Topéng banjét

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dialihkeun ti Topeng Banjet)
Luncat ka: pituduh, paluruh


Topéng banjét nyaéta wangun kasenian tradisional kalayan jenisna kaasup seni pintonan rahayat atawa bisa diasupkeun ogé ka dina wangun teater tradisional.[1] Topéng Banjét anu didéfinisikeun minangka seni pintonan rahayat anu sok dimimitian ku banyolna atawa bobodoran tuluy diteruskeun ku pintonan seni drama tradidional, topéng banjét mangrupa kasenian anu turun tumurun.[1] Di daérah Priangan Topéng Banjét nyaluyukeun jeung seléra masarakat utamana gaya jeung basa.[2] Contona Topéng Banjét Karawang, Ronggéngna boga gaya Ronggéng Karawang, nyanyi kawih sunda jeung kabéh lalakon maké basa sunda.[1] Ieu hal béda jeung topéng banjét di Bekasi sok sanajan kawih sunda tapi sakabéh pintonanna maké basa Bekasi (dialék basa Jakarta).[2] Topéng Bajét atawa Topeng Karawang, mangrupa hiji seni pintonan sarupaning Longser anu hirup sarta ngembang di di Wewengkon Karawang sarta Subang.[2] Dina perkembanganna, Banjet ngalaman parobahan, kawas Banjet Margaluyu anu dilengkepan kalayan instrumen, sarta Gambang, Kolenang, Saron, Panerus, sarta Goong Gantung, anu mimitina ngan waditra-waditra anu kagabung dina Ketuk Tilu.[2] Kabéhanana nyieun hiji jenis pintonan unik anu tinangtu baris nyieun Anjeun kabetot pikeun nyaksianana.[2]

Fungsi[édit | édit sumber]

  • Hiburan
  • Sosialisasi.
  • Edukasi
  • Ekonomi

Pamaén[édit | édit sumber]

Ti saprak taun 1949 dieuwuhkeunna tahap Ngajantuk jeung Ngedok.[1] Tapi pamaén nambahan beuki loba sabab sanggeus pintonan banyolan diteruskeun ku sababaraha lalakon.[1] Ku sabab éta kabutuhan pamaén nyaéta:Saurang sindén, saurang ronggéng inti, saurang ronggéng, dua urang awéwé, dua urang palaku jawara.[1]

Raksukan[édit | édit sumber]

Pakéan anu digunakeun dina kasenian Topéng Banjét nalika minton dumasar kana kagunaanna aya dua jenis.[2] Pakéan husus anu digunakeun ku ronggéng topéng nyaéta:

  • Kembang Topéng/Sayang atawa Sabrok
  • Toka-toka
  • Amben jeung amprang

Pakéan husus nyaéta pakéan nalika merankeun salah sahiji peran dina lalakon nyaéta pakéan biasa anu ilahar digunakeun sapopoena.[2]

Runtuyan[édit | édit sumber]

Anapon runtuyan mintonkeunna angger samodél kieu:

  • Takolan munggaran
  • Tembang munggaran
  • Topéng (ronggéng)
  • Bobodoran
  • Ronggéng.[2]

Dihandap ieu sawatara conto lalakon Topéng Banjét, nyaéta:

  • Dosa
  • Jawara néangan panganten
  • Sanggabuana adu jago
  • Naraka dunya
  • Kawinan iblis.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f (id)kesenian topeng banjet (diaksés tanggal 15 Oktober 2011)
  2. a b c d e f g h i (id)kebudayaan (diaksés tanggal 15 Oktober 2011)


Nulis.jpg