Peundeuy

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Peundeuy
Parkia timoriana
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Rosids
Order: Fabales
Kulawarga: Fabaceae
Génus: Parkia
Spésiés: P. timoriana
Ngaran binomial
Parkia timoriana
(DC.) Merr.
Sinonim

Parkia javanica
Parkia roxburghii

Siki peundeuy disangray pikeun opieun

Peundeuy (Parkia timoriana) nyaeta hiji spesies tangkal kembangan ti kulawarga legume.[1][2][3] Sebutan lianna petai hutan di Kalimantan,[4] kedawung di Jawa, alai di Sumatra, petai kerayong jeungbatai hutan di Malaysia, jeung kupang atawa amarang di Pilipina.[5] Ieu tangkal pituin di Muangtay, Malaysia, Myanmar, Indonesia, jeung Assam, India. Loba dipelak pikeun dahareun, diala kaina,[6] jeung pikeun hasta karya.[7]

Ieu tangkal gampang katarajang hama gegeremet Cadra cautella anu bilatungna ngahakanan siki jeung kembangna.

Pedaran[édit | édit sumber]

Ieu tangkal jangkungna bisa nepi ka 30 méter. Daunna bipinnata, diwangun ku 20-30 pinna, anu panjangna nepi ka 12 cm. Unggal pinna kabagi kana 50-60 pasang daun leutik anu panjangna 1 cm. The inflorescence is a héad of flowers dangling at the end of a peduncle up to 45 centiméters long. The flower héad is a few centiméters wide and contains several flowers with five-lobed corollas. The fruit is a long, flattened legume pod up to 36 centiméters long which contains up to 21 hard, black seeds éach around 2 centiméters long.[8]

Penyerbukan kembang dibantu ku kalong buah,[9] pangpangnaEonycteris spelaea, anu kahakananana nektar.[10]

Mangpaat[édit | édit sumber]

Kai tina ieu tangkal sok dipaké suluh. Di Aprika jeung India, ieu tangkal dipelak pikeun papaes.[11] Ieu tangkal bisa hirup boh di nu panas atawa di nu iuh.[12]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Thangjam, R. and L. Sahoo. (2012).
  2. Luttge, U., et al., Eds.
  3. Thangjam, R., et al. (2003).
  4. Schulte, A. and D. H. Schöne, Eds.
  5. CABI.
  6. Parkia timoriana.
  7. Louppe, D., et al.
  8. Parkia timoriana.
  9. Fleming, T. H., et al. (2009).
  10. Bumrungsri, S., et al. (2008).
  11. Devi, N. L. and A. K. Das. (2010).
  12. DENR, other govt employees start planting trees in compliance with National Greening Program.

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]