Supergugus Laniakéa

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Supergugus Laniakéa
Laniakea.gif
Peta supergugus-supergugus anu deukeut jeung supergugus Laniakéa. Supergugus Laniakea ditandaan ku filamen konéng
Credit: Richard Powell, Atlas of the Universe
Ramat loka Atlas Alam Semesta
Data pajeueungan (Epos J2000)
Rasi béntangTriangulum Australe jeung Norma (pusat)
Asénsio rékta 10j 32m
Déklinasi -46° 00′
(Pametot Badag)
Anggota pangcaangnaBima Sakti (mag. -5.0)
(mata taranjang)
Jumlah gugusan>>100,000
Sumbu mayor520 Mly (159 Mpc) Citakan:Hub
(konstanta Hubble dumasar kana data Planck)
Pagéséran beureum0.0708 (pusat)
Jarak
(gerak babarengan)
250 Mly (77 Mpc) Citakan:Hub (pusat)
(konstanta Hubble dumasar kana data Planck)
Massa pameungkeut1.5×1016 M
Ngaran séjén
Supergugus Lokal, Laniakéa, Supergugus Laniakéa, Kompléks Laniakéa
Tempo ogé: Grup galaksi, Gugus galaksi, Daftar supergugus

Supergugus Laniakéa atawa Supergugus Lokal nyaéta supergugus anu dipikanyaho salaku tempat cicingna galaksi jeung tempat perenahna planét Marcapada anu mangkuk di Galaksi Bima Sakti

Supergugus ieu dipastikeun kaayaanna bulan Séptémber 2014 nalika sadérék astronom anu diketuaan ku R. Brent Tully ti Unipersitas Hawaii kalawan nyiptakeun cara anyar pikeun nangtukeun supergugus, nyaéta ku cara ngukur kacepetan relatip galaksi-galaksi anu aya. Supergugus lokal anyar ieu ngagantikeun supergugus lokal saméméhna, nyaéta supergugus Virgo, anu kabukti mangrupa bagéan leutik ti supergugus Laniakea.[1][2][3][4]

Lokasi[édit | édit sumber]

Supergugus anu deukeut jeung supergugus Laniakéa nyaéta:

Gigiran supergugus-supergugus ieu jeung supergugus Laniakéa acan dipikanyaho kalawan jelas sabot supergugus Laniakéa dipastikeun kaayaanna.[2]

Etimologi[édit | édit sumber]

Ngaran Laniakea hartina "langit anu kacida legana" dina basa Hawaii tina kecap "lani" (langit) jeung "akea" (lega atawa lega pisan). Ngaran ieu disugéstikeun ku Nawa'a Napoleon, dosén pembantu jurusan basa Hawaii di Kapiolani Community College. Ngaran ieu dibéré pikeun ngaajénan para panyorang Polinésia anu ngamangpaatkeun pangaweruh langit maranéhna sabot ngajelajahan Samudra Pasifik.[1][5]

Lihat pula[édit | édit sumber]

Référénsi[édit | édit sumber]

Bacaan satuluyna[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

  • File Vimeo, "Laniakea Supercluster", Daniel Pomarède, 1 September 2014—video representation of the findings of the discovery paper
  • File Youtube, "Laniakea: Our Home Supercluster", Nature Video, 3 September 2014—Redrawing the boundaries of the cosmic map, they redefine our home supercluster and name it Laniakea.