kapal perang USS Missouri di Teluk Tokyo dina tanggal 2 Séptémber 1945. Sanggeus perang, Jepang leungit sakabéh hak jeung gelar ti urut milikna di Asia jeung Pasifik, sarta kadaulatanna diwatesan ka opat pulo utama jeung lianna. pulo leutik sakumaha ditangtukeun ku Sekutu.[3]

Akhir Perang Pasifik[édit | édit sumber]

Période puncak anu nandaan ahir téater Perang Pasifik antara sekutu dipingpin ku Amérika Serikat (AS) jeung Jepang, Agustus 1945.[4] Kajadian anu bakal terus diinget-inget museur kana operasi bom di dua kota, nyaéta Hiroshima tanggal 6 Agustus jeung Nagasaki tanggal 9 Agustus 1945 anu nelasan sarta nyideraan ratusan rébu jalma. Salian ti éta, pangaruh radiasi tina pakarang nuklir ogé lila. Panempoan anu matak pikasieuneun ieu nyababkeun moral tentara Jepang langsung runtuh. Padahal tadina, pasukan Jepang dipikanyaho sok bakti dina unggal perang. Aranjeunna teu ragu bunuh diri tinimbang nyerah. Indonésia ogé teu luput jadi wewengkon pementasan Perang Pasifik, sarta lain hiji-hijina wewengkon di luar Jepang anu dijadikeun wewengkon pikeun operasi tempur Pasifik. Filipina, Papua Nugini jeung sababaraha daérah di kapuloan Pasifik ogé dipaké salaku médan perang. Kanyataan ieu nunjukeun yén Perang Pasifik lumangsung sacara urutan jilid, kalawan wengkuan lega operasi nu teu ngan lumangsung di darat, tapi ogé di laut.

Ayana bom di Hiroshima jeung Nagasaki mangrupakeun kacindekan pikeun nutup volume perang. Jepang terus nyerah ka sekutu dina 15 Agustus 1945.

Dampak Perang Pasifik[édit | édit sumber]

Aya sababaraha dampak dina lumangsungna peperangan ieu, diantaranna:[5]

  1. Blok sekutu nyieun leungit sababaraha kawasanna nu penting jeung stratégis.
  2. Kamerdikaan sababaraha nagara jajahan, kaasup Indonésia.
  3. Leungitna wilayah jajahan Jepang tina Perang Dunia I.
  4. Jepang ulah miboga angkatan perang.
  5. Kaisar Jepang nu kaleungitan status déwa sabab saacanna dipihormat layakna Déwa Matahari.

Dampak keur Indonésia, réa pisan nu nyebutkeun yén kamerdikaan Indonésia mangrupa hadiah ti Jepang atawa hadiah teu langsung ti sekutu. Pernyataan ieu ngan sapihak. Aya pangaruh ti faktor éksternal kaasup pasrah Jepang ka sekutu dina Perang Pasifik, éta bisa ditarima. Jepang ngajangjikeun kamerdikaan, tapi ku cara timbal balik kalawan harepan urang Indonésia bakal mantuan dina Perang Pasifik. Jangji-jangji ieu sok diucapkeun ti taun 1944, jeung kanyataanna henteu aya anu bener.

Samentara éta, di sisi séjén, serangan Sekutu ka Jepang dina Perang Pasifik teu boga tujuan pikeun ngabébaskeun wewengkon dijajah Jepang. Komo basa Walanda nyoba-nyoba deui pikeun ngarebut kakawasaan di Indonésia, sekutu-sekutuna teu puguh éntép seureuhna. Jadi dua asumsi nu nyebutkeun "kamerdikaan éta hadiah ti Jepang" jeung "kamerdikaan éta hadiah pikeun sekutu" ngan asumsi anu pindah jauh tina fakta sajarah.

Sakali deui, Indonésia ngamangpaatkeun momentum elehna Jepang di Perang Pasifik pikeun ngagancangkeun proklamasi kamerdikaan.

Referensi[édit | édit sumber]

  1. KOMPUTER, UNIVERSITAS SAINS & TEKNOLOGI. "Perang Pasifik" (dalam bahasa en). https://p2k.stekom.ac.id/ensiklopedia/Perang_Pasifik. Diakses pada 2024-03-31 
  2. "A Short History Of The War In The Pacific During The Second World War". Imperial War Museums. Diakses tanggal 2024-03-30. 
  3. kumparan (dalam id-ID) https://www.kompas.com/stori/read/2022/07/04/130000579/sebab-khusus-perang-dunia-ii-di-wilayah-asia-pasifik. Diakses tanggal 2024-03-30. 
  4. Sadeli, Hasan. "Berakhirnya Perang Pasifik dan Kemerdekaan Indonesia". detiknews (dalam id-ID). Diakses tanggal 2024-03-31. 
  5. Sadeli, Hasan. "Berakhirnya Perang Pasifik dan Kemerdekaan Indonesia". detiknews (dalam id-ID). Diakses tanggal 2024-03-31.