Universitas Pendidikan Indonesia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Universitas Pendidikan Indonesia
(UPI)

Logoupi.jpg

Ngadeg 20 Oktober 1954
Jinis Paguron luhur negeri
Réktor Prof. Dr. Sunaryo Kartadinata
Perenah Bandung, Jawa Kulon
Loka http://www.upi.edu

Universitas Pendidikan Indonésia (UPI) diadegkeun dina taun 1954 kalayan ngaran PTPG (Perguruan Tinggi Pendidikan Guru). Taun 1963 ngaran PTPG dirobah jadi IKIP sarta dina taun 1999 dirobah deui jadi UPI. Mimiti taun 2004, UPI dibéré otonomi sarta jadi paguron luhur badan hukum milik nagara (basa Indonésia: Perguruan Tinggi Badan Hukum Milik Negara (PT BHMN)).

UPI mangrupa paguron luhur nu nganut sistim multi kampus. Kampus utama UPI perenahna di Bumi Siliwangi, Jalan Setiabudhi 229, Bandung. Sedengkeun kampus lianna perenahna di Cibiru, Tasikmalaya, Sumedang, Purwakarta, jeung Sérang.

Fakultas[édit | édit sumber]

UPI mibanda 6 (genep) Fakultas jeung Sakola Pascasarjana (SPs)

Fakultas Pendidikan Bahasa dan Seni (FPBS)[édit | édit sumber]

Ngawengku 6 jurusan, 4 program kependidikan, jeung 2 program non-kependidikan:

  1. Pendidikan Bahasa dan Sastra Indonesia
  2. Pendidikan Bahasa Daerah
  3. Pendidikan Bahasa Inggris
  4. Pendidikan Bahasa Asing
    1. Prodi Pendidikan Bahasa Jerman
    2. Prodi Pendidikan Bahasa Arab
    3. Prodi Pendidikan Bahasa Jepang
    4. Prodi Pendidikan Bahasa Perancis
  5. Pendidikan Seni Rupa dan Kerajinan
  6. Pendidikan Seni Tari
  7. Pendidikan Seni Musik
  8. Non–Kependidikan:
    1. Bahasa dan Sastra Inggris
    2. Bahasa dan Sastra Indonésia

Fakultas Ilmu Pendidikan (FIP)[édit | édit sumber]

Ngawengku 8 Jurusan nyaéta:

  1. Kurikulum dan Teknologi Pendidikan
  2. Filsafat dan Sosiologi Pendidikan
  3. Administrasi Pendidikan
  4. Psikologi Pendidikan dan Bimbingan
  5. Pendidikan Luar Sekolah
  6. Pendidikan Luar Biasa
  7. Program DII PGSD
  8. Program DII PGTK

Fakultas Pendidikan Ilmu Pengetahuan Sosial (FPIPS)[édit | édit sumber]

Ngawengku 5 (lima) Jurusan jeung 3 (tilu) Program Studi (Prodi) non-Kependidikan:

  1. Jurusan Pendidikan Pancasila dan Kewarganegaraan
  2. Jurusan Pendidikan Sejarah
  3. Jurusan Pendidikan Géografi
  4. Jurusan Matakuliah Dasar Umum (MKDU)
  5. Jurusan Pendidikan Ekonomi
  6. Prodi non-Kependidikan :
    1. Prodi Akuntansi
    2. Prodi Manajemen
    3. Prodi Management Resort & Leisure (MRL)
    4. Prodi Management Pemasaran Pariwisata (MPP)
    5. Prodi Management Industri Katering (MIK)

Fakultas Pendidikan Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam (FPMIPA)[édit | édit sumber]

Ngawengku::

  1. Jurusan Pendidikan Matematika
  2. Jurusan Pendidikan Fisika
  3. Jurusan Pendidikan Biologi
  4. Jurusan Pendidikan Kimia
  5. Prodi Pendidikan Ilmu Komputer dan Prodi Ilmu Komputer

Fakultas Pendidikan Teknologi dan Kejuruan (FPTK)[édit | édit sumber]

Ngawengku 4 (opat) Jurusan:

  1. Pendidikan téhnik wangunan
  2. Pendidikan Teknik Elektro
  3. Pendidikan téhnik Mesin
  4. Pendidikan Kesejahteraan Keluarga

Fakultas Pendidikan Olahraga dan Kesehatan (FPOK)[édit | édit sumber]

Ngawengku 3 (tilu) Jurusan:

  1. Pendidikan Olahraga
  2. Pendidikan Kesehatan dan Rekréasi
  3. Pendidikan Kepelatihan

Sekolah Pascasarjana[édit | édit sumber]

Sajarah[édit | édit sumber]

Sekolah Pascasarjana (SPs) Universitas Pendidikan Indonésia (UPI) mangrupa salah sahiji SPs pangkolotna di Indonésia nu komitmen nu kuat ka kualitas. Sajarahna dikawitan di taun 1968 kalawan dibukana Lembaga Pendidikan Post Doktoral (LPPD) anu salajengna robah jadi Sekolah Pasca Sarjana (1977-1982), Fakultas Pascasarjana (1983-1990), Program Pascasarjana (1991-2005), jeung taun 2006 balik deui jadi Sekolah Pascasarjana. SPs UPI ngayakeun Program Magister Pendidikan jeung Non-Pendidikan (S2) sarta Program Doktor Pendidikan (S3).

Salila kamekaranna, SPs UPI dipupuhuan ku:

  1. Prof. Dr. Sikun Pribadi, M.A. (1968-1981)
  2. Prof. Dr. Achmad Sanusi, S.H., M.PA. (1982-1992)
  3. Prof. Dr. Moh. Djawad Dahlan (1993-1996)
  4. Prof. Dr. Abdul Azis Wahab, M.A. (1996-2003)
  5. Prof. Dr. Asmawi Zainul, M.Ed. (2003-kiwari)

Program Sekolah Pascasarjana[édit | édit sumber]

Sekolah Pascasarjana Universitas Pendidikan Indonésia ngawengku 2 (dua) Strata, nyaéta:

  • Strata 2 (S2)
  1. Administrasi Pendidikan
  2. Bimbingan dan Konseling
  3. Pendidikan Luar Sekolah
  4. Pengembangan Kurikulum
  5. Pendidikan Ilmu Pengetahuan Sosial
  6. Pendidikan IPA
  7. Pendidikan Matematika
  8. Pendidikan Bahasa Indonésia
  9. Pendidikan Umum / Pendidikan Nilai
  10. Pendidikan Olahraga
  11. Pendidikan Bahasa Inggris
  12. Pendidikan Bahasa Jepang
  13. Pendidikan Bahasa Perancis
  14. Linguistik
  15. Pendidikan Kebutuhan Khusus
  16. Pendidikan Seni
  17. Pendidikan Kewarganegaraan
  18. Pendidikan Teknologi Kejuruan
  19. Magister Manajemen Bisnis
  • Strata 3 (S3)
  1. Administrasi Pendidikan
  2. Bimbingan dan Konseling
  3. Pendidikan Luar Sekolah
  4. Pengembangan Kurikulum
  5. Pendidikan Ilmu Pengetahuan Sosial
  6. Pendidikan IPA
  7. Pendidikan Matematika
  8. Pendidikan Bahasa Indonésia
  9. Pendidikan Umum / Pendidikan Nilai
  10. Pendidikan Olahraga
  11. Pendidikan Bahasa Inggris

Unit Kegiatan Mahasiswa[édit | édit sumber]

Keagamaan:[édit | édit sumber]

Olah Raga:[édit | édit sumber]

  • Atletik
  • Karate, Judo, Perisai Diri, Pencak Silat, Boxer, Taekwondo, Gulat, Tinju, Anggar.
  • Sepak Bola, Bola Voli, Softball, Bola Basket, Hoki, Sepak Takraw
  • Tenis Meja, Tenis Lapangan, Bulu Tangkis
  • Dayung, Panahan, Catur

Seni Budaya:[édit | édit sumber]

  • Paduan Suara
  • Vokal Group
  • Tari
  • Lakon Téater
  • UFM (Unit Film Mahasiswa)
  • Kabumi
  • Unit Fotografi Mahasiswa

Séjénna:[édit | édit sumber]

Isola Pos[édit | édit sumber]

Gambar:Logo upm.jpg
Unit Pers Mahasiswa Universitas Pendidikan Indonesia
Gambar:Isola Pos Edisi 37.jpg
Kulit muka Isola Pos Edisi 37

Isola Pos (biasa disebut: Isola) nyaéta surat kabar mahasiswa dwibulan nu dimedalkeun ku Unit Pers Mahasiswa Universitas Pendidikan Indonésia (UPM UPI). Dina kawit mangsa medalna nepi ka taun 2006, Isola Pos ngagunakeun jargon nu sarua jeung nu dipaké ku IKIP Bandung, nyaéta "Ilmiah, Edukatif, Religius".

Édisi munggaran (Édisi Wawanohan) Isola Pos medal di bulan Agustus taun 1991 kalawan sistim cétak offset. Di kaca hareupna Isola Pos munjulkeun headline topikna "SMPT" (Senat Mahasiswa Perguruan Tinggi). Sanajan rubrikasi Isola ngawengku téma liputan nu ambahanna jembar pisan (atikan, politik, gerakan mahasiswa, sastra, basa, seni, budaya jeung nu lianna), Isola ogé kungsi dipikawanoh salaku tabloid politik[1]. Hal ieu dilantarankeun ku pangurus isola Pos jeung UPM UPI (salaku lembaga pamedal Isola Pos) sacara langsung jeung henteu sering kabawakeun ku aktifitas gerakan mahasiswa di Bandung dina mangsa Orde Baru pamingpin Soeharto.

KOMPOR (Komunitas Mahasiswa Penggemar Otomasi dan Robotika)[édit | édit sumber]

KOMPOR nyaéta Unit Kegiatan Mahasiswa nu bagerak di widang teknologi robotika. KOMPOR nu ngadeg kaping 30 April 2003 ieu mimiti diresmikeun kaping 2 Februari 2008 di Gedong Pusat Kegiatan Mahasiswa UPI [2]. Sanajan dibentuk jeung didominasi ku mahasiswa-mahasiswa (Jurusan téhnik Mesin jeung Jurusan téhnik Éléktro FPTK Universitas Pendidikan Indonésia (UPI), KOMPOR ngabogaan kawijakan kaanggotaan kabuka (mahasiswa nonFPTK).


  • REMA (Républik Mahasiswa)
  • BEM (Badan Eksekutif Mahasiswa)
  • Senat Mahasiswa Fakultas
  • HMJ (Himpunan Mahasiswa Jurusan)
  • UKSK (Unit Kegiatan Studi Kemasyarakatan)
  • Pramuka
  • Menwa (Resimen Mahasiswa)
  • Mahacita (Mahasiswa Pencinta Alam)
  • KSR - PMI
  • Kopma (Koperasi Mahasiswa)
  • UPI Computer Club (UPI-CC)

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. http://www.crl.edu/areastudies/SEAM/collections/indotabloids.pdf
  2. http://isola-pos.upi.edu/news/berita.php?id=24

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]