Pindang

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Ikan pindang tongkol di pasar tradisional Kalibaruwetan, Kalibaru, Banyuwangi

Pindang mangrupa hasil olahan lauk ku cara dikulub maké uyah.[1] Ngahasilkeun produk lauk nu awét tapi kadar uyahna leutik.[2] Nurutkeun Kamus Besar Bahasa Indonesia, pindang miboga harti lauk anu diuyahan jeung dibumbuan tuluy dihaseupan atawa dikulub nepi ka garing sangkan awét".[3] Sanggeus diolah, biasana wadah masak lauk sok langsung dipaké jadi wadah neundeun jeung ngangkut pindang.[4]

Pindang miboga rupa, rasa, tékstur, jeung kaawétan anu has jeung loba variasina luyu jeung jinis lauk, kadar uyah, jeung lila ngulubna.[4] Lauk anu umumna dipindang nyaéta lauk-lauk pelagis siga lauk layang, selar, japuh, lauk tembang, lamburu, lauk kembung, tuna, cakalang, jeung tongkol.[1] Olahan séjén anu dihasilkeun tina lauk pindang nyaéta petis lauk.[4]

Béda jeung lauk asin, cara ngolah pindang anu maké uyah dibarung ku prosés pemanasan ngahasilkeun pindang miboga karakteristik anu unik.[4] Lauk anu leutik dipindang dina kayaan utuh sedengkeun lauk anu garedé dipindang sanggeus dipotongan heula.[4]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Jurusan Teknologi Pangan dan Gizi-IPB. "Teknologi Pangan & Agroindustri", Volume 1 Nomor 8, hal. 116-119. Bogor: IPB.
  2. Tri Margono, Detty Suryati, dan Sri Hartinah. 1993. "Buku Panduan Teknologi Pangan". Pusat Informasi Wanita dalam Pembangunan PDII-LIPI bekerjasama dengan Swiss Development Cooperation.
  3. KBBI Online. Pindang.
  4. a b c d e Bisnis UKM. 7 September 2007. Teknologi Pengawetan Ikan dengan Cara Pemindangan.