Koréa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Koréa

Koréa nyaéta hiji semenanjung anu aya di Asia Wétan. Diwatesan ku Laut Konéng di kulon, Selat Koréa di kidul, Laut wétan (Laut Jepang) di wétan, sarta wilayah Manchuria di kalér. Kiwari, Koréa dibagi dua nagara, nyaéta Koréa Kalér sarta Koréa Kidul.

Sajarah[édit | édit sumber]

Urang Koréa percaya yén baheula (kira-kira abad 3-2 abad SM) aya hiji karajaan anu ngaranna Joséon (kiwari sok disebut Gojoséon sangkan henteu pahili jeung karajaan Joséon anu didirikeun abad ka-14).

Geus kitu, aya karajaan-karajaan saperti Silla, Baekje, Goguryéo, Gaya, jsb. Karajaan-karajaan éta bertahan ti abad ka-1 nepi ka abad ka-6.

Abad ka-6 M, karajaan Silla ngéléhkeun karajaan-karajaan anu aya di semenanjung Koréa, anu disebut ogé Karajaan Silla Ngahiji. Tuluy, karajaan Goryéo jadi pangawasa di Koréa nepi ka abad ka-14.

Abad ka-14, karajaan Joséon ngéléhkeun Goryéo, sarta Koréa berkembang pesat. Karajaan Joséon bertahan salila kurang leuwih lima abad.

Tuluy, Kaisar Gojong ti Koréa ngagenti karajaan Joséon jadi Kekaisaran Han Raya, tuluy ngayakeun réformasi di Koréa. Kekaisaran Han Raya bertahan salila 13 taun saacan anéksasi Jepang.

Ti taun 1910-1945, Koréa dijajah ku Jepang. Taun 1945, wilayah koréa bagian kidul diawasi ku Amérika Serikat, sedengkeun wilayah koréa bagian kalér diawasi ku Uni Soviét. Masing-masing nyatakeun kamerdikaanna sacara terpisah.

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Nulis.jpg