Sakola dasar

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Artikel ieu bagian tina ranggeuyan
Atikan Formal
di Indonésia
Logo Depdiknas.jpg

Atikan Budak Leutik
Taman Kanak-kanak
Raudatul Athfal
Madrasah Diniyah

Atikan dasar (Kelas 1-6)
Sakola Dasar
Madrasah Ibtidaiyah
Paket A

Atikan dasar (Kelas 7-9)
Sakola Menengah Pertama
Madrasah Tsanawiyah
Paket B

Atikan menengah (Kelas 10-12)
Umum:
Sakola Menengah Atas
Madrasah Aliyah
Paket C
 
Kajuruan:
Sakola Menengah Kajuruan
Madrasah Aliyah Kajuruan

Atikan luhur
Akademi
Politéknik
Sakola Luhur
Institut
Universitas

Sakola dasar (disingget SD; basa Inggris: Elementary School) nyaéta jenjang pang dasar dina atikan formal di Indonésia. Sakola dasar ditempuh dina wayah 6 warsih, mimiti ti kelas 1 nepi ka kelas 6. Ayeuna murid kelas 6 diwajibkeun nuturkeun Ujian Nasional (Ebtanas) anu mangaruhan kalulusan siswa. Lulusan sakola dasar bisa nuluykeun atikan ka sakola tengahan kahiji (atawa sederajat).

Pelajar sakola dasar umumna umurna 7-12 warsih. Di Indonésia, saban warga nagara umurna 7-15 taunwajib nuturkeun atikan dasar, nyaéta sakola dasar (atawa sederajat) 6 taunsarta sakola tengahan kahiji (atawa sederajat) 3 warsih.

Sakola dasar diayakeun ku pamaréntah atawa swasta. Saprak diberlakukannya otonomi wewengkon dina taun2001, pengelolaan sakola dasar nagari (SDN) di Indonésia anu saméméhna aya di handapeun Departemen Atikan Nasional, kiwari jadi tanggung jawab pamaréntah wewengkon kabupatén/kota. Sedengkeun Departemen Atikan Nasional ngan berperan minangka regulator dina widang standar nasional atikan. Sacara struktural, sakola dasar nagari mangrupa unit pelaksana téknis dines atikan kabupatén/kota.

Sajarah[édit | édit sumber]

Sakola Kartini salasahiji sakola dasar husus keur kaum wanoja

Dina mangsa pangjajahan Walanda, sakola tengahan tingkat luhur disebut minangka Europeesche Lagere School (ELS). Sanggeusna, dina mangsa pangjajahan Jepang, disebut kalawan Sakola Rahayat (SR).

Sanggeus Indonésia merdika, SR robah jadi Sakola Dasar (SD) dina tanggal 13 Maret 1946.

Budaya[édit | édit sumber]

  • Sakola dasar nagari di Indonésia umumna ngagunakeun saragam bodas beureum pikeun poé poé dawam, saragam coklat pikeun pramuka/hari nu tangtu, sarta dina sakola-sakola nu tangtu ngagunakeun saragam bodas-bodas pikeun upacara bendéra.
  • Upacara bendéra dilaksanakeun saban poé Senén isuk-isuk saméméh dimimitian palajaran.

Kurikulum SD[édit | édit sumber]

  1. Ageman
  2. Kewarganegaraan
  3. Jasmani sarta Kaséhatan
  4. Téknologi Informatika sarta Komunikasi
  5. Basa Indonésia
  6. Basa Inggris
  7. Basa Wewengkon
  8. Basa kosta
  9. Matematika
  10. Élmu Kanyaho Alam
  11. Sajarah
  12. Élmu Kanyaho Sosial
  13. Seni Budaya sarta Keterampilan

Kurikulum 2013 [1] Kurikulum SD 2013[édit | édit sumber]

  1. Atikan Ageman
  2. Atikan Pancasila sarta Kewarganegaraan
  3. Basa Indonésia
  4. Matematika
  5. Élmu Kanyaho Alam (ngan kelas 4 s/d 6)
  6. Élmu Kanyaho Sosial (ngan kelas 4 s/d 6)
  7. Seni Budaya sarta Keterampilan
  8. Atikan Jasmani sarta Kaséhatan

Pengelolaan[édit | édit sumber]

Atikan dasar di Indonésia dina dasarna dibédakeun jadi dua nyaéta anu dikokolakeun ku pamaréntah biasana disebut Sakola Dasar Nagari sarta Madrasah Ibtidaiyah Nagari keur anu kadua dikokolakeun ku masarakat biasana disebut Sakola Dasar Swasta sarta Madrasah Ibtidaiyah Swasta. SD dihandap wengkuan Kemendikbud keur MI dihandap wengkuan Kemenag. digigireun / sabeulah éta aya ogé sakola dasar dihandap wengkuan Kemendikbud berciri has ageman kalawan sebutan Sakola Dasar Islam atawa Sakola Dasar Kristen,dll.

Masalah[édit | édit sumber]

Dikarenakan lokasi géografis Indonésia mangka masalah pangbadagna nyaéta pemerataan guru di wewengkon-wewengkon anu terpencil, parnana deui sanajan pamaréntah nyebutkeun yén loba guru anu geus diangkat jadi pns tapi masih loba ogé guru anu tacan terangkat jadi pns, ditambah deui adapula guru honorer anu meunangkeun gaji ngan +Rp. 100.000,- sabulan.

APBN geus mengalokasikan 20% pikeun atikan, tapi atikan dasar masih didanai kalawan APBD (dana BOS). Badag dana atikan dina APBD amatlah kawates; kajaba DKI Jakarta, kabéh APBD masih ngandelkeun dana perimbangan ti Pamaréntah Puseur. Balukarna fasilitas atikan dasar ngan sakola dasar di DKI Jakarta waé anu bisa disebutkeun nyukupan, sanajan laér kénéh ti standar internasional.

Référénsi[édit | édit sumber]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Citakan:Sakola di Indonésia


Dokuméntasi[jieun]