Rebab

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Rebab ti COLLECTIE TROPENMUSEUM Klankkast van langhalsluit TMnr 5057-2a

Rebab nyaéta waditra kését nu kaasup kana gamelan sapuratina, biasana diapaénkeun dina pagelaran wayang, kiliningan, celempungan, atawa tembang Sunda husus dina laras Saléndro. Pungsina nyaéta keur mirig sarta madakeun mélodi. Surupan atawa tangga nada nu ilahar digunakeun ku nu maénkeun rebab nyaéta saléndro, pélog, sorog, jeung degung, kalawan tata ramo anu husus.

Sasakala[édit | édit sumber]

Rebab asalna tina basa (Arab الربابة atawa ربابة - "gondéwa"),[1]. Istilah rebap, rabab, rebeb, rababah, atawa al-rababa) sahenteuna geus dipikawanoh leuirna ti abad ka-9 Maséhi, sumebar ngaliwatan jalur perdagangan Islam, utamana wewengkon-wewengkon Afrika Kalér, Timur Tengah, bagian ti Éropa, jeung Oriéntal.

Di nagara bagian Malaysia wétan, Kelantan jeung Terengganu, rebab digunakeun dina ritual nyageurkeun panyakit anu disebut "Main Puteri". Sakapeung pamaén rebabna ngahaja diogan ka rumah sakit upama dokter geus teu sanggup ngubaranana.

Catetan[édit | édit sumber]


Nulis.jpg