Tayamum

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Children of Iran Of qom کودکان ایرانی، کودکان قمی 30.jpg

Tayamum sacara etimologis nyaéta Al Qosdu (القَصْدُ) nu hartina maksud.[1] Sedangkeun sacara istilah dina syari’at Islam nyaéta hiji ibadah ka Allah ku cara ngusap pameunteu jeung dua leungeun ku ngagunakeun sho’id anu bérésih.[1] Sho’id nyaéta sakabéh barang nu aya diluhureun bumi (nu bisa digunakan pikeun ngalakukeun tayammum boh nu aya taneuhan boh henteu di dieu nu dimaksud nyaéta kekebul).[1] Tayamum nyaéta ngusapkeun taneuh kana pameunteu jeung ngumbah leungeun nepi ka siku ku sababaraha sarat.[2] Tayamum ogé gaganti abdas atawa mandi, salaku rukhsah (keringanan) pikeun jalma nu teu maké cai lantaran sababaraha halangan (uzur), nyaéta :

  • Uzur ku lantaran gering, maksudna tingali tina nambahan henteuna gering lamun maké cai saluyu jeung katerangan ti dokter;
  • Lantaran keur dina lalampahan;
  • Lantaran euweuh cai.[2]

Sedengkeun numutkeun Kamus Basa Sunda, tayamum téh nyaéta abdas ku kikisik atawa taneuh lantaran euweuh cai.[3] Dina harti séjén, tayamum téh gaganti wudhu atawa abdas jeung mandi wajib nu kuduna ngagunakeun cai bérésih diganti ku taneuh atawa kekebul anu bérésih.[4] Ulah ngalakukeun tayamum maké taneuh jeblog atawa ngandung najis.[5]

Alasan ngalakukeun Tayamum[édit | édit sumber]

  • Keur dina lalampahan nu jauh
  • Jumlah cai teu cukup, sabab jumlahna saeutik
  • Geus usaha satékah polah néangan cai tapi teu kapanggih
  • Cai nu aya suhu atawa kaayaanana ngandung kamadhorotan
  • Cai nu aya ngan saukur pikeun diinum
  • Cai aya di tempat nu jauh jeung bisa katinggaleun sholat
  • Dina cinyusu aya nu ngandung bahaya
  • Gering jeung ulah keuna ku cai.[4]

Sarat Sah Tayamum[édit | édit sumber]

  • Geus asup waktu sholat
  • Maké taneuh nu ngebul bérésih tina najis jeung kokotor
  • Ngandung alasan atawa sabab nu ngakibatkeun kudu tayamum
  • Geus usaha néangan cai tapi teu kapanggih
  • Teu héd jeung nifas pikeun awéwé
  • ngaleungitkeun najis nu napel dina awak.[4]

Sunah-Sunat Nalika Ngalaksanakeun Tayamum[édit | édit sumber]

  • Maca bismillah
  • Nyanghareup ka kiblat
  • Maca dua sanggeus réngsé tayamum
  • Ngaheulakeun nu ka tuhu tibatan nu kénca
  • Niup kekebul nu aya dina damapal leungeun
  • Ngagosok ramo sanggeus ngusap nepi ka siku.[4]

Rukun Tayamum[édit | édit sumber]

Tata Cara Tayamum[édit | édit sumber]

  • Maca bismillah
  • Anggangkeun ramo, tapelkeun kana kekebul atawa taneuh, teken nepi ka kekebul narapel
  • Angkat dua leungeun tuluy tiup dampal leungeun pikeun ngaipiskeun kekebul nu napel, tuluy tiup ka arah nu lian patukang tonggong jeung tempat kekebul atawa taneuh tadi
  • Niat tayamum : Nawaytuttayammuma listibaa hatishhalaati fardhollillahi ta'aala (Abdi niat tayammum pikeun ngalakonan sholat karena Allah Ta'ala).
  • Usapkeun dampal leungeun kana pameunteu
  • Bersihkeun kekebul nu nyésa dina dampal leungeun
  • Cokot deui taneuh ku ngaanggangkeun ramo, tapelkeun deui kana kekebul, teken nepi ka kekebul narapel
  • Angkat dua leungeun tuluy tiup dampal leungeun pikeun ngaipiskeun kekebul nu narapel, tuluy tiup ka arah nu lian patukang tonggong jeung tempat kekebul atawa taneuh tadi
  • Usapkeun kekebul kana dua leungeun, mimiti kana leungeun katuhu tuluy kana leungeun kénca.[4]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c Tata cara tayamum(diakses tanggal 05 Februari 2011)
  2. a b Rasjid, Sulaiman.1994.FIQIH ISLAM.Bandung:PT Sinar Baru Algensindo Offset
  3. Satjadibrata,R.2005.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Buku Utama
  4. a b c d e f pengertian tayamum cara syarat rukun sebab sunat tayammum wudhu dengan debu tanah (diaksés tanggal 30 Januari 2008)
  5. Definisi, pengertian tayamum(diaksés tanggal 16 Januari 2010)