Skoliosis

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas


Gambaran X-ray nu katarajang skoliosis

Skoliosis nyaéta kalainan nu ngabalukarkeun béngkokan abnormal dina tulang tukang.[1] Nu katarajang skoliosis miboga tulang tonggong wangun "S" atawa "C" jeung kondisi ieu bisa jadi ka lalaki atawa awéwé.[1] Skoliosis mangrupa kondisi béngkokna tulang tukang ka sisi sacara teu normal.[2] Panyakit ieu sok leuwih aya ka budak saméméh masa pubertas.[2] Lolobana kasus skoliosis nu narajang budak boga sifat hampang jeung teu butuh dirawat, ngan kudu diawasan sacara saksama jeung disarankeun pikeun ngalakukeun X-ray sacara rutin pikeun nempo kamajuana.[2]

Skoliosis téh ieu gangguan tulang tonggong anu cukup umum. Numutkeun WHO (Organisasi Kaséhatan Dunia), 3% tina populasi sadunya ngalaman kaayaan ieu. Malah 70% tina kajadian gangguan tulang tonggong dina umur barudak jeung rumaja dina bentuk scoliosis. Tapi scoliosis bisa lumangsung dina sagala umur, sanajan paling sering lumangsung dina rumaja, dimimitian dina umur 10-12 taun.[3]

Gejala[édit | édit sumber]

Gejala Skoliosis bisa ditempo tina parobahan katingalian dada, bujur, atawa taktak.[2] Di handap ieu mangrupa gejala-gejala skoliosis nu bisa ditempo tina kaayaan fisik :[2]

  1. Salah sahiji pinggul katinggalo leuwih kaluar.[2]
  2. Nu katarajang skoliosis biasana condong ka sisi.[2]
  3. Salah sahiji taktak leuwih luhur.[2]
  4. salah sahiji tulang belikat katinggali leuwuh kaluar.[2]

Kusabab[édit | édit sumber]

Scoliosis mangrupikeun panyakit anu henteu dikenal sabab. Maka disebat Idiopathic Scoliosis. Numutkeun ka survey Scoliosis di Barudak, memang aya sababaraha faktor turunan, bawaan, tapi kaseueuran panyababna henteu dipikaterang [4]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b (id)Pengertian tentang penyakit (diakses 9 Pebruari 2016)
  2. a b c d e f g h i (id)Skoliosis (diakses 9 pebruari 2016)
  3. "Penyakit Skoliosis". Penyakit Skoliosis, Penyebab, Gejala dan Pengobatan yang Efektif. 
  4. "Skoliosis". 5 Info Penting Yang Anda Perlu Ketahui Tentang Skoliosis. Diakses tanggal 14 January 2019. 


Nulis.jpg