Universitas Airlangga

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Universitas Airlangga
MotoExcellence with Morality[1]
JinisPerguruan Tinggi Negeri Badan Hukum
Diadegkeun10 November 1954
RéktorProf. Dr. Mohammad Nasih, S.E., M.T., Ak., CMA[2]
Staf akademik
1.522 (2015)
Jumlah mahasiswa38.047 (2015)[3]
Lokasi, ,
KampusUrban
WarnaKuning-Biru          
Ngaran landianUNAIR / UA
AfiliasiAUN[4], ABEST21[5], ASEA-UNINET[6], ASIIN, ASAIHL[7], FIBAA, APHEA, ASIC[8], ACEN
MaskotGaruda Mukti
Ramatlokawww.unair.ac.id
Logo dan Moto Universitas Airlangga

Universitas Airlangga (atanapi UNAIR atau UA) (Basa Jawa: ꦈꦤꦶꦮ꦳ꦼꦂꦱꦶꦠꦱ꧀​ꦄꦲꦶꦂꦭꦁꦒ) nyaéta paguron luhur anu perenahna di Surabaya, Jawa Wétan. Universitas ieu didirikeun dina 10 Nopémber 1954 kalepatan sareng dinten Pahlawan ka-9. Dumasar data tina 30 Séptémber 2015, aya 38,047 mahasiswa anu kadaptar dina UNAIR.[3] Dumasar kana réngking ti QS World University Ranking 2024, Universitas Airlangga rengking kaopat salaku universitas pangalusna di Indonésia.

Sajarah[édit | édit sumber]

Ngadegna Universitas Airlangga ngabogaan sajarah anu cukup panjang. Saméméh Unair diadegkeun sacara resmi, dina tanggal 9 jeung 11 Oktober 1847, usulan diajukeun ka Pamaréntah Kolonial Walanda pikeun ngadidik nonoman Jawa anu berbakat pikeun jadi ahli dina prakték kaséhatan. Dina tanggal 2 Januari 1849, ngaliwatan SK Pamaréntah No. 22, NIAS (Nederlandsch Indische Artsen School) diadegkeun  minangka tempat atikan kadokteran di Surabaya. Ti taun 1913, atikan kadokteran di Surabaya lumangsung di Jalan Kedungdoro 38 Surabaya. Taun 1923, gedong NIAS dipindahkeun ti Jalan Kedungdoro ka tempat ayana Fakultas Kedokteran Unair di Jalan Mayjen. Prof. Dr. Moestopo, Surabaya.

Lajeng Dr. Lonkhuizen, Kapala Dines Kaséhatan waktu harita, nepikeun proposal pikeun ngadegkeun Sakola Gigi di Surabaya anu dirintis ti bulan Juli 1928 nepi ka 1945. Anjeunna meunang persetujuan ti Dr. RJF Van Zaben, Diréktur NIAS. Salajengna, sakola ieu langkung dikenal salaku STOVIT (School tot Opleiding van Indische Tandarsten). Dina waktos éta, STOVIT hasil ngumpulkeun 21 siswa. Sapanjang jalan, STOVIT ngaganti ngaran jadi Ika Daigaku Shika (sakola kedokteran jeung kedokteran gigi) jeung Dr. Takeda mangrupikeun sutradara kahijina, ngalayanan antara 1942-1945.

Dua warsih saterusna, pamaréntah Walanda nyokot alih lajeng ngaganti ngaran jadi Tandheelkunding Instituut. Taun 1948 ieu sakola robah statusna jadi Universiteit Tandheelkunding Instituut (UTI). Dina kakawasaan Republik Indonesia Serikat (RIS), UTI robah deui ngaranna jadi Institute of Dental Sciences (LIKG) salila 4 taun diajar, dipingpin ku Prof. M. Knap jeung Prof. M. Soetojo. Taun 1948, Universitas Airlangga mangrupa cabang Universitas Indonésia anu miboga dua fakultas, nya éta Fakultas Kedokteran jeung Fakultas Kedokteran Gigi.

Universitas Airlangga resmi ngadeg taun 1954 dumasar kana Peraturan Pamaréntah No. 57/1954 sarta diresmikeun ku Persidén RI dina tanggal 10 Nopémber 1954, mitembeyan miéling poé Pahlawan anu kasalapan. Dina taun anu sarua diadegkeun Fakultas Hukum, anu saméméhna mangrupa cabang Fakultas Hukum, Ékonomi jeung Pulitik Sosial Universitas Gadjah Mada Yogyakarta.

Nalika diresmikeun, Universitas Airlangga diwangun ku lima fakultas, nya éta:

  1. Fakultas Kedokteran anu tadina mangrupa cabang ti Universitas Indonésia ;
  2. Fakultas Kedokteran Gigi anu tadina mangrupa cabang ti Universitas Indonésia ;
  3. Fakultas Hukum nu tadina mangrupa cabang ti Universitas Gadjah Mada ;
  4. Fakultas Sastra, berkedudukan di Denpasar , anu taun 1962 misah ti Universitas Airlangga jadi bagian ti Universitas Udayana ;
  5. Fakultas Keguruan dan Keguruan yang berpusat di Malang , sarta dina taun 1963 misah ti Universitas Airlangga jadi Lembaga Keguruan dan Ilmu Pendidikan Negeri Malang (IKIP), anu ayeuna robah jadi Universitas Negeri Malang (UM).

Ngaran jeung simbol[édit | édit sumber]

Ngaran "Airlangga" dicokot tina ngaran raja nu maréntah Jawa Wétan ti taun 1019 nepi ka 1042, nyaéta Rake Halu Sri Lokeswara Dharmawangsa Airlangga Anantawikramattungadewa atawa katelah Prabu Airlangga .

Lambang Universitas Airlangga nyaéta "Garuda Mukti" kalayan tunggangna Batara Wisnu mawa kendi anu eusina cai "amerta", nyaéta cai kahirupan anu langgeng. Simbol ieu ngalambangkeun Universitas Airlangga salaku sumber pangaweruh anu langgeng.

Ngaran jeung lambang Universitas Airlangga diwujudkeun dina arca Prabu Airlangga anu jangkungna kurang leuwih tilu méter sarta nangtung di hareupeun Kampus A Universitas Airlangga. Patung ieu dilakukeun dina taun 1954 ku Hendra Gunawan , saurang pematung ti Pelukis Rakjat atawa nu saterusna jadi bagian tina Lembaga Kabudayaan Rakjat (Lekra) .  Pagawéan éta arca dilaksanakeun ku Hendra babarengan jeung lima anggota Pelukis Rakjat jeung sapuluh pagawé séjénna sarta ngaréngsékeun kurang leuwih tilu puluh poé.

Bandéra Universitas Airlangga warna konéng biru. Konéng melambangkan kaagungan, biru melambangkan kasatiaan sareng jiwa anu jero. Warna-warna éta dicokot tina warna jilbab nutupan arca Wisnu dina upacara ngadegna Universitas Airlangga ku Présidén Kahiji RI tanggal 10 Nopémber 1954.

Lokasi[édit | édit sumber]

Universitas Airlangga miboga 14 fakultas jeung 1 pascasarjana anu menempati tilu kampus anu sumebar di sakuliah Surabaya, nyaéta:

  • Kampus A di Jalan Prof. Dr. Moestopo 47. Di kampus ieu aya Fakultas Kedokteran (FK) jeung Fakultas Kedokteran Gigi (FKG).
  • Kampus B di Jalan Airlangga 4-6. Di kampus ieu aya Fakultas Ékonomi jeung Bisnis (FEB), Fakultas Hukum (FH), Fakultas Psikologi (FPsi), Fakultas Ilmu Sosial dan Ilmu Politik (FISIP), Fakultas Ilmu Budaya (FIB), Fakultas Vokasi. Studi (FV), sareng Program Pascasarjana (PPs)
  • Kampus C di Mulyorejo , Surabaya Timur. Di kampus ieu aya Fakultas Sains dan Teknologi (FST), Fakultas Kesehatan Masyarakat (FKM), Fakultas Kedokteran Hewan (FKH), Fakultas Keperawatan (F.Kp), Fakultas Farmasi (FF). , Fakultas Perikanan jeung Kelautan (FPK), jeung Fakultas Téknologi Canggih jeung Multidisiplin (FTMM).
  • Kampus Banyuwangi , kampus Fakultas Kesehatan dan Ilmu Pengetahuan Alam (FIKIA) Universitas Airlangga anu perenahna di Gedong Kampus Giri Jalan Wijaya Kusuma No. 113 jeung Kampus Sobo Jalan Ikan Wijinongko No.18a. Di SIKIA aya 3 program studi, nya éta Sarjana Kesehatan Masyarakat, Sarjana Kedokteran Hewan, jeung Sarjana Akuakultur. [ https://sikia.unair.ac.id/histori/ ]
  • Kampus Jakarta ayana di Graha STR Kemang, Jakarta Selatan, husus dibuka pikeun program studi Magister Hukum, Magister Notaris jeung Ilmu Hukum sarta Pengembangan.

kapala sakola[édit | édit sumber]

No. Kepala Sekolah Candak kantor Tungtung kantor Nyaéta.
1 Prof. Bapa

Abdoel Gaffar Pringgodigdo

1954 1961
2 Prof. dr.

Mohammad Toha Ronodipuro

1961 1965
3 Kol. TNI (Purn.)

CKH. Chasan Durjat

1965 1966
4 Prof. Dr. Dr.

Eri Sudewo

1966 1974
5 Prof. Dr A.S. dr.

Kwari Setjadibrata Sp.A

1974 1975
6 Prof. Dr.

Abdul Gani SH, MS

1976 1980
7 Prof. Dr. Dr.

Marsetio Donosepoetro

1980 1984
8 Prof. Dr.

Soedarso Djojonegoro

1984 1993
9 Prof. dr. H.

Bambang Rahino

1993 1997
10 Prof. Dr. H.

Soedarto DTM&H, Ph.D

1997 2001
11
Prof. Dr. Med. dr.

Puruhito Sp.B

2001
2006
12
Prof. Dr.

Fasichul Lisan Apt

8 Juni 2006
10 Juni 2010
10 Juni 2010
10 Juni 2015
13
Prof. dr.

Mohammad Nasih SE., MT, Ak., CMA

10 Juni 2015
Incumbent

Fakultas jeung program studi[édit | édit sumber]

  • Fakultas Kedokteran (FK)
    • Sarjana Kedokteran
    • Gelar Sarjana Kebidanan
    • Masters dina Élmu Kaséhatan réproduktif
    • Masters dina Élmu Kaséhatan Olahraga
    • Masters dina Élmu Médis Dasar
    • Masters dina Kedokteran Tropis
    • Masters dina Kedokteran Klinis
    • Gelar Doktor dina Élmu Médis
    • Atikan Profesional Médis
    • Atikan Profesi Bidan
    • Program spesialis
  • Fakultas Kedokteran Gigi (FKG)
    • S-1 Atikan Dokter Gigi
    • Masters dina Élmu Kaséhatan Dental
    • S-3 Élmu Kaséhatan Dental
    • Atikan Profesional Dokter Gigi
    • Program spesialis
  • Fakultas Hukum (FH)
    • Sarjana Hukum
    • Sarjana Hukum
    • Master of Élmu Notaris
    • Gelar Doktor Hukum
  • Fakultas Ékonomi jeung Usaha (FEB)
    • Gelar Sarjana Manajemén
    • S-1 Akunting
    • Sarjana Ékonomi
    • Sarjana Ékonomi Islam
    • Masters dina Ékonomi
    • Masters dina Manajemén
    • Masters dina Élmu Manajemén
    • Masters dina Akunting
    • Sarjana Ékonomi Islam
    • Gelar Doktor dina Élmu Manajemén
    • S-3 Élmu Akuntansi
    • Gelar Doktor Ékonomi
    • Gelar Doktor Ékonomi Islam
    • Atikan Profesi Akuntansi
  • Fakultas Farmasi (FF)
    • S-1 Apotek
    • Masters dina Farmasi klinis
    • Masters dina Élmu Farmasi
    • Gelar Doktor dina Élmu Farmasi
    • Atikan Profesional Apoteker
  • Fakultas Kedokteran Hewan (FKH)
    • Sarjana Kedokteran Hewan
    • S-2 Vaksinologi & Imunoterapi
    • Masters dina Biologi réproduktif
    • Masters dina Kedokteran Pangajaran sarta Palatihan Atikan & Kaséhatan Umum
    • Masters dina Agribisnis Pangajaran sarta Palatihan Atikan
    • S-3 Dokter Hewan Sehat
    • Pangajaran sarta Palatihan Atikan Profesional
  • Fakultas Ilmu Sosial sareng Pulitik (FISIP)
    • Sarjana Élmu dina Hubungan Internasional
    • Sarjana Élmu Komunikasi
    • Sarjana Élmu Administrasi Publik
    • Sarjana Émbaran & Élmu Perpustakaan
    • Sarjana Élmu Pulitik
    • S-1 Antropologi
    • Sarjana Sosiologi
    • Masters dina Hubungan Internasional
    • Masters dina Sosiologi
    • Masters dina Élmu Pulitik
    • Master of Kabijakan Umum
    • Masters dina Média & Komunikasi
    • Gelar Doktor dina Élmu Sosial
  • Fakultas Sains jeung Téknologi (FST)
    • S-1 Statistik
    • S-1 Fisika
    • Gelar Sarjana Téknik Biomédis
    • S-1 Téknik Lingkungan
    • Sarjana Biologi
    • Sarjana Matematika
    • S-1 Kimia
    • Bachelor of Systems Émbaran
    • Masters dina Biologi
    • Masters dina Kimia
    • Masters dina Téknik Biomédis
    • S-3 Matematika jeung Élmu
  • Fakultas Kaséhatan Umum (FKM)
    • Sarjana Kaséhatan Umum
    • Sarjana Élmu dina Gizi
    • Masters dina Kaséhatan Lingkungan
    • Masters dina Administrasi Kaséhatan & Kabijakan
    • Masters dina Epidemiologi
    • Masters dina Kaséhatan Lingkungan
    • Gelar Master dina Kaséhatan sareng Kasalametan Pekerjaan
    • Gelar Doktor dina Élmu Kaséhatan
  • Fakultas Psikologi (FPsi)
    • Sarjana Psikologi
    • Masters dina Psikologi
    • Master of Psikologi Terapan
    • Masters dina Psikologi Profesional
    • PhD dina Psikologi
  • Fakultas Ilmu Budaya (FIB)
    • Sarjana Studi Jepang
    • Sarjana Élmu dina Sajarah
    • Sarjana Bahasa dan Sastra Indonesia
    • Sarjana Basa jeung Sastra Inggris
    • Masters dina Linguistik
    • Master dina Studi Sastra & Budaya
  • Fakultas Keperawatan (FKP)
    • Gelar Sarjana Keperawatan
    • Gelar Master dina Kaperawatan
    • Gelar Doktor dina Kaperawatan
    • Atikan Profesi Mantri
  • Fakultas Perikanan dan Kelautan (FPK)
    • S-1 Budidaya
    • Gelar Sarjana Téknologi Produk Perikanan
    • Masters dina Perikanan sareng Biotéhnologi Kelautan
    • Masters dina Élmu Perikanan
  • Fakultas Vokasi
    • D-3 Kaperawatan
    • D-3 Fisioterapi
    • D-3 Téknik Kaséhatan Dental
    • D-3 Kaséhatan jeung Kasalametan Gawé
    • D-3 Paramedic Veterinarian
    • D-3 Pangobatan Tradisional
    • D-3 Systems Émbaran
    • D-3 Instrumentation Systems Automation
    • D-3 Téhnik Perpustakaan
    • D-3 Pajeg
    • D-3 Akunting
    • D-3 Téhnologi Laboratorium Médis
    • D-3 Inggris
    • D-3 Manajemén Marketing
    • D-4 Manajemén Kantor Digital
    • D-4 Manajemén silaturahmi
    • D-4 Perbankan jeung Keuangan
    • D-4 Tujuan Pariwisata
    • D-4 Fisioterapi
    • D-4 Radiological Imaging Téhnologi
    • D-4 Kedokteran Tradisional
  • Fakultas Téknologi Canggih sareng Multidisiplinér (FTMM)
    • S-1 Téhnologi Élmu Data
    • Gelar Sarjana dina Robotika sareng Téknik Kecerdasan Buatan
    • S-1 Téhnologi Industri
    • S-1 Téknis Listrik
    • Sarjana Élmu di Téknik Nanotéhnologi
  • Program Pascasarjana
    • Masters dina Élmu Forensik
    • Masters dina Studi Élmu Pulisi
    • S-2 Studi Hak Kekayaan Intelektual (HAKI)
    • Masters dina Pangwangunan Sumber Daya Manusa
    • S-2 Élmu Hukum sareng Pangembangan (MSHP)
    • Masters dina Imunologi
    • Masters dina Manajemén Bencana
    • Gelar Doktor dina Pangwangunan Sumber Daya Manusia
  • Sakola Kaséhatan jeung Élmu Pengetahuan Alam (SIKIA)
    • Sarjana Kaséhatan Umum
    • Sarjana Kedokteran Hewan
    • S-1 Budidaya

Sumberdaya[édit | édit sumber]

SDM di Universitas Airlangga diwangun ku staf akademik jeung tenaga kependidikan. Staf akademik diwangun ku 1522 staf akademik tetep, kalawan rinci 1472 urang boga status Pagawé Sipil (PNS) jeung 49 urang boga status Pagawé Non-PNS. Aya 223 staf akademik nonpermanén anu statusna dosén luar biasa jeung 113 dosén anu statusna honorer.

Rekapitulasi jumlah staf akademik tetap dumasar kana pendidikan nyaéta kieu:

  • Aya 156 staf akademik anu atikan sarjana (S-1).
  • Staf akademik tingkat pendidikan master (S-2) & spesialis 1 (Sp-1) aya 885 urang.
  • Aya 481 staf akademik anu atikan tingkat doktor (S-3).

Jumlah tenaga kependidikan dina taun 2002 diwangun ku 1129 urang nu statusna PNS, 7 urang nu berstatus tetap non PNS, jeung 866 urang nu status honorer.

Rekapitulasi jumlah tenaga kependidikan dumasar kana pendidikan nyaéta kieu:

  • Aya 43 tenaga kependidikan anu ngagaduhan pendidikan magister (S-2).
  • Aya 591 tenaga kependidikan anu atikan sarjana (S-1).
  • Aya 32 tenaga kependidikan kalawan sarjana (S-1) atikan profésional
  • Aya 326 staf akademik sareng tingkat pendidikan diploma
  • Aya 825 staf akademik anu atikan SMA (SMA).
  • Aya 181 tenaga akademik anu jenjang pendidikanna kurang ti SMA (SMP jeung SD).

Kagiatan administrasi[édit | édit sumber]

Kagiatan administrasi Universitas Airlangga (Unair) dipuseurkeun di Kantor Pengelolaan Universitas Airlangga anu perenahna di Kampus C Mulyorejo, Surabaya.

Sarana[édit | édit sumber]

  • Masjid Ulul Azmi (Kampus C)
  • Masjid Nuruzzaman (Kampus B)
  • Asrama Siswa Lalaki jeung Katresna
  • Perpustakaan Kampus
  • Airlangga Convention Center (ACC)
  • Menara Airlangga Syariah and Entrepreneurship Education Center (ASEEC).
  • Unair Flash Beus
  • fasilitas ATM
  • Puseur Mahasiswa
  • Koperasi Mahasiswa (Kopma)
  • Poliklinik
  • Tasik Cinta Airlangga
  • Rumah Sakit Universitas Airlangga
  • Unair Pangajaran Rumah Sakit Pangajaran sarta Palatihan Atikan
  • Rumah Sakit Gigi sareng Lisan Unair
  • Rumah Sakit Universitas Airlangga pikeun Panyakit Inféksi Tropis
  • taman & Dahareun Center
  • 24 jam Wi-Fi di jero kampus Unair
  • Pusat Bahasa Unair (di Gedong ASEEC)
  • Amfiteater (Kampus B)
  • Airlangga Guest House
  • Widang :
    1. Lapangan baskét
    2. Lapangan futsal
    3. pangadilan ténis

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Identitas Logo Universitas Airlangga". Diakses tanggal 31 Oktober 2016.  Archived 2021-11-30 di Wayback Machine
  2. "Profesor Nasih Terpilih Jadi Rektor Unair". okezone.com. 2015-05-30. 
  3. a b "Profil Singkat Universitas Airlangga". unair.ac.id. 2015-12-18. Diakses tanggal 2016-01-13.  Archived 2016-03-04 di Wayback Machine
  4. "Membership of ASEAN Universities Network". ASEAN Universities Network (AUN). Diakses tanggal 4 Agustus 2016.  Archived 2020-04-30 di Wayback Machine
  5. {{cite web|url=https://www.abest21.org/member/organization/index.html Archived 2019-12-30 di Wayback Machine
  6. {{cite web|url=https://asea-uninet.org/network-members/member-universities/indonesian-universities/
  7. {{cite web|url=https://www.seameo.org/asaihl/
  8. {{cite web|url=http://www.asicuk.com/international-directory/[tumbu nonaktif]

Tumbu luar[édit | édit sumber]