Lompat ke isi

Super Mario

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas

Super Mario (ogé katelah Super Mario Bros and Mario) nyaéta séri kaulinan platform anu diciptakeun ku Nintendo dibintanginya maskot maranéhna, Mario. Éta séri sentral tina waralaba Mario anu langkung ageung. Sahenteuna hiji kaulinan Super Mario geus dileupaskeun pikeun tiap konsol video game Nintendo utama. Nanging, aya ogé sababaraha kaulinan pidéo Super Mario dileupaskeun dina platform kaulinan non-Nintendo. Aya leuwih ti 20 kaulinan dina séri.

Kaulinan Super Mario disetél utamina dina Karajaan Supa fiksi, biasana sareng Mario salaku karakter pamuter . Anjeunna biasana diiluan ku lanceukna, Luigi, sarta mindeng ku anggota séjén tina matak Mario . Salaku kaulinan platform, aranjeunna ngalibetkeun karakter pamuter ngajalankeun sareng ngaluncat meuntas platform sareng di luhur musuh dina tingkatan téma. Kaulinan boga plot basajan, ilaharna jeung Mario jeung Luigi rescuing nu diculik Putri Peach ti antagonis primér, Bowser . Kaulinan munggaran dina séri, Super Mario Bros., dirilis pikeun Nintendo Entertainment System (NES) dina 1985, ngadegkeun konsép midangkeun inti séri sarta elemen. Ieu kalebet seueur kakuatan-up sareng barang-barang anu masihan karakter kakuatan khusus sapertos ngalungkeun bola seuneu sareng ngarobih ukuran. [1]

Seri Super Mario mangrupikeun bagian tina waralaba Mario anu langkung ageung, anu kalebet genre kaulinan vidéo sareng média sapertos pilem, televisi, média cetak, sareng barang dagangan. Langkung ti 380 juta éksemplar kaulinan Super Mario geus dijual di sakuliah dunya, ngajadikeun eta runtuyan video kaulinan laris kalima, balik franchise Mario nu leuwih gede, runtuyan teka Tetris, nu Pokémon video kaulinan, jeung kahiji-jalma jujur runtuyan Call of Kawajiban . [2]

Midangkeun[édit | édit sumber]

Tujuan tina kaulinan nyaéta pikeun maju ngaliwatan tingkat ku ngéléhkeun musuh, ngumpulkeun barang sareng ngarengsekeun teka-teki tanpa maot. Pamakéan kakuatan-up téh integral kana séri. Séri ieu gaduh installments nampilkeun duanana midangkeun dua jeung tilu diménsi. Dina kaulinan 2D, karakter pamuter (biasana Mario) jumps on platform jeung musuh bari Ngahindarkeun serangan maranéhanana sarta pindah ka katuhu layar ngagulung. Tingkat kaulinan 2D Super Mario gaduh tujuan kaluar tunggal, anu kedah dihontal dina wates waktos sareng nuju ka tingkat sekuensial salajengna. Super Mario Bros 3 ngawanohkeun overworld, peta tingkat nonlinier nu cabang nurutkeun pilihan pamuter urang. Super Mario World ngenalkeun tingkat kalayan sababaraha jalan kaluar.

Angsuran 3D dina séri éta ngagaduhan dua subgénré: kaulinan dumasar eksplorasi dunya terbuka sareng kaulinan 3D langkung linier kalayan jalur anu tos ditangtukeun. [3] Tingkat dina kaulinan dunya kabuka, 64, Sunshine jeung Odyssey, ngidinan pamaén kalawan bébas ngajajah sababaraha lingkungan enclosed dina gerakan 360-gelar. Salaku kaulinan progresses, leuwih lingkungan jadi diaksés. [4] Kaulinan 3D linier, Galaxy, Galaxy 2, 3D Land sareng 3D World, gaduh sudut kaméra anu langkung tetep sareng jalur anu tos ditangtukeun pikeun tujuan tunggal.

Karakter diputer[édit | édit sumber]

Séri ieu sering gaduh pilihan pikeun maén salaku karakter sanés Mario, biasana Luigi. Kaulinan saméméhna geus nawarkeun hiji mode multiplayer alik nu pamuter kadua ngadalikeun Luigi on turn maranéhna. Luigi sering ngan tiasa dicoo ku pamaén sadetik, iterasi anu langkung nangtang tina kaulinan dasar, sapertos dina The Lost Levels, Galaxy 2, New Super Luigi U sareng dunya khusus di 3D Land ; fitur ieu gravitasi handap sarta ngurangan gesekan pikeun Luigi. Engké kaulinan ngamungkinkeun opat pamaén muter simultaneous. Karakter anu tiasa dicoo lian ti Mario sareng Luigi parantos kalebet Toads, Peach, Yoshi, Wario, Rosalina, Miis, Toadette, Nabbit, Daisy, sareng Bowser Jr. Karakter kadang dibédakeun ku kamampuan khusus. Super Mario Maker kalebet kostum anu ngagambarkeun langkung seueur karakter ( Super Mario Maker 2 ngan kalebet kostum Link ).

Power-up jeung transformasi[édit | édit sumber]

Gambar:Supermushroom.png
Super Mushroom, sakumaha digambarkeun dina New Super Mario Bros. U - UGO digambarkeun salaku "kakuatan-up quintessential ". [5]

Daya-up jamur muncul dina ampir unggal buruan Super Mario . Anu paling ikonik nyaéta Super Mushroom . [6] [7] Supa Super ningkatkeun ukuran karakter, ngarobahna kana varian "Super", sareng ngamungkinkeun aranjeunna ngarobih blok anu tangtu. Nalika ditarajang ku musuh, karakterna balik deui ka ukuranana anu langkung alit tibatan kaleungitan nyawa. [6] Nalika karakterna aya dina bentuk "Super", kalolobaan blok anu ngandung Super Mushroom gantina nawiskeun kakuatan anu langkung kuat sapertos Kembang Seuneu. Supa Super mirip dina penampilan Amanita muscaria, kalayan gagang gading di handapeun topi anu paling sering beureum sareng bodas (asalna beureum sareng oranyeu). Dijieun ku kasempetan, Shigeru Miyamoto nyatakeun dina wawancara yén tés béta tina Super Mario Bros. [8] Varian béda tina supa power-up muncul dina séri. Contona, Super Mario Bros.: The Lost Levels ngawanohkeun Poison Mushroom, nu ngabalukarkeun karuksakan nalika dikumpulkeun; jeung New Super Mario Bros. jeung Suung Mega, tumuwuh karakter kana towering, buta invulnerable anu ngancurkeun musuh jeung lingkungan ku ngajalankeun ngaliwatan aranjeunna. [9]

Super Mario Bros 3 ngenalkeun jas kana séri Super Mario, seueur anu dumasar kana sato atanapi musuh Mario. Raccoon Suit (disadiakeun ku Super Leaf) sareng Tanooki Suit masing-masing nyayogikeun karakter sareng buntut anu ngamungkinkeun penerbangan. Salaku tambahan, Tanooki Suit ngamungkinkeun karakter sacara spontan robih janten patung anu teu tiasa dielehkeun salami lima detik. Super Mario Bros 3 kalebet jas Hammer Bros, anu ngamungkinkeun Mario sareng Luigi ngalungkeun palu salaku projectiles pikeun ngelehkeun musuh di kajauhan. Cocog séjén dina kaulinan engké dina séri ieu kalebet Frog Suit, Penguin Suit, Cat Suit, Boomerang Suit, sareng Bee Suit.

Musik[édit | édit sumber]

Seueur musik asli sareng épék sora Super Mario Bros parantos janten ikon pikeun séri sareng dilebetkeun kana kaulinan modéren. Téma asli Super Mario Bros, dikarang ku Koji Kondo, parantos janten salah sahiji tema kaulinan vidéo anu paling terkenal di sakumna dunya. [10]

Super Mario Galaxy, dirilis dina 2007, jadi kaulinan munggaran dina séri Super Mario nampilkeun musik orchestrated, [11] nu bakal balik dina sequel sarta kaulinan salajengna lianna kayaning Super Mario 3D Dunya . [12]

Pangwangunan[édit | édit sumber]

1985–1995: 2D asalna[édit | édit sumber]

Gambar:NES Super Mario Bros.png
Super Mario Bros., dirilis dina 1985 pikeun Nintendo Entertainment System, éta kaulinan munggaran dina séri jeung 2D sisi-ngagulung platform kaulinan munggaran pikeun fitur Mario .

Super Mario Bros., kaulinan platform 2D sisi-ngagulung munggaran pikeun fitur Mario, dirilis pikeun Nintendo Entertainment System (NES) dina 1985. Ieu diturunkeun ngaliwatan kolaborasi ku Nintendo 's Shigeru Miyamoto jeung Takashi Tezuka salaku panerusna 1983 arcade game Mario Bros, nu dibéntangan dua karakter: Mario, karakter titular nu mimiti muncul dina Donkey Kong salaku karakter pamuter aslina tur sequel na. dimana anjeunna boss final, sarta Luigi, anu mimiti muncul dina Mario Bros. [13] Super Mario Bros ngadegkeun seueur elemen Mario inti, sapertos Goombas, Koopa Troopas, Bowser, Peach, sareng tilu kakuatan-up na: Super Mushroom, ningkatkeun ukuran karakter sareng nyayogikeun titik hit tambahan, Kembang Api, ngamungkinkeun karakter ngalungkeun fireballs salaku pakarang, jeung Super Star, granting invincibility samentara. "Super" dina judulna asalna tina integrasi Super Supa kana kaulinan. [14] Duduluran Mario sareng Luigi kedah nyalametkeun Putri Toadstool / Peach ti Bowser / King Koopa di Karajaan Supa. Kaulinan diwangun ku dalapan dunya tina opat tingkat masing-masing, jumlahna aya 32 tingkat sadayana. Sanaos dunya béda dina téma, tingkat kaopat mangrupikeun bénténg atanapi kastil anu ditungtungan ku gelut ngalawan Bowser (atanapi salah sahiji antekna nyamar salaku anjeunna). [15] Super Mario Bros mangrupikeun salah sahiji kaulinan vidéo anu paling laris sepanjang waktos. [16]

Super Mario Bros: The Lost Levels (katelah Super Mario Bros. 2 di Jepang) nyaéta sekuel munggaran pikeun Super Mario Bros asli. Ieu ngagunakeun mesin Super Mario Bros, kalayan tambahan sapertos cuaca, gerakan karakter, sareng anu langkung kompleks. tingkat, sakabehna ngahasilkeun kasusah leuwih luhur. Kaulinan nuturkeun gaya anu sarua tina progression tingkat salaku Super Mario Bros., kalawan dalapan dunya awal opat tingkat unggal. Dina waktos éta, sekuel ieu henteu dileupaskeun di luar Jepang sabab Nintendo Amérika henteu hoyong séri Super Mario dikenal ku pamaén di luar Jepang kusabab kasusah anu ngaganggu. Eta tetep inaccessible ka pasar steadily broadening pamaén video game Amérika, jadi stylistically luntur ku waktu Jepang Super Mario Bros.. 2 bisa ahirna dikirimkeun ka Amérika. [17] Kaulinan ieu engké debut di luar Jepang dina 1993 salaku Super Mario Bros.: The Lost Levels dina kaulinan kompilasi Super Mario All-Stars pikeun Super Nintendo Entertainment System (SNES).

1996–2005: Perkenalan 3D sareng éksplorasi kabuka[édit | édit sumber]

Super Mario 64 pikeun Nintendo 64 (gambar) nyaéta 3D munggaran sareng éntri dunya kabuka.

Dina awal taun 1990-an, sutradara sareng produser Shigeru Miyamoto parantos nyusun desain 3D Mario nalika ngembangkeun Super Nintendo Entertainment System (SNES) game Star Fox (1993). Anjeunna dianggap ngagunakeun chip Super FX pikeun ngembangkeun kaulinan SNES, Super Mario FX, kalayan midangkeun dumasar kana "sakabeh dunya dina miniatur, kawas karéta miniatur". Anjeunna ahirna reformulated gagasan pikeun Nintendo 64, teu keur kakuatan substansi gede na, tapi kusabab controller na boga leuwih tombol pikeun midangkeun. [18] [19] Super Mario 64 dikembangkeun salila kira tilu taun, kalayan sataun spent dina konsép desain jeung kira dua taun dina produksi. [20] Produksi dimimitian dina 7 Séptémber 1994, sarta réngsé dina 20 Méi 1996. [21] Super Mario 64 mangrupikeun kaulinan dunya 3D sareng kabuka munggaran dina séri éta, sareng kaulinan peluncuran pikeun konsol bumi Nintendo 64 . Tiap tingkat mangrupa lingkungan enclosed dimana pamaén bébas ngajajah sagala arah tanpa wates waktu. Pamuter ngumpulkeun Power Stars tina lukisan di kastil Peach pikeun muka konci kursus sareng daérah engké. Stick analog Nintendo 64 ngajadikeun répertoar éksténsif ngeunaan gerakan anu tepat dina sagala arah anu mungkin. Kaulinan ngenalkeun gerakan sapertos punching, luncat triple, sareng nganggo Wing Cap pikeun ngapung. Ieu mangrupikeun kaulinan séri Super Mario munggaran anu nampilkeun lakonan sora Charles Martinet pikeun Mario. Mario kedah sakali deui nyalametkeun Putri Peach ti Bowser. Power-up kaulinan béda ti kaulinan saméméhna, ayeuna jadi tilu topi béda jeung kakuatan samentara: Wing Cap, sahingga Mario ngapung; Metal Cap, ngarobahna kana logam; sarta Cap ngaleungit, sahingga anjeunna leumpang ngaliwatan halangan. Super Mario 64 dianggap mani mun video kaulinan 3D. [22] [23] [24] Remake tina kaulinan anu disebut Super Mario 64 DS dirilis pikeun Nintendo DS di 2004 sareng 2005, nambihan Yoshi, Luigi, sareng Wario salaku karakter anu tiasa dicoo, kamampuan anyar, tujuan anyar, multipemain, sareng minigames.

2006–2016: revival 2D jeung kaulinan 3D jalur-fokus[édit | édit sumber]

Logo runtuyan Super Mario Bros anyar

Saatos teu aya rilis game 2D asli dina séri éta saprak 1995, New Super Mario Bros dirilis dina Nintendo DS di 2006. Di jerona, Mario sareng Luigi angkat pikeun nyalametkeun Putri Peach ti Bowser Jr. Midangkeun 2D, tapi seueur karakter sareng objék 3D dina latar dua diménsi, hasilna pangaruh 2.5D . Kaulinan ngagunakeun peta overworld nu sarupa jeung Super Mario Bros DELUXE . Sababaraha tingkat ngagaduhan sababaraha jalan kaluar. Power-up klasik (Super Mushroom, Fire Flower and Super Star) balik deui sareng Mega Mushroom, Blue Shell, sareng Mini Mushroom.

Miyamoto ngécéskeun yén nalika anjeunna ngembangkeun Super Mario 64 kalawan Yoshiaki Koizumi, maranéhna sadar yén judul bakal leuwih diarahkeun ka "core gamer", tinimbang kasual, "pick-up-and-go" gamer. [25] Saatos Sunshine, fokus maranéhanana pindah ka leuwih diaksés, kaulinan kasual, ngarah aranjeunna ngamekarkeun Super Mario Galaxy kalayan jalur leuwih progression-berorientasi. Galaxy diluncurkeun dina 2007 pikeun Wii . Disetél di luar angkasa, dimana Mario atanapi Luigi ngarambat antara " galaksi " pikeun ngumpulkeun Power Stars, dimeunangkeun ku ngalengkepan quests atanapi ngéléhkeun musuh. Ieu ngenalkeun kadali gerak kana séri. Unggal galaksi ngandung sajumlah planét sarta objék spasi séjén pikeun pamaén ngajajah. Sistem fisika kaulinan méré unggal obyék celestial gaya gravitasi sorangan, nu ngidinan karakter circumnavigated rounded atawa planetoid henteu teratur ku leumpang ka gigir atawa tibalik ka handap. Karakter biasana bisa luncat tina hiji objek bebas sarta ragrag ka arah objék deukeut séjén. Sanaos midangkeun sareng fisika utama aya dina 3D, aya sababaraha titik dina kaulinan dimana gerakan karakter diwatesan kana sumbu 2D. Sababaraha kakuatan-up anyar muncul nuturkeun mékanika kaulinan anyar.

2017–2021: Balik deui ka eksplorasi buka-réngsé[édit | édit sumber]

Sanggeus sanggeus fallen kaluar tina ni'mat ku pertengahan 2000s, open-dunya "collectathon" platformers 3D kayaning Super Mario 64, Banjo-Kazooie jeung Donkey Kong 64 geus jadi kirang umum. [26] Contona, kaulinan petualangan 3D Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts (2008) sacara eksplisit nyedek ka tedium anu ditanggap pikeun ngumpulkeun jumlah token anu ageung. Ku pertengahan 2010s, kumaha oge, platformers 3D anu dimaksudkeun pikeun ngayakeun réplikasi pangalaman sapertos, kaasup Yooka-Laylee jeung A Hat dina Time . Super Mario Odyssey mangrupakeun balik deui ka buka-dunya "sandbox" gaya 3D midangkeun, [27] [28] [29] kalawan "Eksplorasi leuwih buka-réngsé kawas dina Super Mario 64 jeung Super Mario Sunshine ." [30] Dileupaskeun dina Oktober 2017 pikeun Nintendo Switch . [31]

Bowser's Fury mangrupikeun bagian tina sékrési ulang 2021 Super Mario 3D World dina Nintendo Switch . Implements 3D open-world "free-roaming" midangkeun dina fashion sarupa Odyssey, ti mana eta ngawengku loba elemen. [32] [33]

2023: Super Mario Bros[édit | édit sumber]

Super Mario Bros. Wonder mangrupikeun kaulinan Super Mario sidescrolling 2D anu diumumkeun dina 21 Juni 2023 sareng dirilis dina 20 Oktober taun anu sami. Karakter anu tiasa dicoo kalebet Mario, Luigi, Toad, Putri Peach, Putri Daisy, Yoshi, Nabbit sareng Toadette. Anyar kakuatan-up kaasup buah nu transforms pamuter kana gajah [34] jeung kembang anu ngamungkinkeun pamuter ka nyieun gelembung nu newak musuh. [34] Nalika ngarampa Wonder Flower, karakter pamuter ngalaman épék aneh anu ngalibatkeun karakter sareng dunya anu dirobih. [35] Ieu mangrupikeun patandingan anu munggaran anu nampilkeun Kevin Afghani salaku sora anyar Mario sareng Luigi, saatos diumumkeun yén aktor saméméhna Charles Martinet mundur tina peran dina Agustus 2023. [36]

Resepsi[édit | édit sumber]

Seri Super Mario parantos ningali pujian kritis anu luar biasa ti kritik sareng pamirsa. Séri ieu rengking salaku franchise kaulinan pangalusna ku IGN di 2006. [37] Dina 1996 Next Generation narajang séri éta salaku nomer 5 dina "100 Kaulinan Terbaik Sepanjang Waktu", ogé ngarang Super Mario 64 dina nomer 1 sanaos nyatakeun aturan yén séri kaulinan diwatesan ku hiji éntri. Dina 1999, Next Generation didaptarkeun runtuyan Mario salaku nomer 3 dina "Top 50 Kaulinan tina Sadaya Time" maranéhna, commenting yén, "Jalna desain kaulinan teu pernah cocog dina 2D sarta teu acan bisa disaruakeun ku pamaen aksi 3D. Midangkeunana ngan saukur genius - Shigeru Miyamoto nyerat buku dina platformer. Éléktronik Kaulinan Bulanan ngahubungkeun kaunggulan séri ieu kana kreativitas sareng inovasi para pamekar, nunjukkeun yén " séri Sonic the Hedgehog Sega parantos robih sakedik dina opat installment na dina Genesis . Seri Mario parantos robih sacara signifikan dina unggal kaulinan anyar."

Aslina Super Mario Bros. dilélér tempat pangluhurna dina Electronic Gaming Monthly ' s greatest 200 kaulinan tina daptar waktu maranéhanana jeung luhur 100 kaulinan IGN tina daptar sadaya-waktu dua kali (dina 2005 jeung 2007). [38] Super Mario Bros ngapopulérkeun kaulinan pidéo ngagulung sisi sareng nyayogikeun konsép dasar sareng mékanika anu tetep sapanjang séri séri. Super Mario Bros dijual 40,24 juta éksemplar, ngajadikeun éta kaulinan vidéo laris dina sakabéh séri. [39] Rupa-rupa kaulinan vidéo séri anu sanés réngking salaku anu pangsaéna dina séri éta. [40] [41] [42] Kaulinan kaasup Super Mario Bros.. 3, [43] Super Mario World [44] jeung Super Mario 64 pikeun sawatara ngaran. [45] Sateuacan Super Mario Odyssey, Super Mario Galaxy parantos 10 taun janten kaulinan anu paling rengking dina GameRankings . [46]

Penjualan[édit | édit sumber]

Super Mario mangrupikeun salah sahiji waralaba kaulinan vidéo anu paling laris, parantos terjual langkung ti 380 million unit di dunya as of 2021. [47] Tujuh kaulinan Super Mario munggaran (kaasup tilu judul Super Mario Bros munggaran, dua judul Super Mario Land munggaran, jeung Super Mario World ) geus dijual 100 million unit nepi ka Maret 1993. [48]

Kaulinan dina séri Super Mario parantos gaduh penjualan anu kuat, réngking diantara kaulinan vidéo anu paling laris sepanjang waktos. Super Mario Bros. dijual leuwih ti 50 million unit di sakuliah dunya dijual dina sababaraha platform ku 1996. [49] Versi NES aslina dijual 40.23 juta unit sareng mangrupikeun kaulinan NES anu paling laris, kalayan dua sekuelna, Super Mario Bros. 3 (18). juta éksemplar) jeung Super Mario Bros. 2 (10 juta éksemplar), réngking di tempat kadua sareng katilu masing-masing. Super Mario World mangrupikeun kaulinan anu paling laris pikeun konsol SNES, ngajual 20 juta éksemplar. Super Mario World ogé mangrupikeun kaulinan laris katujuh sepanjang waktos. Super Mario 64 ngajual paling seueur salinan pikeun Nintendo 64 (11 juta), sedengkeun Super Mario Sunshine mangrupikeun kaulinan laris kadua (5.5 juta) dina GameCube (kadua Super Smash Bros. Melee ). Super Mario Galaxy geus dijual 12,80 juta unit as of March 2020, anu mangrupikeun kaulinan 3D laris dina séri éta dugi ka 2019, sareng mangrupikeun kaulinan laris kasalapan pikeun Wii . Sequel na Super Mario Galaxy 2 boga 7.41 juta unit dijual, nempatkeun dina twelfth. Super Mario 3D World mangrupikeun kaulinan laris kadua dina Wii U sareng sareng port Switch anu langkung populer parantos dijual langkung ti 14 juta éksemplar digabungkeun sahingga janten kaulinan 3D Mario laris ka-2. [50] Super Mario Odyssey gaduh 26,95 juta unit dijual dina Séptémber 2023, ngajantenkeun éta kaulinan 3D anu paling laris dina séri dugi ka ayeuna, sareng diantara kaulinan anu paling laris pikeun Nintendo Switch . Wii Super Mario Bros anyar parantos dijual 30,32 juta éksemplar di sakuliah dunya, kaulinan laris kaopat dina Wii, kitu ogé salah sahiji video kaulinan laris sepanjang waktos.

Séri Super Mario ogé dijual saé dina konsol genggam. Super Mario Land parantos dijual 18.14 juta éksemplar, tur mangrupakeun kaulinan laris kaopat pikeun Game Boy . sequel na, Super Mario Land 2: 6 Emas koin, dijual 11.18 juta éksemplar, nempatkeun kagenep. [51] Anyar Super Mario Bros pikeun Nintendo DS dijual 30,80 juta unit, ngajadikeun eta kaulinan laris pikeun konsol, sarta laris portabel entri.

Pikeun sakabéh konsol jeung kaulinan handheld nu teu acan dibuntel jeung konsol a, Super Mario Bros 3 mangrupa kaulinan laris kaopat, sedengkeun New Super Mario Bros kalima, Super Mario Land mangrupa sabelas, sarta Super Mario 64 mangrupa kadalapan belas.

Di Inggris, Super Mario Bros. nyaéta merek kaulinan vidéo anu paling kasohor, diakuan ku 91% populasi sawawa Inggris as of 2021. [52]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. McWhertor, Michael (December 10, 2010). "Nintendo's Revised History Of Super Mario Bros.". Diarsipkan dari versi asli tanggal June 18, 2018. Diakses tanggal June 18, 2018. 
  2. "Super Mario Maker has sold 1 Million units around the world!". Nintendo. Diarsipkan dari versi asli tanggal October 2, 2015. 
  3. Osborn, Alex (Citakan:ISO date/en). "Miyamoto Offers a Few New Super Mario Odyssey Details". IGN. https://www.ign.com/articles/2017/01/13/miyamoto-offers-a-few-new-super-mario-odyssey-details. Diakses pada January 15, 2017 
  4. "GLZ34". Super Mario Galaxy Central. Diarsipkan dari versi asli tanggal March 13, 2008. Diakses tanggal November 29, 2007.  Archived Maret 13, 2008, di Wayback Machine
  5. "The Top 11 Video Game Powerups". UGO Networks. Diarsipkan dari versi asli tanggal October 28, 2008. 
  6. a b "OP32". UGO Networks. Diarsipkan dari versi asli tanggal October 28, 2008.  Archived Oktober 28, 2008, di Wayback Machine
  7. Li, C.; Oberlies, N. H. (December 2005). "The most widely recognized mushroom: chemistry of the genus Amanita". Life Sciences 78 (5): 532–38. doi:10.1016/j.lfs.2005.09.003. PMID 16203016. Diarsipkan on August 6, 2020. Kesalahan: If you specify |archivedate=, you must also specify |archiveurl=. http://libres.uncg.edu/ir/uncg/f/N_Oberlies_Most_2005.pdf. Diakses pada July 5, 2019. "Idealized representations of this species permeate popular culture. A. muscaria can be found as a major obstacle in video games (e.g., the Smurfs and Super Mario Bros., respectively)" 
  8. O'Connell, Patricia (November 7, 2005). "Meet Mario's Papa". BusinessWeek online. Diarsipkan dari versi asli tanggal November 2, 2005. Diakses tanggal November 26, 2005. 
  9. "Bov43". Kotaku. September 13, 2012. Diarsipkan dari versi asli tanggal November 19, 2012. Diakses tanggal October 13, 2014. 
  10. "GDC 2007: Mario Maestro Shares His Secrets". 1UP.com. March 7, 2007. Diarsipkan dari versi asli tanggal July 10, 2012. Diakses tanggal February 16, 2009. 
  11. "Mer32". Music 4 Games. November 13, 2007. Diarsipkan dari versi asli tanggal November 13, 2007. Diakses tanggal July 12, 2020.  Archived Nopémber 13, 2007, di Wayback Machine
  12. "law32". Nintendo Life. November 19, 2013. Diarsipkan dari versi asli tanggal July 14, 2020. Diakses tanggal July 12, 2020. 
  13. "Using the D-pad to Jump". Iwata Asks: Super Mario Bros. 25th Anniversary Vol. 5: Original Super Mario Developers. Nintendo of America. February 1, 2011. Diarsipkan dari versi asli tanggal February 3, 2011. Diakses tanggal February 1, 2011. 
  14. "Super Mario Bros. and Super Mario Bros. 3 developer interviews- NES Classic Edition". Nintendo.com. Nintendo of America. Diarsipkan dari versi asli tanggal December 1, 2017. Diakses tanggal November 18, 2017. 
  15. "The Bad". TMK Super Mario Bros. Complete Guide. Diarsipkan dari versi asli tanggal July 25, 2008. Diakses tanggal August 27, 2008. 
  16. Thorsen, Tor (August 2, 2004). "Cha04". Diarsipkan dari versi asli tanggal November 7, 2018. Diakses tanggal January 15, 2019. 
  17. McLaughlin, Rus (September 14, 2010). "IGN Presents The History of Super Mario Bros.". IGN. Diarsipkan dari versi asli tanggal November 9, 2019. Diakses tanggal April 9, 2014. 
  18. "IGN64". IGN. 2007. Diarsipkan dari versi asli tanggal February 16, 2012. Diakses tanggal February 13, 2018.  Archived Pébruari 16, 2012, di Wayback Machine
  19. Grajqevci, Jeton (October 9, 2000). "Profile: Shigeru Miyamoto – Chronicles of a Visionary". N-Sider. Diarsipkan dari versi asli tanggal February 24, 2011. Diakses tanggal February 14, 2018.  Archived Méi 14, 2011, di Wayback Machine
  20. Citakan:Cite interview
  21. Walker, Ian (August 3, 2020). "Super Mario 64 Took 622 Days To Develop, Suggests 'Gigaleak' Document". Kotaku. Diarsipkan dari versi asli tanggal November 15, 2020. Diakses tanggal August 5, 2020. 
  22. Citakan:Cite magazine Note: Contrary to the title, the intro to the article (on page 100) explicitly states that the list covers console video games only, meaning PC games and arcade games were not eligible.
  23. "The Essential 50 Part 36: Super Mario 64". 1UP.com. Diarsipkan dari versi asli tanggal March 28, 2016. Diakses tanggal February 13, 2018. 
  24. "Most Influential Video Games". GameDaily. AOL. Diarsipkan dari versi asli tanggal June 18, 2009. Diakses tanggal January 23, 2008. 
  25. NinEverything. (January 13, 2017). Miyamoto on Super Mario Odyssey – Nintendo Treehouse Live with Nintendo Switch Archived Séptémber 7, 2021, di Wayback Machine. YouTube. Retrieved January 15, 2017.
  26. "The Nintendo Collectathon: A Genre of the Past". The Artifice. Citakan:ISO date/en. https://the-artifice.com/nintendo-collectathon/. Diakses pada September 15, 2021 
  27. Gilbert, Ben (Citakan:ISO date/en). "Forget about that 'Super Mario' game on your iPhone — this is the new Mario game you're looking for". Business Insider. http://www.businessinsider.com/super-mario-odyssey-nintendo-switch-photos-video-2017-1/#its-used-to-great-effect-in-gameplay-in-this-instance-mario-throws-his-hat-and-it-floats-in-mid-air-thus-providing-a-platform-where-mario-can-bounce-to-more-sturdy-footing-11. Diakses pada January 15, 2017 
  28. Paste Staff (Citakan:ISO date/en). "Super Mario Odyssey Announced for the Nintendo Switch". Paste Magazine. https://www.pastemagazine.com/articles/2017/01/super-mario-odyssey-announced-for-the-nintendo-swi.html. Diakses pada January 15, 2017 
  29. Plante, Chris (Citakan:ISO date/en). "Super Mario Odyssey is an open world sandbox game for Nintendo Switch". The Verge. https://www.theverge.com/2017/1/12/14257408/nintendo-new-super-mario-odyssey-announced-switch. Diakses pada January 13, 2017 
  30. Pearce, Alanah (May 15, 2017). "Super Mario Odyssey – Road to E3 2017". IGN. Diarsipkan dari versi asli tanggal July 17, 2020. Diakses tanggal April 21, 2020. 
  31. "Super Mario Odyssey". Nintendo UK. Diarsipkan dari versi asli tanggal October 9, 2020. Diakses tanggal June 17, 2017. 
  32. Skrebels, Joe (September 3, 2020). "Super Mario 3D World + Bowser's Fury Announced for Nintendo Switch". IGN. Diarsipkan dari versi asli tanggal September 4, 2020. Diakses tanggal September 3, 2020. 
  33. "Super Mario 3D World + Bowser's Fury – Official Trailer 2 – IGN". January 12, 2021. Diarsipkan dari versi asli tanggal February 4, 2021. Diakses tanggal January 12, 2021. 
  34. a b "Super Mario Bros.™ Wonder for Nintendo Switch". Nintendo Official Site (dalam en-us). Diarsipkan dari versi asli tanggal June 21, 2023. Diakses tanggal June 21, 2023. 
  35. Gach, Ethan (June 21, 2023). "Nintendo's Next Mario Game Is Here And It's Not What You Expect". Kotaku. Diakses tanggal September 10, 2023. 
  36. Shanfield, Ethan (October 13, 2023). "Mario's New Voice Actor Announced by Nintendo After Charles Martinet's Departure". Variety. Diarsipkan dari versi asli tanggal October 18, 2023. Diakses tanggal October 13, 2023. 
  37. "The Top 25 Videogame Franchises – PS3 Feature at IGN". IGN. December 4, 2006. Diarsipkan dari versi asli tanggal February 28, 2008. Diakses tanggal October 13, 2014.  Archived Pébruari 28, 2008, di Wayback Machine
  38. "IGN's Top 100 Games". IGN. 2005. Diarsipkan dari versi asli tanggal March 1, 2010. Diakses tanggal August 9, 2007.  Archived Maret 1, 2010, di Wayback Machine
  39. "N655". GameCubicle.com. Diarsipkan dari versi asli tanggal June 17, 2016. Diakses tanggal October 10, 2007. 
  40. "Here are the 10 greatest Mario video games of all time". Detroit Free Press. Diarsipkan dari versi asli tanggal July 16, 2020. Diakses tanggal July 16, 2020. 
  41. "The best Mario games, ranked from best to worst". www.digitaltrends.com. Diarsipkan dari versi asli tanggal August 3, 2020. Diakses tanggal July 16, 2020. 
  42. "Super Mario World Reviews". GameRankings. Diarsipkan dari versi asli tanggal February 23, 2014. Diakses tanggal April 16, 2014. 
  43. Nero, Dom; Sherrill, Cameron (June 26, 2019). "'Super Mario Bros. 3' Is the Absolute Best Mario Game Nintendo Ever Made". Esquire. Diarsipkan dari versi asli tanggal September 1, 2020. Diakses tanggal July 16, 2020. 
  44. Parish, Jeremy (November 2, 2017). "What's the Greatest Mario Game Ever? Find Out Where Mario Odyssey Lands in Our Updated Rankings!". USgamer. Diarsipkan dari versi asli tanggal September 20, 2020. Diakses tanggal July 16, 2020.  Archived Séptémber 10, 2015, di Wayback Machine
  45. Gilbert, Ben. "These are the 10 best Super Mario games — and there's never been a better time to play them". Business Insider. Diarsipkan dari versi asli tanggal July 18, 2020. Diakses tanggal July 16, 2020. 
  46. "Reviews and News Articles". GameRankings. Diarsipkan dari versi asli tanggal January 11, 2013. Diakses tanggal December 19, 2011. 
  47. Byrd, Matthew (Citakan:ISO date/en). "Grand Theft Auto가 베스트셀러 비디오 게임 프랜차이즈 목록에 오른 곳". Den of Geek. https://www.denofgeek.com/games/grand-theft-auto-sales-figures-best-selling-video-game-franchises/. Diakses pada September 14, 2021 
  48. "닌텐도, '마리오' 게임 1억개 판매". United Press International (UPI). Citakan:ISO date/en. https://www.upi.com/Archives/1993/06/02/Nintendo-sells-100-millionth-Mario-game/6185738993600/. Diakses pada December 18, 2021 
  49. "마리오의 역사". IGN. September 30, 1996. Diarsipkan dari versi asli tanggal March 11, 2002. Diakses tanggal February 22, 2021. Nintendo's first U.S. home videogame console, the Nintendo Entertainment System (NES) was released in 1985 with Mario starring in Super Mario Bros. The legendary title has gone on to sell more than 50 million units worldwide. 
  50. "IR Information : Financial Data – Top Selling Title Sales Units – Wii U Software". Nintendo Co., Ltd. Diarsipkan dari versi asli tanggal October 31, 2019. Diakses tanggal March 4, 2022. 
  51. O'Malley, James (September 11, 2015). "30 Best-Selling Super Mario Games of All Time on the Plumber's 30th Birthday". Gizmodo. Univision Communications. Diarsipkan dari versi asli tanggal September 5, 2015. Diakses tanggal April 25, 2017. 
  52. "The Most Famous Video Games in the UK (Q3 2021)". YouGov (dalam en-gb). Diarsipkan dari versi asli tanggal December 4, 2021. Diakses tanggal December 4, 2021.