Tong Tong Papatong

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Papatong eunteup na daun nu aya geutahan

Tong tong papatong nyaéta kawih kaulinan anu dikawihkeun ku barudak lamun rék ngala papatong.[1] Biasana dikawihkeun bari néangan papatong mawa eupan nyéré nu maké geutah cau atawa dangdauanan nu geus digeutahcauan mancing papatong sangkan datang eunteup ka éta daun, baheula mah ngala papatong téh ku awi atawa nyéré bari digeutahan ngarah napel papatongna teu bisa ingkah jeung biasana ari dikawihan mah papatong téh sok babari datangna, teu cara ngan diudag-udag hungkul sok hésé ngalana jeung sok kabur waé, ari kaburna papatong mah sakali ngapung téh sok jauh pisan ti tempat manéhna eunteup jadi hésé néanganana, nu matak barudak baheula mah sok ngarawih bari ngala papatong téh.[1] Matak maké geutah cau téh sabab geutahna téh rapet pisan bisa ogé maké geutah tangkal karét éta mah bakal leuwih rapet.[1] Cara ngawihkeunana ogé kudu tarik ulah laun, sangkan papatongana daratang, ngawihkeunna ogé kudu bari leuleumpangan ulah cicing di tempat, kudu bari néangan, kieu rakitan kawihna:

Tong tong papatong
Dibéré cau sapotong
Ari béak ménta deui
Teup, teup, teup
Ari eunteup jang Si Ujang.[1][2]


Arjuna Wayang.jpg


Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d Hidayat, Rachmat Taufiq, spk.2005.Peperenian Urang Sunda.Bandung:Kiblat
  2. Kawih kaulinan barudak(diakses tanggal 03 Mei 2011)