Sukrosa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Proyéksi Haworth molekul sukrosa.

Sukrosa (gula méja, ogé disebut sakarosa) nyaéta disakarida glukosa jeung fruktosa nu disambungkeun ku beungkeut glikosida α (alfa) 1,2 kalawan rumus molekul C12H22O11. Ngaran sistematikna β-D-fruktofuranosil-(2→1)-α-D-glukopiranosida (ditungtungan "-osida", ku sabab lain gula peréduksi). Ieu karbohidrat ngan dihasilkeun ku tutuwuhan, penting pisan salaku asupan pikeun bangsa sato.

Pasipatan fisik jeung kimia[édit | édit sumber]

Animasi sukrosa

Sukrosa murni ilaharna disadiakeun dina bentuk tipung bodas, tanpa bau, kristalin, kalawan rasa anu amis: gula pikeun tuang leueut. Sukrosa sacara umum diala tina sumber-sumber alami, tapi bisa ogé dijieun sacara kimiawi (munggaran ku Raymond Lemieux taun 1953[1]).

Baca ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

Catetan[édit | édit sumber]

  1. Lemieux, RU; Huber, G (1953). "A chemical synthesis of sucrose". J. Amer. Chem. Soc. 75 (16): 4118–4118. doi:10.1021/ja01112a545. 

Rujukan umum[édit | édit sumber]

  • Sucrose (dicutat 27 Agustus 2009)
  • Yudkin, J.; Edelman, J., Hough, L. (1973). Sugar - Chemical, Biological and Nutritional Aspects of Sucrose. The Butterworth Group. ISBN 0-408-70172-2. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Nulis.jpg