Tutunjukan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Tutunjukan nyaéta kawih anu dikawihkeun bari nunjukkeun curuk nu diriungkeun.[1] Tutunjukan ieu dikawihkeun bari diuk ngariung, biasana maén ieu tutunjukan téh sok di téras imah bari ngadagoan hujan raat, atawa ngadagoan kadaharan anu keur dipasak ku indung salah saurang budak nu boga imah éta.Barudak nu ngalakukeun ieu kawih téh sakapeung mah sok bari maén teteguhan bari teu wéléh suka bungah, malah barudak nu cicingna di palemburan mah sok milih tibatan nonton TV mending kénéh ngawih bari maén ieu tutunjukan, béda jeung barudak nu cicingna di kota kaulinanana ogé geus canggih nyaéta maén game dina komputer atawa maén PS (Play Station), béda pisan katingalina antara budak nu cicingna di kota jeung budak nu cicingna di lembur, tapi teu saeutik jaman kiwari mah budak nu cicingna di lembur ogé sok aya nu maén game dina komputer, matak jarang barudak jaman ayeuna nu apal kana kawih kaulinan.[1] Ieu di handap conto kawih kaulinan tutunjukan kieu rakitanana:

Tutunjukan téténjékan, Si Tétéh anteur ka cai,
Ah embung, sieun bugang dina muncang
Kokoplak sayang kadanca
Si paok katinggang picung,
Cungcurung ka Cipicung
Dél odél papatong dosol
Tinyohnyor[1][2]

Kawih lianna :

Tutunjukan téténjékan, Si Tétéh anteur ka cai,
Sieun bugang dina muncang
Kokoplak sayang kadanca
Kadanca katindih picung,
Cungcurung kawin odéng
Odéng panjang buntut.[1]


Arjuna Wayang.jpg


Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d Hidayat, Rachmat Taufiq, spk.2005.Peperenian Urang Sunda.Bandung:Kiblat
  2. Kawih kaulinan barudak(diakses tanggal 03 Mei 2011)