Rawé

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Rawé dipernahkeun dina parahu

Rawé atawa jiret nyaéta tambang paranti néwak sato linghas[1], tali anu dipaké kudu kuat tur wedel [2]; rawé bisa ogé mangrupa useup beunang nalian tuluy ditalikeun deui kana tali atawa tambang (dina tambang useupna ngagarantung leuwih ti hiji) maksudna pikeun ngala lauk di walungan atawa di laut anu disebut ngarawé (sabangsa tegér) anu diperenahkeun disabaraha tempat[3], ngarawé hartina néwak maké rawé [1],

Pedaran[édit | édit sumber]

Rawé geus loba dimangpaatkeun saperti di : (Kabupaten Yapen Waropen, Kabupatén Ketapang, Kabupatén Seluma, Kabupatén Kaur dan kabupatén Mukomuko)[4] sababaraha hiji useup beunang nalian dikantétkeun kana tali anu leuwih gedé tuluy dibatek ka luhur atawa ka gigir tungtungna dipasang jangkar jeung pangbeubeurat sangkan ngerelep kajero cai luhurna dipasang kukumbul sangkan gampang katohiyan dina waktuna rawé dipulut deui [4]. ilaharna rawé dipaké néwak lauk anu aya didasar cai, useup-useup beunang nalian tuluy dikantétkeun kana tali panjang tur wedel, dina istilah pamayang sakantét rawé disebut sakarinjang (basket) dina sakantét rawé aya 50 - 100 gantungan useup [5].

Rawé diéntépkeun dina tempatna

Dicutat tina[édit | édit sumber]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

  1. Ngala lauk maké rawé
  2. Rupa-rupa rawé
  3. Rupa-rupa ngala sasatoan
  4. Usep rawé di laut
  5. Nyieun Rawé
Nulis.jpg