Swastika

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search


Swastika dina Motif Hias Géométris di Jepang.

Swastika (devanagari: स्वस्तिक, Svastika) atawa gammadion crosscross cramponnée, atawa manji (basa Jepang) nyaéta simbol nu umum dipaké salaku simbol suci umat Hindu, Jainisme atawa Buddha. Lambang nu awam katempo nyaéta 卐 atawa sok 卍. [rujukan?]

Harti[édit | édit sumber]

Numutkeun urang Bali, Swastika boga simbol yén déwa-déwa cicing (loka-pala) di sakabéh arah angin.[rujukan?] Wangunna saperti cakra nu muter, ogé ngabogaan harti yén déwa-déwa muterkeun alam pikeun nyiptakeun katingtriman, kasejahteraan jeung kasaimbangan nu abadi.[rujukan?] Ieu ogé disebut Déwa Nawa Sanga (Siwa ditengah, Wisnu, Sambhu, Iswara, Mahéswara, Brahma, Rudra, Mahadéwa jeung Sankara).[1] Sedengkeun dina lukisan jeung ilustrasi kitab Jainisme Swastika nyaéta simbol umum India kuno nu asalna ti cahya panonpoé atawa ti yoni jeung kecap magis OM.[2]

Swastika ogé minangka motif hias géometris nu ngalantarankeun loba nagara nu ngagem kapercayaan Hindu, Jainisme atawa Buddha maké simbol ieu minangka simbol pangharepan anu hadé.[3] Kecap su- nu hartina hadé sedengkeun -asti- boga maksud minangka atawa nyaéta sarta -ka nyaéta kecap sipat nu nyoko jadi kecap barang nu di transliterasi sacara harfiah maksudna nyaéta "nyoko kana kahadéan" atawa "kasejahteraan" sarta "hal nu nyieun untung".[4]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Buhanuddin, Yudhis M. 2008. Bali Yang Hilang: Pendatang, Islam dan Etnisitas di Bali. Yogyakarta: Kanisius
  2. Parrinder, Geoffrey. 1996. Sexual Morality "In the World's Religions". England: Oneworld Publication
  3. Sulastianto, Harry dkk. 2009. Seni Budaya. Jakarta. Grafindo Media Pratama
  4. http://www.sanskritdictionary.com. Disungsi kaping 11 April 2015