Pustaka Rajyarajya i Bhumi Nusantara

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Pustaka Rajyarajya i Bhumi Nusantara (salajengna disingkat PRBN) mangrupa judul naskah/pustaka nu ceuk dadaran di jerona disusun ku Panitia Wangsakerta di Cirebon taun 1599-1620 Saka (1677-1698 M). Pustaka ieu ngadadarkeun sajarah karajaan-karajaan di Nusantara, ti mangsa-mangsa awal nepi ka mangsa dijieunna éta naskah, nyaéta sanggeus datangna VOC ka Nusantara.

Pamuka[édit | édit sumber]

Naskah PRBN mimiti kapanggih nalika taun 1970-an, Aca (ahli sajarah Sunda) nyusud naskah Purwaka Caruban Nagari nu ditulis ku Pangéran Arya Cirebon taun 1720. Dina naskah éta disebutkeun yén Pustaka Caruban Nagari téh disusun dumasar Nagarakretabhumi, hiji pustaka nu disusun ku Panitia Wangsakerta. Sanggeus naskah Negarakretabhumi kapanggih (5 jilid), kasusud deui yén ieu pustaka téh, di antarana, ngarujuk ka PRBN. Hasil nyusud, sababaraha naskah PRBN kapendak di Jakarta, Palémbang, jeung Balikpapan.

Pustaka sajarah Nusantara[édit | édit sumber]

PRBN ditulis migunakeun basa Jawa Kuna dialék Cirebon jeung aksara Jawa (Cacarakan). Dina PRBN disebutkeun ngeunaan prosés disusunna éta pustaka (jeung pustaka-pustaka lianna nu can kapanggih), nyaéta hasil gotrasawala para ahli sajarah ti 70-an wewengkon: ti Tumasik nepi ka Maluku, ti Brunéi nepi ka Madura.

Eusi[édit | édit sumber]

PRBN dibagi kana lima "parwa" (bab), nu masing-masing boga judul:

  1. Pustaka Kathosana Rajyarajya i Bhumi Nusantara
  2. Pustaka Rajyawarnana Rajyarajya i Bhumi Nusantara
  3. Pustaka Kertajaya Rajyarajya i Bhumi NUsantara
  4. Pustaka Rajakawasa Rajyarajya i Bhumi Nusantara
  5. Pustaka Nanaprakara Rajyarajya i Bhumi Nusantara

Rujukan[édit | édit sumber]


Nulis.jpg