Fungi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Armillaria mellea, Honey Fungus, UK 1.jpg

Fungi mangrupa mikroorganisme nu teu ngandung klorofil dina struktur awakna.[rujukan?] Unit Vegetatatif fungi mangrupa struktur sél atawa benang hifa nu disebut miselium lamun aya dina kumpulan gedé.[1] Fungi teu ngembang ku cara ngabentuk akar, batang sarta daun saperti nu lumangsung dina tutuwuhan tingkat luhur.[rujukan?] Benang hifa bisa pasekat-sekat tapi bisa ogé teu kitu.[1]

Réproduksi fungi lumangsung sacara aséksual jeung sacara séksual kumaha jinisna.[1] Pambiakan aséksual fungi lumangsung ngaliwatan pamisahan Hida jeung ngabentuk spora saperti sporangiospora jeung konidia.[rujukan?] Dina jenis fungi nu diwangun ku hiji sél, pembiakan bisa lumangsung ngaliwatan pentunasan (budding).[1]

Klasifikasi[édit | édit sumber]

Zygomycota[édit | édit sumber]

Fungi ieu disebut Zygomycota sabab ngabentuk spora istirahat nu disebut zigospora.[2] Habitat Zygomycota aya di darat, dina taneuh, atawa dina sésa organisme paéh.[2] Zygomycota mangrupa grup utama anu bisa disebut penting sabab ngabentuk mikorisa (simbiosis fungi jeung akar tutuwuhan).[rujukan?] Anggota Zygomycota nu utama hirup salaku saprofit.[2]

Ascomycota[édit | édit sumber]

Ascomycota dicirikeun talus diwangun ku miselium nu disekat-sekat.[2] Réproduksi séksual dina Ascomycota nu bakal ngabentuk ascospora dina ascus.[2] Aya nu hirup salaku saproba jeung sababaraha hirup salaku parasit, nu ngabalukarkeun sagala rupa panyakit dina tutuwuhan.[2]

Basidiomycota[édit | édit sumber]

Basidiomycota umumna spésiés makroskopis sarta pohara keuna.[2] Ieu supa téh bisa dilarapkeun dina lapang jeung leuweung.[2]

Deuteromycota[édit | édit sumber]

Deuteromycota atawa fungi Imperfecti (fungi teu sampurna).[2] Divisi ieu dijieun pikeun ngelompokkeun sagala supa nu teu kaasup kana divisi séjénna.[2] Nu jadi ciri utama Deuteromycota téh nyaéta teu dipikawanoh réproduksi aséksual salila daur hirupna.[rujukan?] Deuteremycota ngan bisa kapanggih dina taneuh.[rujukan?] Lolobana anggota divisi ieu kamungkinan boga famili jeung Ascomycota nu ditempo tina ayana conidia.[rujukan?] Sésana kurang leuwih Zygomycota jeung Basiodiomycota nu teu baranahan sacara séksual.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d SM. Widyastuti, Sumardi dan Harjono, 2005. Patologi Hutan. Gadjah Mada University Press : Yogyakarta.
  2. a b c d e f g h i j k Klasifikasi Jamur
Nulis.jpg