Sungai Mahakam

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mahakam
ﻤﺎﻫﻜﺎﻡ
River
Sungai Mahakam di Samarinda
Negara Indonesia
Provinsi Kalimantan Timur
Anak sungai
 - kiri Kedang Pahu
 - kanan Kedang Rantau, Kedang Kepala, Belayan
Kota Samarinda, Tenggarong, Sebulu, Muara Kaman, Kotabangun, Melak, Long Iram
Sumber Cemaru
 - location Pegunungan Muller, Indonesia
 - elevation 1.681 m (5.515 ft)
Muara Mahakam Delta, Selat Makassar
 - lokasi Mahakam Delta, Sungai Mariam, Indonesia
 - elevation m (0 ft)
Panjang 980 km (609 mi)
DAS 77.100 km2 (29.768 sq mi)
Debit air for Melak[1]
 - rerata 2.500 m<sup>3</sup>/s (88.287 cu<span typeof="mw:Entity"> </span>ft/s)
 - max 3.250 m<sup>3</sup>/s (114.773 cu<span typeof="mw:Entity"> </span>ft/s)
[[file:Citakan:Location map Indonesia Kalimantan|250px|Kalimantan is located in Citakan:Location map Indonesia Kalimantan]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Salah éksprési: Tanda baca "[" teu dipikawanoh.%; left: Salah éksprési: Tanda baca "[" teu dipikawanoh.%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
Mahakam
Sungai Mahakam di Kalimantan

ka|jmpl|250x250px| Mahakam peta DAS Mahakam nyaéta nami hiji walungan panggedéna di Propinsi Kalimantan Timur mana muara kana Selat Makassar . Walungan ku panjang ngeunaan 920 km éta ngaliwatan wewengkon Kacamatan di Kutai Barat di hulu , kana Kabupaten Kutai na Kota Samarinda di hilir . Di walungan hirup spésiés mamalia lauk tawar nu kaancam punah.

walungan Mahakam ti baheula nepi ka kiwari boga peran penting dina kahirupan masarakat sabudeureun salaku sumber cai, kitu ogé perikanan poténsi infrastruktur transportasi.

Anak Walungan[édit | édit sumber]

Kagiatan di walungan Mahakam masih infrastruktur transportasi konci di Kalimantan Timur

Mahakam boga sababaraha anak, di antarana:

  • walungan Belayan
  • Kedang Pahu Walungan
  • Kedang Walungan Kepala
  • Bumbun Batu River, Salawe Muntai
  • walungan Penyinggahan, dina penyinggahan
  • Hyacinths Walungan ,
  • Berinding walungan , kumaha nyambungkeun danau ka transverse nu
  • walungan Telen
  • walungan Tenggarong
  • walungan Jembayan
  • Limbangan Walungan Haur
  • Sungai Guriang Mumus
  • Walungan Kedang Rantau nyambung Muara Kaman jeung hinterland of Kutai Wétan

geologi[édit | édit sumber]

Kalimantan nyaéta bagian tina Sunda ( Sunda Plate ). pulo boga sauntuyan pagunungan dina wates antara Indonésia sarta Malaysia tapi pulo ampir euweuh aktivitas vulkanik. Mahakam asalna ti Gunung Cemaru (1,681 m) di bagian sentral di pulo Kalimantan, lajeng motong unit pre-tersiér di wétan Gunung Batuayan (1,652 m) lajeng di lebak tesier Kutai (Kutai basin). Nepi ngalirkeun kaliwat aréa tengah situ dataran rendah jeung ranca. Dina bagéan puseur dina wewengkon ieu ti Mahakam dipisahkeun ku Barito gigireun ku pasir anu jangkungna kurang leuwih 500m. Sanggeus wewengkon motong antiklin Samarinda Mahakam jeung ngalir kana Delta Mahakam anu nyarupaan kipas nu ngalir dina laut kaluar ku dasar ngeunaan 65   km sarta radius ngeunaan 30   km. Di Atlas Kalimantan Timur (Voss, 1983) gambar nu di ngahontal luhur Long Iram (Mahakam sisi hulu) walungan ngalir di batu tersiér ( batu tersiér ). Antara Long Iram na Muara Kaman (daerah aliran walungan tengah) walungan ieu ngalir dina batu alluvium saparapat ( alluvium kuarternér ), bari dina antara Muara Kaman jeung hilir kaasup Mahakam Delta, deui kapanggih batu tersiér.

iklim[édit | édit sumber]

Mahakam anu ayana di sabudeureun khatulistiwa. Numutkeun klasifikasi iklim Koppen ( Köppen klasifikasi iklim ), wewengkon ieu boga tipe AF (leuweung hujan tropis) jeung suhu panghandapna ≥18 ° C sarta curah hujan dina sataun normal ≥60   mm [2] Transfer massa jeung énergi di wewengkon tropis lumangsung ngaliwatan sirkulasi umum hawa (sirkulasi cai umum), katelah (sél Hadley sél Hadley ). pola curah hujan di wewengkon tropis ditangtukeun ku badag skala pola angin atmosfir nu bisa dititenan dina sababaraha cara di atmosfir. sirkulasi Ieu mawa Uap kana hawa, ngabalukarkeun hujan di wewengkon sabudeureun khatulistiwa, bari di tepi sabuk tropis [3] . Dina sirkulasi ieu, évaporasi lumangsung intensif di sabudeureun khatulistiwa di pusat tekanan disebut zone konvergénsi antar-tropis ( Intertropical Konvergen Parabot | ITCZ), dicirikeun ku akumulasi awan di wewengkon ieu. ngalir ITCZ / mindahkeun sapanjang jeung gerak semu panonpoé di zona antara lintang 23,5 ° Kalér jeung 23,5 ° Selatan, supaya posisi na sok ngarobah nurutkeun gerak semu ieu. ITCZ ngabalukarkeun fenomena muson ( muson ) iklim Indo-Australia mangaruhan iklim régional kaasup walungan Citarum Mahakam. Dina bulan Désémber, Januari, Februari (usum di belahan kalér) konsentrasi tekanan tinggi di Asia jeung tekanan di Australia Kulon berhembusnya angin ngabalukarkeun panghina (panghina West muson). Dina bulan tina konsentrasi Juni, Juli, Agustus tina tekanan di Asia (panas di belahan kalér) jeung konsentrasi tekanan tinggi di Australia ngabalukarkeun angin niupan di Indonésia (angin muson éast). sirkulasi hawa luhureun iklim global jeung régional ngabalukarkeun walungan Citarum Mahakam ayana dina katulistiwa Ngeunaan hiji pola dua puncak curah hujan hujan (bimodal) yén umumna lumangsung dina bulan Désémber jeung Méi. Ieu alatan dina ITCZ dialirkeun katulistiwa dua kali sataun, ti Kalér dina bulan Séptember na di belahan kidul dina bulan Maret.

rujukan[édit | édit sumber]

  1. Hidayat et al., 2011. Discharge estimation in a backwater affected meandering river, HESS, 15, 2717-2728, 2011.
  2. Mesek, MC, Finlayson bl, sarta TA 2007. diropéa peta dunya tina klasifikasi iklim Koppen-Geiger McMahon,. Hydrol. Bumi Syst. Sci., 11 1633-1644.
  3. Seidel, DJ, Fu Qiang, William J. Randel & Thomas J. Reichler, 2008. Widening tina sabuk tropis dina ngarobah climateNature geoscience 1, 21-24, Dimuat online: December 2, 2007, Doi: 10.1038 / ngeo.2007.38

Tumbu éksternal[édit | édit sumber]