Semenanjung

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Florida, conto samenanjung, poto anu dipotrét nalika STS-95
Semenanjung Fennoscandian, Maret 2002, dipoto ku Spectroradiometer ( MODIS ), ngalayang numpak Terra satelit NASA

Semenanjung ( Latin: paeninsula asalna tina kecap paene "ampir" jeung insula "pulau") mangrupa bagéan buana anu dikurilingan ku cai dina sabagéan badag watesna.[1][2][3][4] Cai sakurilingna biasana dipikaharti tutuluyan, sanajan henteu merta disebut salaku hiji cai. Semenanjung henteu ngaranna disebut saperti kitu; hiji ogé bisa disebut salaku headland, tanjung, pulo promontory, bil, titik, garpu, atawa nyiduh . [5] Hiji titik umumna dianggap sapotong tapering tina proyéksi kana awak cai anu kurang nonjol tibatan tanjung. [6] Walungan anu ngalir ngaliwatan jalan anu meulit pisan ogé kadang-kadang cenah ngawangun "semenanjung" dina gelung cai (ampir katutup).

Salah sahiji wangun samenanjung nyaéta tanjung [7] jeung ciduh khususna sempit [8] anu parantos dikumbah. Lamun semenanjung tempatna dina badan cai (danau, walungan) daratan ogé disebut salaku "semenanjung daratan".

- Éropa, salaku samenanjung
  • Semenanjung Apennine
  • Semenanjung Balkan
  • Brittany
  • Cornwall
  • Semenanjung Iberia
  • Istria
  • Jutlandia
  • Calabria
  • Krimea
  • Peloponnese
  • Fennoscandia
  • Kola

Afrika

  • Tanduk Afrika
Asia

Australia

  • Land Arnhem
  • Semenanjung Cape York
Amérika
  • Semenanjung Alaska
  • Florida
  • Labrador
  • Baja California
  • Nova Scotia
  • Yucatán
  • Semenanjung Gaspé
  • Semenanjung Ontario
  • Semenanjung Delmarva
  • Samenanjung handap Michigan
  • Semenanjung Luhur Michigan
  • Cone Kidul

Antartika

  • Semenanjung Antartika
  • Samenanjung panghalang
  • Daptar peninsulas
  • Isthmus

Rujukan[édit | édit sumber]

 

  1. Word Histories and Mysteries: From Abracadabra to Zeus. Houghton Mifflin Harcourt. 2004. p. 216. ISBN 978-0547350271. OCLC 55746553. 
  2. "pen·in·su·la". American Heritage Dictionary of the English Language. Houghton Mifflin Harcourt. Diakses tanggal 1 May 2016. 
  3. "Definition of peninsula". Cambridge Dictionaries Online. Cambridge University Press. Diakses tanggal 1 May 2016. 
  4. "Definition of peninsula". Merriam-Webster Dictionary. Diakses tanggal 1 May 2016. 
  5. "List of peninsulas". Encyclopædia Britannica. Diakses tanggal 1 May 2016. 
  6. "Fourah Point / Fourah Point, Northern, Sierra Leone, Africa". travelingluck.com. Diakses tanggal 16 March 2018. 
  7. "Headland Landforms". Diakses tanggal 2021-03-13. 
  8. heart; Working, When He Is Not; Life, He Is Probably Exploring the Secrets of. "What is a Spit Landform in Geography? How are Spits Formed and 7 Most Famous Spits on Our Planet". Earth Eclipse (dalam en-US). Diakses tanggal 2021-03-13.