Tangkil

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Tangkil
Tangkil
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Gnetophyta
Kelas: Gnetopsida
Order: Gnetales
Kulawarga: Gnetaceae
Génus: Gnetum
Spésiés: G. gnemon
Ngaran binomial
Gnetum gnemon
L.

Tangkil (Gnetum gnemon L.) atawa dina basa Indonésia disebut melinjo nyaéta hiji spésiés tatangkalan nu sikian nu terbuka (Gymnospermae) nu wujudna tangkal sarta asalna ti Asia tropis jeung Pasifik Kulon. Tangkil dipikawanoh ogé kalawan ngaran belinjo, mlinjo (basa Jawa), atawa bago (basa Malayu sarta basa Tagalog). Tangkil réa dipelak di pakarangan minangka pangiuhan atawa pangwates pakarangan sarta utamana dimangpaatkeun "buah" jeung daunna.

Gambaran botani[édit | édit sumber]

Tangkil mangrupakeun tatangkalan taunan nu ngawangun tangkal anu mibanda dua imah (dioecious, aya individu jalu jeung bikang). Tangkalna kukuh sarta bisa dimangpaatkeun jadi bahan bangunan. Daunna tunggal sarta wujudna oval jeung tungtungna mintul. Tangkil henteu ngahasilkeun kembang sarta buah sajati alatan lain kaasup tuwuhan nu kembangan. Anu dianggap buah sabenerna mah nyaéta siki anu kabungkus ku salapis aril anu dagingan.

Pamangpaatan[édit | édit sumber]

Tangkil arang dibudidayakeun sacara inténsif. Kaina bisa dipaké jadi bahan pikeun papan. Daun ngorana dipaké pikeun bahan sayuran (contona dina sayur asem). "Kembang" (jalu atawa bikang) sarta sikina anu masih laleutik (pentil) atawa anu geus asak dijadikeun ogé sayuran. Siki tangkil ogé dijadikeun bahan baku emping.

Minangka sumber pangan, siki tangkil ngandung kadar urea nu rada luhur sahingga leuwih hadé ulah ngadaharna kaleuleuwihan.