Samudra Téthys

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pikeun Kagunaan sejénna, tempo Téthys (mitologi).
Samudra Téthys anu ngamisahkeun Laurasia jeung Gondwana.

Téthys mangrupikeun laut kuno anu aya ti 250 juta dugi 50 juta tahun ka pengker sateuacan évolusi Samudra Hindia. Disebutkeun Déwi Yunani kuno laut ku Eduard Suess di 1983, anu nyimpulkeun ayana sagara ageung nganggo catetan fosil laut tina Pegunungan Alpén sareng Afrika.

Seueur rak buana tropis Bumi ayeuna kapanggih di pinggir Samudra Téthys, Ngajantenkeun Téthys seueur ékosistem karang karang pikeun kalolobaan Mésozoikum sareng kana Kénozoikum. Dina tingkat paling gedé, Samudra Téthys mangrupikeun bagian tina sagara berterusan anu nutupan Bumi antara ~ 30 N sareng Equator, nyiptakeun pola sirkulasi anu béda pisan tina anu dipikanyaho ayeuna.[1]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. Wood, Rachel (2011). Hopley, David, ed. Encyclopedia of Modern Coral Reefs: Structure, Form and Process. Dordrecht: Springer Netherlands. pp. 1084–1086. ISBN 9789048126392. doi:10.1007/978-90-481-2639-2_158.