Lompat ke isi

Supa haté

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Supa haté
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
X. subtomentosus
Ngaran binomial
Xerocomus subtomentosus
(L.) Quél. (1888)
Sinonim

Boletus subtomentosus L. (1753)
Boletus crassipes Schaeff., 1774
Boletus cupreus Schaeff.,1774
Leccinum subtomentosum (L.) Gray, 1821
Boletus lanatus Rostk., 1844
Boletus pannosus Rostk., 1844
Boletus striipes Fr., 1874
Boletus leguei Boud., 1894


Supa haté; jamur ati; Boletus subtomentosus nyaéta hiji supa anu asalna tina kulawarga Boletaceae. [1]

Dina basa Inggris dipiwanoh salaku suede bolete, brown and yellow bolet, boring brown bolete atawa yellow-cracked bolete, tayalian spésiés tina bolete. Ieu supa mimiti diguar ku Carl Linnaeus taun 1753 ti harita dipiwanoh ngaranna salaku Boletus subtomentosus. [2] Supa haté bisa dikonsumsi sabada diasakan heula saméméhna, sanajan kitu ieu supa henteu loba anu ngonsumsi kawas supa-supa anu séjén. [3]

Supa haté loba kapanggih hirup di sapanjang Eurasia, Amérika Kalér sareng Australia hirup dina catang kai sareng tatangkalan konifer. Éta ngabentuk simbiotik ectomycorrhiza pakait sareng tangkal hirup ku cara nutupan akar tangkal jero taneuh disimbutan ku jaringan ieu supa. Supa haté ngahasilkeun spora - tayalian tina basidiocarpna. U kurang buleudan tutupna 10 cm (4 in) diaméterna sareng gaduh kulit anu mandiri, katempo kawas velvety/buludru. Sarua kawas boletes anu séjén, éta ngagaduhan tabung/tsngkal dugi ka handap tina handapeun tutup, mibanda gills/érang-érang; spora kabur nalika déwasa ngaliwatan pipah-pipah, atanapi pori-pori. Permukaan liang na konéng sareng biru. stipe, atanapi bobot, ukuran dugi ka 8 cm (3 in) kandelna 2 cm (0.8 in).

Supa hate

Taxonomy[édit | édit sumber]

Xerocomus subtomentosus munggaran dijelaskeun dina 1753 ku bapak taksonomi Carl Linnaeus salaku Boletus subtomentosus.[2] Tanggal mimiti jamur taxonomy sakumaha parantos diatur January 1, 1821, sareng tanggal karya bapak mikologi, Naturalis Swédia Elias Magnus Fries, anu hartosna nami éta kirang panuju ku Fries (indicated in the name by a colon) dianggap sah, salaku 'Linnaeus' didamel sateuacanna tanggal ieu. Sakitu diserat Boletus subtomentosus L.:Fr. Nanging, di robih deui dina taun 1987 tina International Code of Botanical Nomenclature nyetél tanggal mimiti di May 1, 1753, tanggal dikaluarkeun tina padamelan 'Linnaeus' , the Species Plantarum.[4] ku kituna éta henteu kedah ngarujuk/meratifikasi deui otoritas Fries.

Ahli mikologis Perancis Lucien Quélet parantos diklasifikasikeun sajumlah Boletus spésiés dina génus Xerocomus, sareng Xerocomus subtomentosus didamel type species. Ngaran genus asalna tina Yunani kuno Xeros "garing" jeung kome "buuk", ngarujuk kana kulit luar anu lega tina topi/tutupna.[5] Klasifikasi ieu dibantah, kalayan seueur otoritas henteu mikawanoh jinisna sareng terus dianggo Boletus subtomentosus; kumaha ogé analisis genetik ikaluarkeun dina taun 2013 negeskeun béntenna spésiés ieu sareng baraya caketna ti kelompok inti jamur dina génus Boletus (sensu stricto).[6]

Xerocomus subtomentosus sareng baraya, kaasup Phylloporus pelletieri, ngabentuk hiji clade dipikanyaho informal salaku "/Xerocomus Clade" dina grup anu langkung ageung (informally called hypoboletus) dina suborder Boletineae. Klad anu sanés dina kelompok kalebet Aureoboletus jeung Hemileccinum clades, ogé spésiés anu ayeuna ditunjuk Boletus (sanaos aranjeunna henteu caket hubunganana sareng Boletus edulis) sareng tilu spésiés anu ayeuna ditunjuk Boletellus (sanaos aranjeunna henteu gampang janten baraya caket tina jinis spésiésna, Boletellus ananas). Klad anu ngandung gugus hypoboletus sareng Royoungia clade téh sadérék kana kelompok anaxoboletus (ngandung genera Tylopilus sensu stricto, Strobilomyces, Xanthoconium, Porphyrellus, Xerocomellus, Boletus sensu stricto, sareng spésiés anu meryogikeun nami generik énggal (contona., Boletus badius) sareng kelompok leccinoid (diwangun ku genera Leccinellum, Leccinum, Spongiforma, sareng spésiésna Retiboletus griseus).[6] As X. subtomentosus mangrupikeun jinis spésiés tina genus, éta sareng baraya caket tetep Xerocomus sabab anggota sanés ditempatkeun dina genera anu béda.

Tayalian nami spesifikna subtomentosus tina basa Latin "finely haired", nunjul kana tutupna/topi.[5] Panulis supa David Arora galandih supa éta bolete coklat membosankan kusabab kurangna raos sareng daya tarikna.[7]


Tempo ogé[édit | édit sumber]

Portal Portal Portal Portal

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Heyne, K. (1913). DE NUTTIGE PLANTEN VAN NEDERLANDSCH-INDIË. Library New York Botanical Garden: RUYGROK & Co BATAVIA. p. 15. Diakses tanggal (disungsi) 1 Juni 2021. 
  2. a b Linnaeus C (1753). "Tomus II". Species Plantarum (dalam Latin). Stockholm: Laurentii Salvii. p. 1178. 
  3. Phillips, Roger (2010). Mushrooms and Other Fungi of North America. Buffalo, NY: Firefly Books. p. 254. ISBN 978-1-55407-651-2. 
  4. Esser K, Lemke PA (1994). The Mycota: A Comprehensive Treatise on Fungi as Experimental Systems for Basic and Applied Research. Heidelberg, Germany: Springer. p. 81. ISBN 3-540-66493-9. 
  5. a b Nilson S, Persson O (1977). Fungi of Northern Europe 1: Larger Fungi (Excluding Gill-Fungi). Penguin. p. 106. ISBN 0-14-063005-8. 
  6. a b "Phylogenetic overview of the Boletineae". Fungal Biology 117 (7–8): 479–511. 2013. doi:10.1016/j.funbio.2013.04.008. PMID 23931115. 
  7. Arora D (1986). Mushrooms Demystified: A Comprehensive Guide to the Fleshy Fungi (2nd ed.). Berkeley, California: Ten Speed Press. pp. 517–18. ISBN 0-89815-169-4. 

Salah ngutip: Tag <ref> dengan nama "urlBoletales" yang didefinisikan di <references> tidak digunakan pada teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> dengan nama "Elborne1990" yang didefinisikan di <references> tidak digunakan pada teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> dengan nama "Jarzynska 2012" yang didefinisikan di <references> tidak digunakan pada teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> dengan nama "Laursen 2010" yang didefinisikan di <references> tidak digunakan pada teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> dengan nama "Loizides 2019" yang didefinisikan di <references> tidak digunakan pada teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> dengan nama "Maire 1937" yang didefinisikan di <references> tidak digunakan pada teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> dengan nama "Michell 2006" yang didefinisikan di <references> tidak digunakan pada teks sebelumnya.

Salah ngutip: Tag <ref> dengan nama "Taylor 2007" yang didefinisikan di <references> tidak digunakan pada teks sebelumnya.

Tutumbu ka luar[édit | édit sumber]