S

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
S
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

S nyaéta hurup ke-19 dina alfabét Latin. Hurup ieu disebut es, dibaca [ɛs].

Sajarah[édit | sunting sumber]

Proto-Semitik
šimš 
Fénisia
shin 
Yunani Kuna
sigma 
Yunani Modérn
sigma 
Étruska
Latin Kuna
Latin Modérn
S

Hurup Syin ("huntu") ti rungkun basa Semit kungsi melambangkan konsonan desis pascarongga-huntu nirsuara /ʃ/ (kawas dina kecap syarat). Wangun asalna meureun ngagambarkeun huntu atawa buah harigu. Basa Yunani henteu ngandung sada /ʃ/ kasebut, mangka hurup sigma (Σ) dipaké pikeun ngawakilan /s/. Ngaran "sigma" sugan dicokot ti hurup Semitik "Sâmek" (lauk; tulang tukang) sarta lain "Šîn". Dina basa Étruska sarta Latin, peunteun sada [s] ditetepkeun, sarta ngan dina basa modérnlah hurup ieu dipaké pikeun ngawakilan sada séjén, kawas konsonan desis pascarongga-gigi nirsuara [ʃ] dina basa Hongaria sarta Jerman (saméméh p, t), atawa konsonan desis rongga-huntu bersuara [z] dina basa Inggris (rise, 'bangun'), Perancis (lisez, 'baca') sarta Jerman (lesen, 'maca').

Dina mangsa baheula, hiji wangun alternatif pikeun s, nyaéta ſ (s panjang), dipaké dina permulaan atawa pertengahan kecap dina basa-basa Éropa nu tangtu; wangun terkininya, s pondok, dipaké dina ahir omongan. Contonhya, sinfulness ("pinuh dosa") ditulis ſinfulneſs ngagunakeun s panjang éta. Pamakéan long s merosot nyanghareupan mimiti abad ka-19, pikeun ngurangan kekeliruan jeung hurup f leutik. Ligatur "ſs" (atawa "ſz") dina basa Jerman jadi ess-tsett ( ß ).

Pamakéan[édit | sunting sumber]

Dina lolobana basa anu maké alfabét Latin, sarta ogé Alfabét Fonétik Internasional, hurup s ngawakilan konsonan desis rongga-huntu nirsuara, kajaba basa Viétnam sarta basa Hongaria. Di ditu S melambangkan konsonan desis pascarongga-huntu nirsuara /ʃ/, kawas dwihuruf "sy" dina kecap "syarat." Basa-basa séjén kaasup basa Inggris, Portugis sarta Jerman ngandung kecap-kecap anu mana "s" ngawakilan sada /ʃ/ sarta /z/.

Dina ortografi basa Jerman, hurup ß dipaké minangka gaganti ligatur "ss", ngawakilan sada [s] nirsuara. Dina basa Jerman hurup éta disebut Eszett, dibaca [ɛsˈtsɛt]. Hurup éta dipaké pikeun melambangkan sada [s] di antara dua vokal, contona beißen (dibaca [baɪ̯sən], harti: 'ngégél'); küssen (dibaca [kʏsən], harti: 'nyium').

Dina sawatara basa, S ogé dipaké pikeun ngawakilan sada konsonan desis rongga-huntu bersuara ([z]), kawas dina basa Yup'ik lamun S ditulis di antara hurup hirup. Dina basa Pinyin, sada /z/ kasebut ngagunakeun dwihuruf SS.

S ogé dipaké minangka lambang dina élmu pasti. Dina élmu kimia, S nyaéta simbol kimia pikeun Sulfur (walirang). Dina fisika, S dipaké minangka simbol jarak. S ogé mangrupa singgetan ti unit wayah dina sistem Hijian Internasional: sekon (detik).

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup S
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Sierra ···
ICS Sierra.svg Semaphore Sierra.svg Sign language S.svg ⠎
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
S
Huruf leutik
s
Unicode U+0053 U+0073
ASCII Désimal 83 115
Biner 01010011 01110011
EBCDIC 226 162

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca