Samsung

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Samsung nyaéta ngaran pausahaan anu kawentar dina widang éléktronik, SAMSUNG Precision Company (anu diadegkeun dina taun1977) nyimpen dasar di atmosfer industri téknologi luhur séjénna.[1] Samsung mitembeyan sajarahna dina taun1938 awalna minangka perusahan trading, ngirimkeun lauk garing sarta bungbuahan ka Manchuria anu dikawasa Jepang.[2] Pangadegna, Lee Byung-chul.[2] SAMSUNG Aerospace Industries anu digantian ngaran dina bulan Pebruari taun1987 (kiwari dipikawanoh minangka Samsung Techwin), Samsung geus ngamekarkeun pangabisa atmosferna kalayan gancang anu moal kungsi bisa diturutan.[1] Dina pertengahan taun1980an ogé nempo Samsung ngasupan bisnis perkembangan sistem, anu nyieun Sistem Data Samsung dina taun1985 (kiwari dipikawanoh minangka Samsung SDS) minangka pamingpin dina layanan Téknologi Informasi kaasup layanan integrasi sistem, manajemén sistem, konsultasi, sarta raramat.[1] Fokus kanaékan Samsung dina téknologi ngarah dina perkembangan utama séjénna dina pertengahan taun1980 kalayan kréasi dua lembaga Riset jeung tumuwuhna pausahaan, Lembaga Riset Ékonomi Samsung Economic Research Institute (SÉRI) dina taun1986 sarta Lembaga Téknologi Tingkat Tuluy Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) dina taun1987.[1] Kadua organisasi perintis R&D babarengan geus mantuan Samsung dina ngahontal tujuan komo leuwih laér dina widang éléktronik, semikonduktor, zat kimia polimér luhur, pembuatan génétik, télékomunikasi optikal, atmosfer sarta widang anyar pamekaran téknologi ti nanoteknologi nepi ka arsitektur raramat tingkat tuluy.[1] Dina tanggal 19 Nopémber taun1987, Pupuhu Pangadeg Samsung Byung-chull Lee maot sanggeus ampir lima puluh taunminangka lulugu pausahaan.[1] Budak lalakina, Kun-hee Lee junun jadi Pamingpin anu anyar.[1] Dina peringatan ka-50 Ngadedna Samsung dina taun1988, manéhna nyalabarkeun "Yayasan Kadua" pausahaan, anu mengatur tumuwuhna Samsung pikeun jadi pausahaan abad ke-21 kelas dunya.[1] Pikeun "Yayasan Kadua" ieu, Samsung nangtang dirina sorangan pikeun nyusun bisnis sarta ngasupan anu anyar jeung tujuan pikeun jadi salah sahiji pausahaan éléktronik lima pangluhurna dunya.[1] Penggabungan Samsung élékronik sarta Samsung Semiconductor & Telecommunications henteu cangcaya mangrupa waktu strategi utama dina prosés lumangsungna pikeun ngahontal tujuan.[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Dina sajarahna, Samsung pikeun jadi raksasa di industri éléktronika di dunya teu lancar kawas sutra. Ngamimitian usahana tina ékspor sayuran, buah, jeung lauk, pausahaan antukna lakah ngaleuwihan pesaingna, kaasup Sony, targét mimiti anu ku maranéhna hayang ngaleuwihan. Dina taun 1937, alatan wabah perang antara Cina jeung Jepang, Byung-chul, anu harita sabenerna boga usaha panggilingan béas jeung angkutan leutik di Masan, basisir kidul-wétan Samananjung Koréa, kapaksa mindahkeun usahana ka Taégu, hiji wewengkon di kalér-wétaneun. Éta tempat legenda Samsung dimimitian.[3]

Di kota anu jadi pusat kapamimpinan politik jeung rézim militér cicing, Byung-chul nyieun toko umum kalayan modal awal 30,000 won. Mawa ngaran Samsung, anu ngabogaan harti tilu béntang, manéhna hayang toko ieu jadi pausahaan anu gedé, kuat, sareng tahan kawas béntang di langit. Ngamangpaatkeun kaayaan perang, Samsung diékspor buah garing sarta kadaharan ti laut, sayuran, jeung barang dagangan lianna ka Mancuria di daratan timur laut Cina, terus hiji koloni Jepang, kitu ogé Béijing.[3]

Dina buku "Samsung, Media Empire and Family: A Power Web" ditulis ku Chunhyo Kim, Byung-chul meunangkeun modal awal pikeun ngadegkeun Samsung sajaba ti kulawargana, kitu ogé ti bank Jepang. Ieu nunjukeun kaunggulan bisnis Byung-chul, sabab dina waktu harita éta toko-toko dagang henteu ngabogaan aksés kana dana kawas kitu. Salila Perang Dunya II, Byung-chul diajar loba ngeunaan pasar jeung ngamangpaatkeun kasempetan bisnis. Manéhna nengetan pisan kumaha konglomerat Jepang, anu mindeng disebut zaibatsu, ngajalankeun jeung ngatur pausahaan di Koréa. Teu lila keur Samsung ngembangkeun. Dina saeutik leuwih dasawarsa, Samsung geus boga pabrik tipung sorangan, mesin confectionery, manufaktur sarta operasi dagangan.[3]

Salila administrasi militér Amérika Serikat di Nagara Ginseng antara 1945 sareng 1948, Byung-chul mindahkeun markas bisnisna ka Séoul. Manéhna tuluy muka Samsung Trading Corporation dina taun 1948. Dua taun ti harita, Samsung anggeus ngadegkeun pausahaan dagang di Masan, Taégu jeung Séoul. Sanajan bangkrut, sabab narima dudukung politik ti rezim Présidén Syngman Rhee dina taun 1946 nepi ka 1960, pausahaan ngalaman perkembangan anu lumayan gancang. Pausahaan, contona, junun ngalegaan bisnisna kana séktor perbankan, jaminan, asuransi, pupuk jeung semén dina ahir taun 1950-an. Dina taun 1951, Samsung Moolsan diadegkeun. Perusahaan ngékspor jeung ngimpor barang militér, gula jeung pupuk nalika Perang Koréa.[3]

Saanggeus kasandung kasus bahan baku ilégal anu ngajerat Pupuk Hankuk, anu diadegkeun ku Samsung di 1963, Byung-chul tuluy mundur salaku Pupuhu Samsung di 1967. Dua taun satuluyna manéhna deui Pupuhu Samsung sarta ngadegkeun Samsung Electronics, anu saterusna jadi pamaén global anu kacida dianggap kiwari. Dina taun 1970-an Samsung nguatkeun jalur bisnis éléktronika jeung semikonduktor. Maranéhna gawé bareng jeung sababaraha pausahaan Jepang, salah sahijina nyaéta Sanyo. Kolaborasi maranéhanana ngahasilkeun produksi télévisi munggaran Samsung di 1970. Dina patengahan taun 1980-an, Samsung geus junun nutupan ampir sakabéh séktor ékonomi Koréa. Saenggeus maotna Byung-chul dina bulan Nopémber 1987, di handapeun anak katilu na, Lee Kun-hee, Samsung asup ka jaman anyar ti jadi pabrik alat asli (OEM) ka perusahaan transnasional di pasar dunya.[3]

Sataun ti harita, maranéhna milih alat-alat bumi, télékomunikasi jeung sémikonduktor salaku garis bisnis inti. Samsung Electronics engké jadi pausahaan inti anu ngatur anak pausahaan anu lain. Dina mangsa pamaréntahan Kun-hee, Samsung dibagi jadi genep pausahaan: Samsung, Hansol, Saehan, Shinsaegae, CJ, jeung JoongAng Ilbo. Sésana mangrupa sajarah. Ti saprak éta, Samsung henteu kungsi ngeureunkeun lajuna nepi ayeuna, saanggeus nyekel status produsén smartphone anu paling laris di dunya.[3]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j (id)masa awal samsung (diaksés tanggal 27 November 2011)
  2. a b (id)Sejarah Berdirinya samsung (diaksés tanggal 28 November 2011)
  3. a b c d e f Pramisti, Nurul Qomariyah. "Samsung, Berawal dari Sayuran Menjadi Raja Smartphone Dunia". tirto.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2022-02-13. 
Nulis.jpg