Sima

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Mantra sima sabangsa kénéh jeung pangabaran nyaéta pangawasa nu aya (nu diagem) ku salah saurang jelema, nu maksudna pikeun meruhkeun nu lian[1] . Nu gaduh sima biasana tara kadéséh ku batur di mana pateuteup[1]. Nu rék ngalawan biasana kaperuhkeun nepi ka jadi nurut sakahayangna[1].Lamun urang dileuweung amprok jeung maung atawa sato galak séjén teu karana disangka-sangka, prabawana lain sieun wungkul tapi nambleg di dinya saperti suku nu dipaku kana taneuh, ngagorowok teu wani, péndékna sieun béh ditueun sieun sok disebut ogé simba[2].

Conto Rumpaka Sima[édit | édit sumber]

SIMA SILUMAN[édit | édit sumber]

geueuman aing siluman ageung,[1]
bul, ti kukus, bul ti embun-embunan,[1]
galudra bayu sangara,[1]
luncat ka bojong cariang,[1]
dipunggu ku ulang-aling,[1]
disangga ku Batara ménta.[1]

SIMA MAUNG[édit | édit sumber]

Geueuman aing siluman ageung[1]
bul ti kukus, bul tina embun-embunan,[1]
galudra bayu sangara[1]
luncat ka bojong cariang,[1]
dipunggu ku ulang-aling,[1]
disangga ku Batara meta,[1]
raga maung tutunggangan aing,[1]
ratu lumpuh, haji kawengku[1]
ku hawa, ku Sanghiang Kudratullah[1]

Maung pundung datang nuhun (turu?)[1]
badak galak datang mendek (depa?)[1]
nya mendek ka saratina[1]
saratina anak déwata[1]
nya déwata, nya awaking.[1]

Biwir sia laki pipisan (mutu)[1]
létah sia buntut baliung[1]
rét bugeg tanpa bugug, (bagug?)[1]
ratu aléh komo jaléh,[1]
ya isun anu calik di Buana Panncatengah,[1]
ya isun lanang sajati[1]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac [permana, Ruswendi.[s.a].Mantra jeung Pupujian(diktat kuliah).[s.l]: Jurusan Pendidikan Bahasa Daerah Fakultas Pendidikan Bahasa dan Seni Universitas Pendidikan Indonesia]
  2. Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Kaca 638
Emoji u1f604.svg